Δεν θα πιστεύετε τι είχε η Μέρκελ πάνω από το κεφάλι της – ΦΩΤΟ

Ο χώρος που επέλεξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στην Φλωρεντία, για να κάνει τις κοινές του δηλώσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είναι ένα σημείο πολιτισμού. Όμως τα πόντιουμ που έστησαν για τις δηλώσεις είχαν ένα αρκετά σημειολογικό φόντο…

Στην Galleria dell’Accademia της Φλωρεντίας όπου βρίσκεται πλέον το άγαλμα του Δαβίδ, του Μιχαήλ Άγγελου, όλα ήταν έτοιμα για τις δηλώσεις των δυο ηγετών.
Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει αν το σημείο που αποφασίστηκε να γίνουν οι δηλώσεις – μπροστά από το άγαλμα του Δαβίδ – επελέγη κατά λάθος ή επι τούτου…

Λίγα λόγια για τον Δαβίδ

Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, που φιλοτεχνήθηκε από το 1501 ως το 1504, είναι ένα αριστούργημα της Αναγεννησιακής γλυπτικής και, μαζί με την Πιετά, ένα από τα δυο σημαντικότερα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου. Είναι ένα από τα πιο γνωστά αγάλματα στην ιστορία της γλυπτικής, και έχει γίνει σύμβολο δύναμης και νεανικής ομορφιάς. Παριστάνει τον Βιβλικό βασιλιά Δαβίδ, τη στιγμή που αποφασίζει να αναμετρηθεί με τον Γολιάθ. Στην εποχή του θεωρήθηκε σύμβολο της δημοκρατίας της Φλωρεντίας, μιας ανεξάρτητης πόλης – κράτους που απειλούνταν από πιο ισχυρά αντίπαλα κράτη. Αυτή η ερμηνεία τονίστηκε και με την τοποθέτηση του ύψους 5,17 μέτρων αγάλματος έξω από το Παλάτσο Βέκιο, την έδρα της τοπικής κυβέρνησης της Φλωρεντίας. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου του 1504.

Ο Δαβίδ αρχικά είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του Παλάτσο Βέκιο, στην Πιάτσα ντέλλα Σινιορία. Για να προστατευθεί όμως από τυχόν ζημιές, το άγαλμα μετακινήθηκε το 1873 στην Galleria dell’Accademia της Φλωρεντίας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

ΦΩΤΟ REUTERS
Με πληροφορίες από την wikipedia.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *