Λ. Κατσέλη: Οι τράπεζες παραδίδονται και πάλι σε αυτούς που τις χρεοκόπησαν!

Ιταμή επίθεση κατά του δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίζει η Λούκα Κατσέλη, το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, στη Βουλή, γεγονός που…

αναδεικνύει την απαξίωση της πολιτικής και επιβεβαιώνει τον απόλυτο αυταρχισμό της κυβέρνησης.

«Για άλλη μια φορά εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των φορολογουμένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων», επισημαίνει η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και επικεντρώνει την εμπεριστατωμένη κριτική της σε τέσσερα σημεία:

Πρώτον, το Ελληνικό δημόσιο χάνει, κατ’ ουσίαν, τον στρατηγικό του ρόλο ως βασικός μέτοχος στις τράπεζες, τις οποίες χρηματοδότησε και διέσωσε με 25 δισεκ. ευρώ πόρους των πολιτών. Επιτρέπει τη διάθεση νέων μετοχών των τραπεζών σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης των μετοχών από το ΤΧΣ ή από την τρέχουσα χρηματιστηριακήτιμή, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο ζημιές στο ΤΧΣ λόγω της άμεσης μείωσης της αξίας των μετοχών των τραπεζών που αυτό κατέχει . Δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να παραιτείται του δικαιώματος να συμμετέχει στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών, με άμεση συνέπεια τη διατήρηση σταδιακά πλέον αμελητέου ποσοστού σε αυτές.

Με άλλα λόγια, αυτό που δεν εγινε σε καμία χώρα, όπου οι τράπεζες διασώθηκαν με δημόσιο χρήμα, γίνεται στη χώρα μας: οι τράπεζες παραδίδονται και πάλι σε αυτούς που τις κακοδιαχειρίστηκαν και τις χρεοκόπησαν και το δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι που τις χρηματοδότησαν με τεράστια ποσά, γίνονται «απλοί παρατηρητές».

Δεύτερον, η αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Δίνεται η δυνατότητα κατάργησης των τριετιών μετά την 1.1.2017 για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών οδηγώντας σε περαιτέρω μειώσεις μισθών. Επεκτείνει το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων, πέρα από έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων, σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων σε δημόσια έργα, όπως οικοδόμους κά.

Τρίτον, αντί να προταχθεί ο σοβαρός εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων, χωρίς να προβλεφτεί από που θα καλυφτεί το έλλειμμα που θα προκύψει, παραπέμποντας σε νέα μελλοντική μείωση των συντάξεων.

Τέταρτον, σε ότι αφορά τις πολυδιαφημιζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, με αφορμή την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αντί να αποτελέσει τη βάση ενός σοβαρού και οργανωμένου διαλόγου με όλους τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να αποφασισθούν οι απαραίτητες αλλαγές και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, νομοθετούνται άκριτα και χωρίς μελέτη επιπτώσεων, ρυθμίσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Η Λούκα Κατσέλη,

Οσον αφορά την «καραμέλα» της Ανάπτυξης, που κατά κόρον πιπιλίζει η κυβέρνηση, η Λούκα Κατσέλη, είναι κατηγορηματική: «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί στη βάση της κρυφής ατζέντας της Κυβέρνησης και της Τρόικας και μιας φοβισμένης κοινωνίας η οποία βρίσκεται σε ομηρία».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *