Αναβρασμός στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ μετά τις καρατομήσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση να απομακρυνθούν οκτώ διοικητές «ευαίσθητων» υπηρεσιών. Αστυνομικοί του αρχηγείου έλαβαν εντολή να μεταβούν στη Χαλκίδα και να μεταφέρουν στον υπουργό την εικόνα που επικρατούσε έξω από τα γραφεία της Χ.Α…
Κρίση στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει η απόφαση της ηγεσίας του σώματος να ωθήσει σε παραίτηση δύο ανώτατους αξιωματικούς και να απομακρύνει από τις υπηρεσίες τους άλλους οκτώ, αποδίδοντάς τους ευθύνες στον χειρισμό υποθέσεων που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή. Αστυνομικοί από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας ασκούν κριτική στις επιλογές του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια χαρακτηρίζοντάς τες «πυροτέχνημα», ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας να έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά, αξιωματικός της ΓΑΔΑ αποκάλυψε στην «Κ» ότι το βράδυ της Δευτέρας οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα της αντικατάστασης του επικεφαλής τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και όσοι από εμάς δεν είχαν ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή, θα το κάνουμε στις επόμενες εκλογές». 

Σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή, ένας από τους μετακινούμενους αστυνομικούς συναντήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη (διατηρεί προνομιακή σχέση μαζί τους) προκειμένου να τους μεταφέρει την ενόχλησή του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Εξάλλου, ένα βασικό επιχείρημα που επικαλούνται όσοι αντιδρούν στις επιλογές Δένδια είναι ότι οι μετακινούμενοι αστυνομικοί διατηρούν στενούς δεσμούς με συγκεκριμένο κόμμα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» και ως εκ τούτου ουδεμία σχέση μπορούν να έχουν με τη Χρυσή Αυγή. 

Αργά τη νύχτα της Δευτέρας και υπό την πίεση των αντιδράσεων, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι «προς άρση παρερμηνείας, οι μετακινήσεις αξιωματικών δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επίμεμπτες συμπεριφορές».

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μιλώντας χθες στην «Κ» επανέλαβαν ότι οι μετακινήσεις των αξιωματικών σχετίζονται με ενδείξεις και καταγγελίες για εμπλοκή των υπηρεσιών τους σε υποθέσεις που συνδέονται με τη Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι αντικαταστάθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δύο επικεφαλής της ΕΚΑΜ, ο προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του αρχηγείου, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και ο προϊστάμενος του Τμήματος Οπλων της Κρατικής Ασφάλειας. Από τις υπηρεσίες τους απομακρύνθηκαν επίσης ο διοικητής της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ο διοικητής του Α.Τ. Νίκαιας και ο επικεφαλής της διμοιρίας της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) στο Κερατσίνι.

Νεότερα στοιχεία αποκαλύπτονται και για τα γεγονότα της Παρασκευής στη Χαλκίδα, που αποτέλεσαν αφορμή για τις παραιτήσεις των Γιάννη Δικόπουλου (επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος) και Απόστολου Κασκάνη («περιφερειάρχης» Στερεάς Ελλάδας). 

Πηγή της «Κ» αποκάλυψε ότι με απαίτηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και πριν δοθεί εντολή να μεταβεί υπό άκρα μυστικότητα στη Χαλκίδα διμοιρία των ΜΑΤ από την Αθήνα, αστυνομικοί του αρχηγείου πήραν εντολή να μεταβούν στην Εύβοια προκειμένου να ελέγξουν και να μεταφέρουν απευθείας στον υπουργό την εικόνα που επικρατούσε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. 
Προκύπτει επίσης ότι υπήρχε εδώ και καιρό η πληροφορία ότι στο Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας υπηρετεί αστυνομικός που είχε εκδηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή του στη Χρυσή Αυγή, δίχως πάντως να υπάρχουν πληροφορίες για ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανέθεσε τη διενέργεια ΕΔΕ για τα γεγονότα της Χαλκίδας στον ταξίαρχο Γιώργο Σουλγιέρη, ο οποίος είναι αυτός που αντικαθιστά τον παραιτηθέντα κ. Απόστολο Κασκάνη στην Αστυνομική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τις «καρατομήσεις» στελεχών της αστυνομίας με αφορμή την εσωτερική έρευνα για καταγγελίες περί αστυνομικής κάλυψης στη Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν την Τρίτη οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί ένα ολόκληρο Σώμα να χρησιμοποιείται ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και τις τρέχουσες εξελίξεις, «όσο τραγικές και δυσάρεστες κι αν είναι».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, την ίδια ημέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ είχε σημειώσει πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα αστυνομικής ανοχής προς τη Χρυσή Αυγή.

skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *