Ο χρόνος τελειώνει: Συμφωνία ή ρήξη και δημοψήφισμα; Καταλύτης η απόφαση της ΕΚΤ

Στο… γήπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται σήμερα η «μπάλα» των εξελίξεων, καθώς στη συνεδρίαση σήμερα του Διοικητικού Συμβουλίου κρίνεται αν θα αυξηθεί
ο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και αν τελικώς θα αποφασιστεί άνοιγμα της ρευστότητας προς την Ελλάδα, κάτι που θα δώσει και το έναυσμα για μία συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο και η ρήξη με ένα πιστωτικό γεγονός και εν συνεχεία δημοψήφισμα ίσως και να πλησιάζει.

Από τη συνάντηση χθες στη Φρανκφούρτη του Μάριο Ντράγκι με τους Δραγασάκη-Τσακαλώτο δεν δημοσιοποιήθηκαν πολλά ως προς το αποτέλεσμά της και τις προθέσεις της ΕΚΤ αν θα προχωρήσει δηλαδή στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου κατά 2-3 δισ. ευρώ και αν αποδεσμεύσει χωρίς περαιτέρω διαδικασίες τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της, δίδοντας ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει τελική συμφωνία.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, αναμένει τη στάση της ΕΚΤ και τις αντιδράσεις των δανειστών διαμηνύοντας προς τους εταίρους πως εάν δεν υπάρξουν σαφείς κινήσεις από την πλευρά τους, δεν θα διαστάσει να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός μη πληρώνοντας τη δόση προς το ΔΝΤ στα μέσα του Μαΐου, καθώς τα υπάρχοντα χρήματα επαρκούν μόνο για μισθούς και συντάξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως έχουν κάνει ήδη αρκετά προς την επίτευξη μίας συμφωνίας και θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και οι δανειστές αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις τους. Αν δηλαδή θέλουν μία συμφωνία που να ικανοποιεί και τους δύο ή θέλουν να επιβάλουν νέο μνημόνιο, κάτι που έχει απορρίψει στις πρόσφατες εκλογές ο ελληνικός λαός. Θεωρείται δε πιθανόν να υπάρξει και δημοψήφισμα.

Το έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που οι δανειστές συνεχίσουν τους εκβιασμούς. Το επανέλαβε πρίν λίγη ώρα και η Θεανώ Φωτίου, επισημαίνοντας μάλιστα πως στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος θα προτείνουμε και συγκεκριμένο σχέδιο στον ελληνικό λαό για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι πως σήμερα, σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Αυγή» γράφει ότι η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και πως οι δανειστές γνωρίζουν πως εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ, που μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι 6,7 δισ. ευρώ.

Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ’ αυτούς».

Την ίδια στιγμή, πάντως, από τη Γαλλία, μέσω των Σαπέν και Μοσκοβισί, γίνεται λόγος για «καλό συμβιβασμό», αλλά η Αθήνα διαμηνύει πως οι θεσμοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τις κόκκινες γραμμές που βάζει κάθε ένας από αυτούς.

«Η Ελλάδα στέλνει ανάμεικτα σήματα για το πόσα χρήματα της έχουν μείνει. Την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι της λένε πως θα πληρώσουν κανονικά το ΔΝΤ, την επομένη βγαίνει κάποιος άλλος και δηλώνει πως η κυβέρνηση θα έχει σοβαρό θέμα ρευστότητας πέραν του Μαΐου», αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Κατά το αμερικανικό δίκτυο, η ΕΚΤ κρατάει ένα από τα κλειδιά του ελληνικού μέλλοντος. Αν δεν αυξηθεί ο ELA, υπάρχει η άποψη σε πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες ότι αυτό θα μείωνε περισσότερο τη ρευστότητα της Ελλάδας. Γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελέγχους κεφαλαίων.

«Μια τέτοια κίνηση η ΕΚΤ δεν θα την κάνει αν δεν έχει προηγουμένως την υποστήριξη των κυβερνήσεων της ΕΕ», αναφέρει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. «Η ΕΚΤ δεν θα πάρει τόσο μεγάλη πολιτική απόφαση», συμπληρώνει, «αν και σκληρότερες απαιτήσεις από την μεριά της ΕΚΤ θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι τελειώνει ο διαθέσιμος χρόνος».

Είναι πάντως γεγονός πως ο χρόνος τελειώνει. Ή θα υπάρξει χρηματοδοτική χαλάρωση προς την Ελλάδα και συμφωνία εντός των επομένων ημερών ή η ρήξη και ένα πιθανό δημοψήφισμα στη συνέχεια είναι προ των πυλών. Η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας. Μένει να πράξουν το ίδιο και οι δανειστές. 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *