Ελλάδα: «Νορβηγία της Μεσογείου»

Πάνω σε πετρέλαιο «κάθονται» το Ιόνιο, το Αιγαίο και η Κρήτη.

Σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt (16.10.2012), αναφέρεται τόσο στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και στην δυνατότητα εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα που ειδικά το τελευταίο μπορεί να καταστήσει την υπερχρεωμένη χώρα μας ισάξια της Φιλανδίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα κοιτάσματα πετρελαίου, σύμφωνα με τις σεισμολογικές έρευνες που έγιναν στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι είναι εφικτή μια παραγωγή της τάξης των …..
300 εκ. βαρελιών κάτι που μεταφράζεται σε μια αξία της τάξης των 300 δισ. δολαρίων από τα οποία το 50% περίπου θα εισρεύσει στα ταμία του κράτους, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.
Οι περιοχές ωστόσο που χαρακτηρίζονται ως οι πλέον πολλά υποσχόμενες είναι το Ιόνιο και η περιοχή νοτίως της Κρήτης. Σύμφωνα με τον υφ. κ. Γιάννη Μανιάτη, οι περιοχές αυτές μπορούν να αποδώσουν στα επόμενα 20 με 30 χρόνια έσοδα 15 δισ. ευρώ. Ο ίδιος αναφέρει στην εφημερίδα ότι το φθινόπωρο του 2013 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα αποθέματα και μέχρι το τέλος του 2014 θα δοθούν οι πρώτες άδειες εκμετάλλευσης. Βέβαια, ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα προβλήματα που υπάρχουν με την γειτονική Τουρκία σε σχέση με την ΑΟΖ, αφού πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχουν και στο Αιγαίο, «ενώ για τις οικονομικές ζώνες στα νότια της Ελλάδας θα πρέπει να υπογραφούν συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Λιβύη», αναφέρει το δημοσίευμα της Handelsblatt.
Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ελπίζει ότι η Ελλάδα θα γίνει η «Νορβηγία της Μεσογείου», αφού με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπολογίζονται στα 300 δισ. ευρώ, ενώ μια έρευνα των γεωλόγων Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νικόλαου Λυγερού τα ανεβάζουν στα 465 δισ. ευρώ.

Meganisi News

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *