Τι κρύβεται πίσω από το μήνυμα προς εταίρους για στάση πληρωμών

Μήνυμα αδυναμίας πληρωμών, εφόσον συνεχιστεί η χρηματοδοτική ασφυξία προς τη χώρα μας, εξέπεμψε χθες προς τους εταίρους η κυβέρνηση μέσω… non paper του Μεγάρου
Μαξίμου για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου από τη συγκρότηση της κυβέρνησης μέχρι τώρα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από ιδίους πόρους εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014.

Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρ’ όλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν τους τόνους, ανέφεραν ότι ακριβώς το ίδιο πράγμα είχε επισημάνει προ ημερών ο κ. Αλ. Τσίπρας με την επιστολή του προς την κ. Αγκελα Μέρκελ και τους κ. Φρανσουά Ολάντ και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προς τους οποίους τόνιζε ότι χωρίς αποκατάσταση της χρηματοδότησης δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα και η αποπληρωμή των δόσεων και οι εσωτερικές ανάγκες και, εφόσον αναγκασθεί, η κυβέρνηση θα επιλέξει το δεύτερο. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει επ’ αόριστον να εξυπηρετείται από ιδίους πόρους η καταβολή των δόσεων.

Η επιλογή της κυβέρνησης να δηλώσει τώρα δημόσια και εμφατικά ότι η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους είναι ante portas αποτελεί, ενδεχομένως, τακτικό ελιγμό, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τους εταίρους ενόψει κατάθεσης της λίστας των μέτρων – μεταρρυθμίσεων, με τα οποία το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να «ξεκλειδώσει» την παροχή ρευστότητας. Αποτελεί, πάντως, σαφή διαφοροποίηση από τις πρόσφατες δημόσιες διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι, ανεξαρτήτως παροχής χρηματοδότησης, η χώρα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις της και δημιουργείται η εντύπωση πως η κυβέρνηση προσδοκούσε ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης θα είχε ξεπερασθεί πριν η πίεση ρευστότητας φθάσει σε τόσο οριακό σημείο. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες (STAR) ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ανέφερε πως «πιστεύαμε ότι η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου θα άλλαζε τη στάση της ΕΚΤ» και ότι, σε κάθε περίπτωση, «προτεραιότητά μας είναι πάντα η πληρωμή μισθών και συντάξεων». Ο κ. Τσακαλώτος, αναφορικά με το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ανέφερε ότι «δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως, γιατί πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».

Στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται αναφορά σε ελληνικό αίτημα για άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την ΕΚΤ στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και στη χρηματοδότηση του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και σε κινήσεις για προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδότησης από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα.

«Η κυβέρνηση απειλεί τώρα με χρεοκοπία την ίδια τη χώρα. Ομως η αυτοκτονία δεν μπορεί αν είναι και απειλή», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Δευτέρα παραμένει η ημερομηνία κατάθεσης των ελληνικών προτάσεων στους εταίρους, έπειτα από διεργασίες στο Brussels Group σήμερα και αύριο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *