Ηλεκτρονική συσκευή κατά της παχυσαρκίας

e-μφύτευμα κατά της παχυσαρκίας
Μια νέα, χειρουργικώς εμφυτεύσιμη, ηλεκτρονική συσκευή έλαβε την έγκριση του αμερικανικού φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων για την θεραπεία ατόμων με σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας.

Το σύστημα Maestro, όπως ονομάζεται η συσκευή της αμερικανικής ΕnteroMedics, απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, εμποδίζοντας μέσω διακοπτόμενου ηλεκτρικού παλμού τα νευρικά σήματα από τον εγκέφαλο προς το στομάχι και μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας. Η συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη μπορεί να επαναφορτιστεί από τον ασθενή και οι θεράποντες ιατροί προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις της. Όμως είναι εγκεκριμένη για χρήση μόνο σε ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος από 35 έως 45 και οι οποίοι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα ακόμη πρόβλημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως π.χ. σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2. Επίσης, οι υποψήφιοι χρήστες θα πρέπει τα τελευταία πέντε χρόνια να έχουν επιχειρήσει να χάσουν βάρος στο πλαίσιο κάποιου ειδικού προγράμματος.

Τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν πως το ηλεκτρονικό εμφύτευμα βοήθησε 157 παχύσαρκους ενήλικες να χάσουν 8,5% περισσότερο βάρος σε σύγκριση με 76 ασθενείς στην ομάδα ελέγχου οι οποίοι έλαβαν εικονικό εμφύτευμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να υπολείπεται κατά 10% του αρχικού στόχου, ωστόσο, η συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων αποφάνθηκε ότι τα οφέλη υπερτερούν του ρίσκου χρήσης. Όπως επίσης έδειξαν οι δοκιμές, ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών είναι υπαρκτός με την μορφή ναυτίας, πόνο στην περιοχή του εμφυτεύματος, εμετούς και χειρουργικές επιπλοκές. Μετά το «πράσινο φως» από την FDA, η κατασκευάστρια εταιρία ελπίζει να διαθέσει το νέο εμφύτευμα σε 20 κέντρα στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του έτους ενώ δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αν οι ασφαλιστικές θα καλύπτουν το κόστος του.  

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *