Ερώτηση-καταγγελία του Ν.Χουντή στην Κομισιόν για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας στην Ελλάδα

· Τη «μαύρη εργασία» ανέχεται σκόπιμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη η Κομισιόν, ώστε να συμπιέζονται διαρκώς μισθοί, συντάξεις και επιδόματα…
· Ερώτηση-καταγγελία του Νίκου Χουντή

Με αφορμή την έκθεση του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία η «μαύρη εργασία» στην Ελλάδα αυξήθηκε στο διάστημα 2007-2013 κατά 7%, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, με ερώτησή του, καταγγέλλει την Κομισιόν ότι δεν προβαίνει σε καμμία ενέργεια για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής επικαλείται 2 πανομοιότυπες τοποθετήσεις της Κομισιόν σε αντίστοιχες ερωτήσεις με χρονική απόσταση 3 ετών. Ενώ λοιπόν, η Κομισιόν το 2010 δήλωνε ότι «Πρέπει να αξιολογηθεί η δυνατότητα μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ των επιθεωρήσεων εργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με τον καθορισμό μιας σειράς επιλογών. 

Αναμένεται να παραγάγει αποτελέσματα κατά το τέλος του 2010», το 2013, δήλωνε εκ νέου ότι «επί του παρόντος εργάζεται για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας … με σκοπό την πιο αποτελεσματική και αποδοτική προσέγγιση για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας»!! Εν ολίγοις δηλαδή, από το 2010 ως το 2013 δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα!

Ο έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει επίσης, ότι ενώ «από το 2009 και μετά, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τεράστιος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στο αυξημένο ποσοστό αδήλωτης εργασίας, εγκατέλειψε τη χώρα», και συνεπώς «θα ανέμενε κανείς ότι στο διάστημα αυτό θα υπήρχε πτώση του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας», η έκθεση του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ακριβώς το αντίθετο για την Ελλάδα «αφού καταδεικνύει ότι στο διάστημα 2007-2013, η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7%».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής ζητά από την Κομισιόν να εξηγήσει γιατί δεν ζητά να ληφθούν μέτρα «για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας» και την καλεί να πείσει τους λαούς της Ελλάδας και της Ευρώπης ότι δεν είναι σκόπιμη η καθυστέρησή της προκειμένου να «συντηρεί την ύπαρξη της “μαύρης” εργασίας, ώστε να συμπιέζονται διαρκώς οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

«Το 2010 η Επιτροπή στην ερώτηση Ε-2656/2010 δήλωνε ότι «Πρέπει να αξιολογηθεί η δυνατότητα μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ των επιθεωρήσεων εργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με τον καθορισμό μιας σειράς επιλογών. Αναμένεται να παραγάγει αποτελέσματα κατά το τέλος του 2010». Το 2013 στην ερώτηση Ε-4906/2013, απαντούσε ότι «επί του παρόντος εργάζεται για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδιαιτέρως με τη συγκέντρωση πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο ΕΕ, των φορέων επιβολής του νόμου των κρατών μελών, όπως οι επιθεωρήσεις εργασίας, οι φορολογικές αρχές και οι αρχές κοινωνικής ασφάλισης, και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, με σκοπό την πιο αποτελεσματική και αποδοτική προσέγγιση για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας». Δηλαδή, καμία πρόοδος, καμία ενέργεια δεν έγινε στην κατεύθυνση της πάταξης της αδήλωτης εργασίας, στο διάστημα 2007-2013.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και ότι, από το 2009 και μετά, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τεράστιος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στο αυξημένο ποσοστό αδήλωτης εργασίας, εγκατέλειψε τη χώρα, και ενώ θα ανέμενε κανείς ότι στο διάστημα αυτό θα υπήρχε πτώση του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας, πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ανέδειξε για άλλη μία φορά την ένταση του προβλήματος στην Ελλάδα, αφού καταδεικνύει ότι στο διάστημα 2007-2013, η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7%.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Γιατί δεν προχωρά στη λήψη μέτρων για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας;

Γιατί δε συνηγορεί για την Ελλάδα στη λήψη μέτρων για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας;

Μπορεί να πείσει τον ελληνικό λαό, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης, ότι η καθυστέρηση αυτή δε συντηρεί σκόπιμα την ύπαρξη της “μαύρης” εργασίας, ώστε να συμπιέζονται διαρκώς οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα;»

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *