Η Πόλη χάθηκε από την προδοσία της κερκόπορτας και η ανάπτυξη θα χαθεί από την προδοσία του… λουκέτου!

Ο θρύλος θέλει ανοικτή την Κερκόπορτα, απ’ όπου πέρασε ο εχθρός και κυρίευσε την Πόλη. Άλλωστε στην ελληνική ιστορία η πόλη είναι και απόλυτα συνδεδεμένη με την αγορά και την ανάπτυξη το εμπόριο και την οικονομία. Πράγματι, συμβολικός είναι ο ρόλος της, αλλά πανίσχυρος.
Η Κερκόπορτα έχει στοιχειώσει στην ελληνική ιστορία. Στις κρίσιμες στιγμές του γένους, πάντα κάποιοι θα βρεθούν να την αφήσουν ανοιχτή, κι ο λαός να παραδοθεί χωρίς μάχη, χωρίς αντίσταση, αφού όμως ο αντίπαλος φρόντισε από πριν να τον αφοπλίσει και….
να τον εξουθενώσει. Κερκόπορτα επομένως, δεν είναι απλά το μικρό πορτάκι. Αλλ’ είναι όλη η προηγούμενη διαδικασία, όπου ο αντίπαλος προετοιμάζει κατάλληλα το έδαφος, ώστε να συναντήσει τη μικρότερη δυνατή ή και καθόλου αντίσταση. Αυτό συνέβη και στην αγορά όπου η έλλειψη εθνικού μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και οργάνωσης σε συνδυασμό με το ασταθές φορολογικό και το αχανές νομικό πλαίσιο επί δεκαετίες αφαίμαξαν και αποδυνάμωσαν το υγειές και ισχυρό άλλοτε ελληνικό εμπόριο. Η ιστορία φυσικά δεν επαναλαμβάνεται, αλλά οι ομοιότητες πολλές. Και όταν φέρνεις στο νου την Κερκόπορτα, βλέπεις μπροστά σου τα σημερινά της σύγχρονης «κερκόπορτας» που τείνει να οδηγήσει στην πτώση της Πόλης δηλαδή της αγοράς απέναντι στην πολιορκία της ύφεσης και των ασφυκτικών και αντιπαραγωγικών μέτρων της Τρόικας και της Κυβέρνησης. Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει : «Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις (καθαρή μείωση) τα τελευταία 2½ χρόνια. Στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από την Eurostat. Σε ό,τι αφορά δε τις θέσεις απασχόλησης, χάθηκαν περί τις 500.000 από το 2010 έως σήμερα στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να τείνει να μετατραπεί και σε έντονα ανθρωπιστική. Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν “γονατίσει”. Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, πιστωτικής ασφυξίας και μεγάλης ανεργίας το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις την Ελληνική Οικονομία σε μια πρώτη ανάκαμψη, για να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, να αλλάξει και το επενδυτικό κλίμα, είναι το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Γι’ αυτό και πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος».

Στις 18 του μήνα ο εμπορικός κόσμος δεν παραδίδει την πόλη αμαχητί και αντιδρά κλείνοντας τα καταστήματα και συμμετέχει στο μεγάλο πανεμπορικό συλλαλητήριο της ΕΣΕΕ και στον Πειραιά ο Εμπορικός Σύλλογος πραγματοποιεί από την Τετάρτη 17 του μηνός συμβολική συσκότιση των καταστημάτων μας.

Τι χρειαζόμαστε σήμερα για να μείνει κλειστή η Κερκόπορτα και ανοικτά τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις; Υπεύθυνους ηγέτες που να πουν ως ο Παλαιολόγος στον Μωάμεθ «Δεν είναι δική μου η Πόλη για να σου την παραδώσω». Κάπου θα βρίσκονται ανάμεσά μας, αλλ’ εμείς «σταθεροί στις θέσεις μας» δυστυχώς… αναδεικνύουμε συνεχώς, αυτούς που άνοιξαν το πορτάκι.

Αντώνιος Διγαλάκης
Αν. Γραμματέας Εμπορίου ΛΑ.Ο.Σ.
.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *