Πως η κυβέρνηση μετέτρεψε το ΔΝΤ σε “όπλο” της στις διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβαλε τη «σφαίρα» που λέγεται μη πληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ στη θαλάμη του πιστολιού και απάντησε στους εκβιασμούς και τις απειλές των δανειστών πως είναι έτοιμη να τραβήξει τη
σκανδάλη σε περίπτωση που αυτοί επιμείνουν στις αξιώσεις τους για νέα μέτρα και δεν προχωρήσουν σε μία συμφωνία που θα ξεφορτώνει κάπως τα βάρη του μνημονίου που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μέχρι στιγμής συμφωνία δεν έχει υπάρξει και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο της, παρά το όσα ακούγονται, έως ότου «κλείσει» οριστικά. Τόσο, ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται πλέον μεγαλύτερη αισιοδοξία για επίτευξη μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας εντός των επομένων ημερών.

Φαίνεται πως η ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης, η απόφασή της να τηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» και να φτάσει μέχρι τέλους ακουμπώντας το πιστόλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως το γεγονός ότι υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει διαπραγμάτευση, είναι προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένου των δυσκολιών και των παγίδων που του είχε στήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, έπαιξε το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας που είναι η γεωπολιτική της θέση και κατέστησε σαφές πως η εντολή που έχει από τον ελληνικό λαό είναι να φέρει την ανάπτυξη και να τερματίσει τη λιτότητα, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο εξαναγκασμός της Ελλάδας σε έξοδο από την Ευρωζώνη θα είχε συνέπειες για όλους.

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής υπήρξαν επανειλημμένες παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας, ενώ μία ακόμη αναμένεται σήμερα στη Δρέσδη, όπου γίνεται η Σύνοδος των G7, των ισχυρότερων οικονομικά χωρών. Σε αυτή και με εντολή του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου αναμένεται να ζητήσει από το Γερμανό ομόλογο του, Β. Σόιμπλε, να δοθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας γιατί αυτή η κατάσταση απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Δεν είναι μόνο αυτή όμως η παρέμβαση που έχει κάνει ο Τζακ Λιού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Έχει παρέμβει προς το ΔΝΤ καλώντας την Κριστίν Λαγκάρντ να μην σταθεί εμπόδιο σε μία συμφωνία δανειστών και Ελλάδας, διευκολύνοντας την επίτευξή της το συντομότερο.

Τελευταίες πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν μάλιστα πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δεχθεί την ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου σε μία και την εξόφλησή της προς τα τέλη του μήνα σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κόλλημα και απαιτηθεί περισσότερος χρόνος που δεν επιτρέπει την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα μέχρι τις 5 Ιουνίου για να πληρώσει την προγραμματισμένη δόση.

Κανείς ως φαίνεται δεν θέλει το πιστωτικό γεγονός και τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Πόσο μάλλον οι ΗΠΑ που ανησυχούν μήπως η Ελλάδα κάνει συμμαχία με τη Ρωσία, ανατρέποντας τις ισορροπίες στο ΝΑΤΟ και την επιρροή της Ουάσιγκτον στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Όταν αποφασίζεις να βγάλεις όπλο, τότε πρέπει να είσαι έτοιμος και να το χρησιμοποιήσεις. Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών και όχι μόνο της Αριστερής Πλατφόρμας πως αν δεν υπάρξει θετική συμφωνία για την Ελλάδα λεφτά για τις δόσεις του ΔΝΤ δεν πρόκειται να δοθούν, έδειξε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμη και για την… πιστολιά.

Το θέμα όμως είναι να έχεις κερδίσει, πριν αναγκαστείς να τραβήξεις τη σκανδάλη. Αυτό λοιπόν μένει να το δούμε τα αμέσως επόμενα 24ωρα, αφού ο χρόνος τελειώνει και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συμφωνία. Το ερώτημα βέβαια είναι τί θα προβλέπει αυτή και προς τα πού θα γέρνει ευνοϊκά η ζυγαριά. 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *