Ρώσος βουλευτής: «Οι ΗΠΑ θέλουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ενόψει πόλεμου με την Κίνα»

Οι ΗΠΑ θέλουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά προετοιμαζόμενες για μια ένοπλη αντιπαράθεση με την Κίνα, ανέφερε ο Ρώσος βουλευτής Alexei Pushkov.

«Οι ΗΠΑ επιχειρούν να προσαρτήσουν στο άρμα του ΝΑΤΟ την Ευρώπη πιστεύοντας πως πρόκειται να αντιμετωπίσουν στρατιωτικά την Κίνα. Επομένως οι ΗΠΑ έχουν  ανάγκη την επέκταση προς τα ανατολικά. Με άλλα λόγια η επέκταση αυτή χρειάζεται για την τελική μάχη εναντίον της Κίνας και για την παγκόσμια ηγεσία», είπε ο Pushkov επικεφαλής της επιτροπής για εξωτερικές υποθέσεις της ρωσικής Δούμας.

Από το σχηματισμό του το ΝΑΤΟ το 1949 έχει επεκταθεί αρκετές φορές με κυριότερες αυτές που συνέβησαν μετά το τέλος του «ψυχρού πολέμου». Αυτές περιελάμβαναν τα πρώην μέλη του ανατολικού μπλοκ την Πολωνία, την Ουγγαρία, και την Τσεχία οι οποίες έγιναν μέλη της συμμαχίας το 1999. Η αμέσως  επόμενη και σημαντικότερη επέκταση ήρθε το 2004 με την εισδοχή στη συμμαχία των Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ Αλβανία και Κροατία έγιναν μέλη το 2009. Επιπρόσθετα η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μοντενέγκρο και η Γεωργία έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στη συμμαχία όπως και τα Σκόπια.

Μετά την ένωση  της Κριμαίας με τη Ρωσία το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στα σύνορα με τη Ρωσία στην περιοχή των Βαλτικών Δημοκρατιών. Η Ρωσία βλέπει την επέκταση αυτή ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *