Επιστροφή του κατοχικού δανείου με τη μορφή προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης

Πρόταση προς τον πρωθυπουργό

Σε συνέχεια της νομικής θεμελίωσης διεκδίκησης του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, βασισμένης στην γνωμάτευση του τ. Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου, οι «ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» προχώρησαν σε ένα ακόμη βήμα…


Προτείνουν η εκπλήρωση αυτής της ηθικής και υλικής υποχρέωσης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα να γίνει μέσα από θεσμούς της Ευρωζώνης με τη μορφή αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η πρόταση αυτή, η οποία δημοσιοποιείται σήμερα, βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού από το τελευταίο 10ήμερο του περασμένου μήνα, χωρίς οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι σήμερα. Είναι δε η εξής:

«ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Προς
τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης
κ. Αντώνιο Σαμαρά
Κοιν.: Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτιο Κουβέλη, Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά, Διοικητή Alpha Bank κ. Ιωάννη Κωστόπουλο, Διοικητή Τραπέζης Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα και Διοικητή Τράπεζας EFG ERGASIAS κ. Δημήτρη Νανόπουλο

Αθήνα, 22 Μαΐου 2013

Θέμα: «Ίδρυση Τράπεζας Παραγωγικών Επενδύσεων».

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Με την ευκαιρία που δίνεται σήμερα αναφορικά με το ζήτημα του πολύπαθου κατοχικού αναγκαστικού δανείου που έλαβε η Γερμανία από την κατεχόμενη Ελλάδα, θα μπορούσε να ρυθμισθεί ένα θέμα ηθικής τάξης αλλά και ουσιαστικής οικονομικής τάξης προς όφελος της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. 

Με το πόρισμα της μελέτης που έγινε από μέλη των «Συνειδητών Πολιτών» βασισμένη στην γνωμάτευση του τ. Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου από τις 17/10/2012 προκύπτει ότι η οφειλή των Γερμανών για τρέχοντα έξοδα του στρατού κατοχής, είναι σαφώς ανοιχτό θέμα. 
 
Υπάρχει ζήτημα ουσιαστικής οφειλής παρά τις παρελκυστικές τακτικές και πολιτικές παρεμβάσεις της Γερμανίας τα τελευταία 60 χρόνια. Από την άλλη πλευρά δεν θα είναι καθόλου σωστό να προτάξουμε τους όποιους συμψηφισμούς με τις δικές μας οφειλές, αν και θα έπρεπε αυτές να προσδιορισθούν.
 Άρα το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, ως έχουν τα πράγματα, πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα. Βρισκόμαστε στην δεύτερη θέση προ του τέλους των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη μέσα από παραγωγικές επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία και στην καινοτομία. 
Μόνο έτσι θα ολοκληρωθεί η μετάβαση σε αναπτυξιακή τροχιά και ο ιδιωτικός τομέας (ιδιώτες-επιχειρήσεις) θα μπορεί να χρηματοδοτεί μέσω μιας κοινωνικά δίκαιης φορολογίας το δημόσιο τομέα, ο οποίος δεν θα δημιουργεί ελλείμματα και δημόσιο χρέος. 

Η Γερμανία μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή της με πολλούς σύγχρονους τρόπους κυρίως όμως μπορεί να διαθέσει κεφάλαια και εγγυήσεις για τη δημιουργία της Τράπεζας Παραγωγικών Επενδύσεων (ίσως και ως παράρτημα της ευρωπαϊκής ΕΤΕ). 
Η Τράπεζα αυτή θα λειτουργεί με επενδυτικά προγράμματα μέσω των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Έτσι θα αποκτηθεί ρευστότητα στην οικονομία και θα δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης. Επιπλέον, τα προγράμματα αυτά θα προβλέπουν επιδοτήσεις για νέες επενδύσεις και για τους επενδυτές από όλη την Ευρώπη. 
Αυτή θα είναι και η ελληνική συμβολή-παροχή.
Μια τέτοια ριζική και με ευρωπαϊκό πνεύμα λύση θα δώσει νέα πνοή και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του κλίματος δυσπιστίας που έχει προκληθεί μεταξύ των λαών. Ίσως να είναι και το αναγκαίο έναυσμα για να αρχίσει η συζήτηση για την ταχύτατη προώθηση παραγωγικών λύσεων του χρηματοπιστωτικού προβλήματος. 
Κοινωνίες με 30% ανέργους δεν είναι βιώσιμες κοινωνίες. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες παραγωγικές θέσεις εργασίας για τους νέους της Ευρώπης. Η συζήτηση σε terminus technicus πρέπει να συμπληρωθεί με συζήτηση επί της πολιτικής.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Συνειδητοί Πολίτες
Βιργινία Τσουδερού
Ιωάννης Παπανικολάου
Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης
Θεμιστοκλής Σοφούλης
Μαργαρίτα Δρίτσα
Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

http://www.kentri.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *