“Πράσινο φως” από την τρόικα σε “λογικό εξοπλιστικό πρόγραμμα”

Αμέσως μετά την λήξη της εκκρεμότητας της καταβολής της δόσης και την λήψη του προγράμματος της διετούς “διευκόλυνσης” επιμήκυνσης, θα τεθεί επί τάπητος το “καυτό” ζήτημα του εξοπλιστικού προγράμματος των ΕΔ.

Απόλυτα έγκυρη και υψηλά ιστάμενη πηγή της κυβέρνησης δήλωσε στο defencenet.gr για το ζήτημα ότι “Παρά την…..
κρίση υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποια δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Εκτός από την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των δικαιωμάτων της χώρας, υπάρχει και το ζήτημα των κοιτασμάτων. Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, πρέπει να δούμε και την ασφάλειά μας. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας”.

Πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ήση συντάσσται ένα ενδιάμεσο τριετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα τεθεί στα τέλη του έτους υπό την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Είναι επικεντρωμένο σε τρεις κύριες κατηγορίες, την ανταεροπορική/αντιβαλλιστική άμυνα (είναι δεδομένη πλέον η βαλλιστική απειλή κατά της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί), την θάλάσσια κυριαρχία και την εναέρια κάλυψη.

Προγράμματα, όπως ο εκσυγχρονισμός των F-16 (πιστεύεται ότι θα αφορά την διαμόρφωση “V” με ραντάρ AESA καθώς οι αναβαθμίσεις τύπου CCIΡ δεν προσφέρουν και πολλά πλέον), ο εκ βάθρων εκσυγχρονισμός των Ρ-3 Οριον με ένα πρόγραμμα χαμηλού κόστους (υπάρχει πρόταση για τοποθέτηση ελληνικού συστήματος μάχης!),το πρόγραμμα των φρεγατών FREMM (ή θα υπογραφεί η σύμβαση μέσα στο 2013 ή κλείνουν όλα τα ναυπηγεία) σε συνδυασμό με την απόκτηση πακέτου μετοχών των ναυπηγείων από την DCNS, είναι στην πρώτη προτεραιότητα.

Το κρισμότερο, ίσως πρόγραμμα που αφορά την ίδια την επιβίωση του ελληνισμού στο Αιγαίο, η προμήθεια Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, δυστυχώς πηγαίνει πίσω, προς το 2016.

Το σημαντικότερο είναι να αρχίσει ο επανεξοπλισμός των ΕΔ που έχει σταματήσει από το 2005 καθώς η στρατηγική ομηρεία της χώρας, αν δεν έχει συντελεστεί, είναι προ των πυλών… Οι κυβερνητικοί αναφέρουν ότι έχει τεθεί το ζήτημα στην τρόϊκα και δεν διαφωνεί για “λελογισμένες δαπάνες” και πολύ καλά χρηματοδοτικά πακέτα.

Υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 1 δισ. ευρώ κατ’έτος, αλλά είναι γεγονός ότι ακόμα και η τρόϊκα πλέον ποντάρει στην ύπαρξη των κοιτασμάτων για την αύξηση της ρευστότητας του ελληνικού κράτους. Για το λόγο αυτό και όλες οι αποπληρωμές θα τοποθετηθούν μετά το 2020!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *