Πώς θα αντιμετωπίζονται φορολογικά τα «φέσια»

Με την εγκύκλιο για τη φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων και την απόσβεση των επισφαλών απαιτήσεων που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απαντά…

στο ερώτημα πώς πρέπει να αντιμετωπίσει φορολογικά μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας τις συναλλαγές οι οποίες παραμένουν απλήρωτες.

Η φορολογική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα οι επισφαλείς απαιτήσεις (ή αλλιώς τα «φέσια») να μην αναγνωρίζονται ως έσοδα. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: ο ενδιαφερόμενος «να έχει αναλάβει τις κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης».

Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των 12 μηνών, ο φορολογούμενος μπορεί να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό 100%.

Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 1.000 ευρώ, το ποσοστό απόσβεσης εξαρτάται από τον χρόνο υπερημερίας, δηλαδή το χρονικό διάστημα για το οποίο η απαίτηση παραμένει απλήρωτη.

Για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, ο συντελεστής είναι 50%, για διάστημα 18 μηνών 75% και για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών 100%.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *