Τον Δαλάι Λάμα δέχθηκε ο Μπ.Ομπάμα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Κίνας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε το Σάββατο στον Λευκό Οίκο τον Δαλάι Λάμα, παρά το αίτημα του Πεκίνου να ακυρωθεί η συνάντηση, επειδή θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και την κυριαρχία της στο Θιβέτ.
Ο Δαλάι Λάμα έγινε δεκτός τις 18:33 (ώρα Ελλάδος) από τον Αμερικανό πρόεδρο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε «ειλικρινή ανησυχία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ, δήλωσε ο Δαλάι Λάμα, μετά από τη…..
συνάντηση που διήρκεσε τρία τέταρτα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι «ο πρόεδρος της πιο μεγάλης δημοκρατίας, και εξέφρασε φυσικά την ανησυχία του για τις βασικές ανθρώπινες αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία» δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περιγράφοντας τη συνομιλία τους ως «πνευματική συνάντηση» ο Δαλάι Λάμα δήλωσε ότι αισθάνεται πως βρίσκεται κοντά στον Μπαράκ Ομπάμα σε ανθρώπινο επίπεδο, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις του με άλλους προέδρους των ΗΠΑ ήταν ισοδύναμες.

Μια πηγή του Θιβέτ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες -κάτοχοι και οι δύο του Νόμπελ Ειρήνης- είχαν συνομιλίες στην Αίθουσα των Χαρτών του Λευκού Οίκου, και όχι στο Οβάλ Γραφείο, μια τιμή που προορίζεται για τους αρχηγούς κρατών.

Η ανακοίνωση της συνάντησης, που ήταν κλειστή για τον τύπο, εξόργισε το Πεκίνο την Παρασκευή, και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ουάσιγκτον να «ακυρώσει αμέσως την απόφασή της να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ομπάμα και του Δαλάι Λάμα».

Η συνάντηση ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, παραμονή της αναχώρησης του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ μετά από παραμονή 11 ημερών στην Ουάσινγκτον, όπου παρακολούθησε μια βουδιστική τελετή.

Η συνάντηση του Σαββάτου «δείχνει την ισχυρή υποστήριξη του προέδρου στη διατήρηση της θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής μοναδικότητας του Θιβέτ και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών», σχολίασε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να παραμείνουν πιστές στη δέσμευσή τους να αναγνωρίσουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Κίνας», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χονγκ Λέι, απαιτώντας από την Ουάσινγκτον να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να μην κάνει τίποτα που είναι πιθανό να βλάψει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

tromaktiko

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *