Πάτρα: Κέντρο διαλόγου για την ανάπτυξη της Ελληνορωσικής φιλίας συνεργασίας

Γράφει ο Α. Χαιός

«Η Ορθοδοξία μας ενώνει και μας δείχνει ότι οι ορθόδοξοι πρέπει να στηρίζονται μεταξύ τους” είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Β.Πούτιν, προσκυνώντας τον…

Σταυρό του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, που είχε μεταφερθεί, τέλη Ιουλίου, από την Πάτρα στη Ρωσία, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, κ. Κύριλος, από τον Ναό της Παναγίας του Καζάν, είχε πει ότι, «η μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα είναι ένα ιστορικό γεγονός για την ζωή της Αγίας Πετρούπολης, την Ρωσική Εκκλησία και το σύνολο της Αγίας Ρωσίας».

Σημαντική η συμβολή του γεγονότος αυτού στην εξαιρετικά επιτυχή έκβαση των εργασιών του 3ου ελληνορωσικού φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία της προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού, πνευματικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των δυο χωρών.

Ο πατρινός πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας και Συνεργασίας, Βασ. Μανωλόπουλος, ως συνδιοργανωτής του φόρουμ, άδραξε την ευκαιρία και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους έθεσε το θέμα ανάδειξης της Πάτρας, της πόλης που μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας, σε κέντρο διαλόγου για την ανάπτυξη της Ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους συνέδρους ο κ. Μανωλόπουλος, αναφέρθηκε στην «παραδοσιακή-ιστορική-θρησκευτική σχέση της χώρας μας με τη Ρωσία», η οποία όπως τόνισε αποτελεί «διαχρονικό φάρο ελπίδας και έντιμης συνεργασίας».

«Η Ελλάδα σήμερα δοκιμάζεται», είπε ο κ. Μανωλόπουλος, «και έχει ανάγκη από πραγματικούς, ειλικρινείς φίλους-εταίρους. Η Ρωσία και η Ελλάδα πρέπει να αποδείξουν τις αγνές προθέσεις τους για μια στεθερή, αέναη σχέση, με γνώμονα την ανάπτυξη σχέσεων σε αμοιβαία βάση. Είναι απαραίτητη η δημιουργία υποδομών ώστε οι όποιες πρωτοβουλίες να μην έχουν ευκαιριακό αλλά μόνιμο χαρακτήρα. Είναι απαραίτητη, επίσης, η συνεχής ενημέρωση της Ελληνικής κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στη μεγάλη αυτή χώρα, τη Ρωσία, που μας έδωσε τον πρώτο κυβερνήτη μας, τον Ι. Καποδίστρια».

Ο Β. Μανωλόπουλος, αφού εξήρε το ρόλο της Ρωσίας και του Προέδρου Πούτιν, στην πρόσφατη διεθνή κρίση, την κρίση της Συρίας, υπογράμμισε:

«Ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας, με τη δράση του φιλοδοξεί να ενισχύσει τις κοινές προσπάθειες των πολιτικών, οικονομικών, επιστημονικών, πνευματικών και κοινωνικών ηγεσιών των δυο χωρών μας».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *