Αποκάλυψη: Τι χρησιμοποιεί ο γερμανικός στρατός για εκπαίδευση;

Ο γερμανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη εξοπλισμού εδώ και…
χρόνια, αλλα πρόσφατα η κατάσταση εχει φτάσει μάλλον στο απροχώρητο καθώς σε ενα τελευταίο περιστατικό οι στρατιώτες αποφάσισαν να
πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Όπως γράφει η εφημερίδα Washington Post την περασμένη Τρίτη το γερμανικό κανάλι ARD αποκάλυψε ότι το προηγούμενο έτος κατα την διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ, Γερμανοί στρατιώτες προσπάθησαν να κρύψουν την έλλειψη όπλων, αντικαθιστώντας τα βαριά πολυβόλα με σκουπόξυλα! Ζωγράφισαν τα κοντάρια μαύρα και τα τοποθέτησαν στην κορυφή των θωρακισμένων οχημάτων, όπως αναφέρει απόρρητη έκθεση του στρατού που διέρρευσε στο ARD.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η χρήση σκουπόξυλων δεν ειναι κοινή πρακτική, και ότι δεν μπορούσε να καταλάβει την απόφαση των στρατιωτών . Επιπλέον και σύμφωνα με το υπουργείο, τα θωρακισμένα οχήματα δεν έπρεπε να είναι οπλισμένα. Παραμένει ασαφές πόσα σκουπόξυλα χρησιμοποιήθηκαν για την αντικατάσαση των πολυβόλων.

Η… αποκάλυψη που έγινε την Τρίτη ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή για το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, όπως αναφέρει η Washington Post.

Την ίδια μέρα, ο στρατός της Ουκρανίας ήταν έτοιμος να υποστεί μια ήττα στην πόλη της Ντεμπαλτσέβε, θέτοντας το ερώτημα αν τα μέλη της Συμμαχίας στην Ευρώπη θα είναι σε θέση να διαχειριστούν την κρίση με στρατιωτικά μέσα – χωρίς μια αμερικανική παρέμβαση, εάν είναι απαραίτητο.

Τα πράγματα δε θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, καθώς όπως αναφέρει το άρθρο οι στρατιώτες εξοπλισμένοι με τα σκουπόξυλα ανήκουν στην ομάδα του ΝΑΤΟ που θα ειναι οι πρώτη που θα αναπτυχθεί σε περίπτωση επίθεσης. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ικανότητα της Γερμανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι ακόμη και οι πιο ελίτ δυνάμεις της δεν διαθέτουν βασικό εξοπλισμό.

Η Γεμανία ηταν η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων του κόσμου το 2013, αλλά όταν πρόκειται για τη δική της άμυνα οι πολιτικοί της δεν ειναι πρόθυμοι να επενδύσουν. Το 2013, η Γερμανία ξόδεψε μόνο το 1,3% του ΑΕΠ της για την άμυνα – μια αναλογία η οποία ήταν κάτω από το μέσο όρο των δαπανών των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ.

Σε μια συνέντευξη με την τοπική γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, ο επικεφαλής του Κόμματος των Πρασίνων της χώρας Cem Özdemir υποστήριξε ότι δεν ειναι μόνο η έλλειψη χρηματοδότησης που δημιουργεί πρόβλημα. «Οι οικονομικοί πόροι δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά», δήλωσε ο Özdemir τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ευρωπαικών χωρών έχουν μόνο το ένα δέκατο της δύναμης του στρατού των ΗΠΑ, αν και κοστίζουν το ήμισυ του αμυντικού προϋπολογισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έλλειψη εξοπλισμού δεν αποτελεί έκπληξη στους παρατηρητές του γερμανικού στρατού. Πέρυσι, η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας ενημερώθηκε ότι από τα 89 γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη, μόνο 38 ήταν έτοιμα για χρήση.

Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων η υπουργός Άμυνας της Γερμανίς Ursula von der Leyen υποσχέθηκε να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό. Σύμφωνα με ορισμένους στρατιώτες και αξιωματικούς, η υπουργός δεν εχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση που διέρρευσε την Τρίτη, η γερμανική ομάδα δράσης του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν χρειαστεί να παρέμβει στο εξωτερικό. Πάνω απο 40% των στρατιωτών της ομάδας δε θα έχουν πιστόλια P8, και πάνω απο το 30% δεν θα έχουν πολυβόλα MG3. Επίσης, τα πάγματα θα ειναι εξαιρετικά δύσκολα την νύχτα δεδομένης της έλλειψης 76% του απαραίτητου νυχτερινού εξοπλισμού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα προβλήματα εξοπλισμού της Γερμανίας δεν συμβαδιζουν με την ρητορική της Γερμανιδας Υπουργού Άμυνας. Την Τρίτη η Γερμανίδα Υπουργός ανακοίνωσε οτι η Γερμανία θα αναθεωρήσει την στρατηγική της στον τομέα της ασφάλειας και θα γίνει πιο ενεργή διεθνώς αλλα και στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reuters, η von der Leyen, δήλωσε ότι η νέα πολιτική της Γερμανίας πρέπει να λάβει υπόψη της την προσπάθεια του Κρεμλίνου “για τη δημιουργία μιας γεωστρατηγικής πολιτικής δύναμης και στρατιωτικής δύναμης ως μια μορφή της επιβολής των συμφερόντων τους.” Οι επικριτές, ωστόσο, λένε ότι οι δηλώσεις αυτές παραμένουν καθαρά ρητορική, εφ ‘όσον οι πόροι που διατίθενται για το γερμανικό στρατό είναι ανεπαρκείς.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *