Διχάζει τη Ν.Δ. η θεωρία των άκρων

Πολλά στελέχη έλαβαν σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Χρ. Λαζαρίδης

Των Γ.Π. Τερζη – Γ. Μπουρδαρα

Παρά τη διακηρυττόμενη, κοινή επιδίωξη των στελεχών όλων των κομμάτων για θεσμική…

απάντηση στη Χ.Α., ο τρόπος αντιμετώπισης και, κυρίως, η συζήτηση περί «άκρων» που άνοιξε αμέσως μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι εξακολουθούν να διχάζουν. Η τοποθέτηση του βουλευτή και εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδη, περί των «δύο άκρων» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου» προκάλεσε όχι μόνον θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τη διαφοροποίηση πολλών γαλάζιων. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Λαζαρίδης, χθες από τη Βουλή, επέμεινε στη λογική των δύο άκρων, χωρίς όμως να τοποθετήσει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός «συνταγματικού τόξου» (κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για «κατέβασμα» ταχύτητας εκ μέρους του κ. Λαζαρίδη), οι θέσεις του εμφανώς δεν υιοθετήθηκαν από σημαντική μερίδα στελεχών της Ν.Δ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε (ΣΚΑΪ) πως «φυσικά δεν τις συμμερίζομαι, κάθε άλλο. Και μάλιστα θέλω να προσθέσω ότι αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε πιο ψύχραιμοι και πιο νηφάλιοι». «Εμένα, προσωπικά, η λογική των δύο άκρων δεν με βρήκε ποτέ σύμφωνη. Δεν μπορεί να είναι άκρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επεσήμανε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Αποστάσεις έλαβε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ για προσωπικές απόψεις του κ. Λαζαρίδη έκανε λόγο ο Νικ. Κακλαμάνης (Real): «Δεν εκπροσωπεί η άποψη αυτή ούτε την παράταξη ούτε το κόμμα και εκτιμώ ότι έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Αντ. Σαμαρά».

Πέραν των στελεχών του καραμανλικού στρατοπέδου (Παυλόπουλος, Αντώναρος κ.ά.), αποστάσεις από τα λεγόμενα του κ. Λαζαρίδη έλαβαν και οι Αργ. Ντινόπουλος, Γ. Κοντογιάννης, ενώ προβληματισμό για το κλίμα που δημιουργείται, χωρίς όμως να τον εκφράσουν δημοσίως, διατύπωναν και άλλα στελέχη.

Οι θέσεις Λαζαρίδη, σε διαφορετικό μήκος κύματος από το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, αλλά και όσα είπαν στη Βουλή οι κ. Μάκης Βορίδης και Χαρ. Αθανασίου, προκάλεσαν σενάρια για απόκλιση του βουλευτή Επικρατείας από τη «γραμμή Μαξίμου». Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μεν να ρίξει τους τόνους, χωρίς όμως να εγκαταλείψει συνολικά τη θεωρία περί δύο άκρων. Σειρά στελεχών εκτιμά ότι η θεσμική αντιμετώπιση της Χ.Α. μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει με τους υψηλούς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή στόχο να αναδειχθεί η Ν.Δ. ως βασικός, θεσμικός εκφραστής του πολιτικού συστήματος.

Στη Βουλή, χθες, από την αρχή της συνεδρίασης διεφάνη διάθεση να πέσουν οι τόνοι. Η κ. Κωνσταντοπούλου ήγειρε εκ νέου το θέμα με το περιεχόμενο των δηλώσεων Λαζαρίδη, ο βουλευτής της Ν.Δ. έλαβε τον λόγο και επανέλαβε μεν όσα την προηγουμένη είχε πει, αλλά με περισσότερο ήπιους τόνους και χωρίς αναφορές περί συνταγματικού τόξου.

Στη Βουλή επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης. «Πρέπει να είμαστε όλοι μετρημένοι και σοβαροί. Το σοκ που προκαλεί ο θάνατος υποχρεώνει τους πάντες να αλλάξουν συμπεριφορές στην πράξη», είπε ο κ. Δημ. Παπαδημούλης. «Να αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση αλλά και μια εμφυλιοπολεμική πια διάσταση στα πράγματα», συμφώνησε ο κ. Μ. Βορίδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε απλά την αγωνία του για όσα πιθανά θα συμβούν, υπογράμμισε ωστόσο ότι «προφανώς η λεκτική υπερβολή δεν είναι το ίδιο με την ανθρωποκτονία… Νομίζω ότι ο Χρ. Λαζαρίδης δεν ήθελε να εξισώσει».

Το όλο κλίμα, πάντως, παρ’ ολίγον να τιναχθεί στον αέρα, όταν η κ. Κωνσταντοπούλου, μόνη στην αίθουσα της Ολομέλειας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, επαναδιατύπωνε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση υποθάλπει τον ναζισμό. «Με αυτά που λέτε δικαιώνετε τις θέσεις του κ. Λαζαρίδη», σχολίασε ο κ. Βορίδης.

news.kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *