Μερικές σκέψεις στην άκρη…του Ποταμιού

Κάθε Έλληνας πολίτης έχει αναφαίρετο δικαίωμα να διεκδικεί την τιμή της συμμετοχής του στον στίβο της πολιτικής…

Έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ρόλο με στόχο την υπηρέτηση του λαού και του τόπου.

Στο όνομα αυτού του διακιώματος προέκυψε και το «Ποτάμι» με επικεφαλής τον Στ. Θεοδωράκη, έναν υπέρμετρα προβεβλημένο δημοσιογράφο. Τα ποτάμια δεν φέρνουν μόνο νερό, κουβαλάνε και διάφορα φερτά υλικά, που αποτίθενται στις όχθες τους.

Η στήριξη του εγχειρήματος από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τηλεοπτικά, είναι υπερβαλλόντως δυσανάλογη με τον μέχρι τώρα «ρουν» του Ποταμιού. Οι αποδιδόμενες εκ προοιμίου θεραπευτικές ικανότητες του Στ. Θεοδωράκη του Ποταμιού για την παθογένεια του πολιτικού συστήματος εμφανίζονται ως ασυγκρίτως μεγαλύτερες από τις θεραπευτικές ικανότητες του νερού του Καματερού. Δεν απομένει τίποτε άλλο ως αποτέλεσμα από την συνάντηση των δύο φαινομένων στο νήμα της αστειότητας.

Ούτε ο ηγέτης του Ποταμιού ούτε άλλος τις από τους «μυστηριώδεις» συνεργάτες του θέλησαν μέχρι στιγμής να δηλοποιήσουν το ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό τους στίγμα.

Μερικές λαϊκίστικες κορώνες εξαπέλυσαν, τις οποίες ορισμένα media «εγνωσμένης» εγκυρότητας ανάγουν σε δόγματα του καινούργιου και του διαφορετικού.

Το Ποτάμι είναι θολό. Και αυτήν την στιγμή είναι βέβαιο ότι κουβαλάει φερτά υλικά (πλίνθους, λίθους και κέραμους), ατάκτως εριμμένα στις όχθες του, αλλά υποπτευόμαστε ότι ενδεχομένως να κουβαλάει και ψήγματα χρυσού, ώστε να αποδειχτεί για ορισμένους Πακτωλός.

*

Όσοι έχουν εκτεθεί μέχρι στιγμής πέριξ του ιδρυτή του, δεν μοιάζουν να διαθέτουν το στοιχείο της ανανέωσης. Προέρχονται μάλλον από «αντικοπωλεία». Γιουσουρούμ. Δεν αποτελούν ανανέωση του δημόσιου βίου τα σακίδια, δηλαδή ο «μπιρμπιλισμός», ούτε οι παρδαλές κάλτσες, ούτε οι φολκλόρ εμφανίσεις. Συνιστούν μια μαντάμ Σουσού. Και φυσικά με τις εξαιρέσεις, συνθέτουν μια απολιτίκ και περιθωριακή elite.

Οι σοβαρές πολιτικές προτάσεις του Ποταμιού είναι ανύπαρκτες, οι ιδεολογικοί στόχοι θολοί και αόριστοι. Αυτή η θολούρα και η έντεχνη σύγχυση, η ασάφεια είναι σκόπιμη. Και την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ο επικεφαλής του Ποταμιού, αποφεύγει την τηλεοπτική αντιπαράθεση μετους «ομολόγους» του. Προτιμάει την αοριστία, τη γενικολογία θέλοντας να ψαρεύει στα θολά νερά του Ποταμιού ζαλίζοντας τα πεινασμένα ψάρια.

Στεκόμενος κανείς στην άκρη του Ποταμιού, ακούγοντας τον κοασμό των βατράχων και ατενίζοντας στις όχθες τα καλάμια, δε μπορεί να αποφύγει την πονηρή σκέψη: Ρε μπας και όλη αυτή η ιστορία είναι επινόηση του συστήματος, ώστε στην συγκριτική αξιολόγηση, η οποία εκ των πραγμάτων θα προκύψει σύντομα, όταν δηλαδή θα αποκτήσει σάρκα και οστά η συνάθροιση της απολιτίκ παρασιτικής elite, να λειτουργήσει υπέρ του εξωραϊσμού του υπάρχοντος πολιτικού φαυλοκρατικού προσωπικού; Για σκεφθείτε το λίγο.

Διερωτάται κανείς μπας και τους έχουν βάλει κάποιοι κύκλοι (όμιλοι) του συστήματος; Διοικούνται οι όμιλοι αυτοί από ευφυείς ανθρώπους, συνεπώς, αποκλείεται να έχουν κάνει λάθος.

*

Τώρα, σε ό,τι αφορά την περίφημη Ελιά των Μπίστηδων και Σία, τι να πει κανείς; Τα σημιτικά κατάλοιπα και ορισμένοι φύλαρχοι, αφού περιπλανήθηκαν, άστεγοι, ανέστιοι και ακτήμονες επανήλθαν στην πατρική στέγη για να επιβιώσουν με τις κουτσουρεμένες συντάξεις των παππούδων του ΠΑΣΟΚ.

Διεκδικούν αμφότεροι, Ελιά και Ποτάμι, τον Πατριωτικό και δημοκρατικό χώρο του Κέντρου. Τον χώρο των μετριοπαθών, των μετρημένων πολιτών που έχουν ως μέτρο την ισορροπία και την υπεράσπιση της εθνικής μας φυσιογνωμίας, την υπεράσπιση της Δημοκρατίας σε όλο της το περιεχόμενο (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό). Αλλά ούτε το Ποτάμι όυτε η Ελιά βρήκαν μια λέξη για το Κράτος-Έθνος. Δε μίλησαν και δε μιλάνε για Πατρίδα και Πατριωτισμό, για τα εθνικά μας θέματα και την υπεράσπισή τους (Αιγαίο, Κύπρος, Μακεδονικό, Θράκη). Ατζέντα για όλα αυτά δεν έχουν.

Να γιατί και οι δύο είναι μακριά και έξω από την ψυχή του λαού, από τις ανάγκες του, τα οράματα και τις προσδοκίες του. Να γιατί μένει ακάλυπτος και ορφανός ο Πατριωτικός και Δημοκρατικός χώρος του Κέντρου. Αυτό το κενό καλείται να καλύψει η ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με προτάσεις, θέσεις και στόχους που περιγράφονται με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές στην Διακήρυξη Αρχών της που θα αναρτηθεί σύντομα. Καλούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να τη διαβάσουν αναρτημένη.

Για την ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ πρ.Αντ/ος της Βουλης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ πρ. Υπουργός

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Αντ/ος Συντ/χων Αστ/ων

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ Πλοίαρχος Εμπ. Ναυτικού ε.α.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΗΣ τ.Αρχηγός Πυρ/κού Σώματος

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΙΒΕΡΗΣ Συντ/χος Δημοσίου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΑΚΟΣ γιατρός

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ εκδότης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΚΛΕΠΑΣ web designer

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΕΜΠΑΣ επαγγελματίας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΥΔΡΑΙΟΣ δικηγόρος

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *