Συνέντευξη με το Νίκο Πέππα, ίσως το μόνο Αντιδήμαρχο οικονομικών που πέτυχε αποθεματικό για το Δήμο του (Διονύσου)

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Οικονομικών Διονύσου, Νίκου Πέππα στη δημοσιογράφο Ειρήνη Βανταράκη

Ε. Βανταράκη: Είναι γνωστές οι διακρίσεις σας, ως παραολυμπιονίκης στην ξιφασκία και οι σκληροί αγώνες που έχετε δώσει στον αθλητισμό…

Σήμερα δίνετε εξίσου σκληρούς αγώνες ως επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης, αλλά και ως Αναπληρωτής Δήμαρχος Διονύσου, έχοντας υπ’ ευθύνη σας τα οικονομικά του Δήμου. Ποιο θα χαρακτηρίζατε ποιο δύσκολο έργο απ όλα αυτά;

Ν. Πέππας: Από μικρός έμαθα να αγωνίζομαι. Και κυριολεκτικά να κερδίζω μάχες με το σπαθί μου. Ποτέ δεν παραιτήθηκα. Μία εκ γενετής κινητική δυσκολία, μου έδωσε τη «δυνατότητα» να ξεχωρίσω. Να κάνω το φαινομενικό μειονέκτημα, πλεονέκτημα. Να διακριθώ στον αθλητισμό να φορέσω την τιμητική φανέλα της εθνικής και να χαρίσω τίτλους στην πατρίδα μου.
Ως επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης και έχοντας σπουδάσει οικονομικά, αντιλαμβάνομαι πλήρως το δύσκολο περιβάλλον που βρίσκεται η Ελλάδα, ωστόσο ως επιχειρηματίας, δίνω μάχες καθημερινά για να κρατήσω επιχείρηση και εργαζόμενους μακριά από τον εφιάλτη του λουκέτου.
Ακόμη και στο Δήμο η πρόκληση ήταν μεγάλη κατά τη συνένωση μικρότερων Δήμων, όσο και κατά την προσπάθεια που κατέβαλα μαζί με άξιους συνεργάτες να κρατήσουμε τα οικονομικά του Διονύσου, υγιή χωρίς να λείψουν παροχές από τους Δημότες μας. Ίσως είμαστε ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα, με αποθεματικό διψήφιο νούμερο .. σε εκατομμύρια. Και αυτό μετράει, ειδικά σήμερα, γιατί βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης.

Ε. Βανταράκη: Τώρα που σχεδόν τελειώνει η εκλεγμένη θητεία σας στο Δήμο, αν κάνατε ένα απολογισμό σε τίτλους του έργου σας από τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, ποια σημεία θα χαρακτηρίζατε ως θετικά ή και επιτεύγματα;

Ν. Πέππας: Θα έλεγα πως όλο το έργο του οποίου είχα την ευθύνη, χαρακτηρίζεται από τη χρηστή οικονομική διαχείριση. Σημαντικό για όσα βιώνει ο τόπος μας και για την εμπιστοσύνη των πολιτών με την κεντρική η/και τοπική εξουσία. Επιμέρους θεματικές που έτυχαν επιτυχίας κατά κοινή ομολογία είναι η Τακτοποίηση και νοικοκύρεμα παλαιών οφειλών των 7 πρώην Δήμων και Κοινοτήτων, η πρόβλεψη πραγματικών μεγεθών στην σύνταξη των προϋπολογισμών του Δήμου, ο Οικονομικός σχεδιασμός του Δήμου σε πραγματική βάση, η συνεχής παρακολούθηση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών, η Διασφάλιση νομιμότητας με προσωπική εγγύηση στις δαπάνες. Ακόμη η διατήρηση των χρηματικών διαθεσίμων και αύξηση της τάξης του 15,44% για το πρώτο έτος εφαρμογής του Καλλικράτη, καθώς και για τα επόμενα έτη, που έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και ευρωστία του Δήμου. Σημαντική είναι και η περιστολή δαπανών της τάξης του 18,32% για το πρώτο έτος εφαρμογής του Καλλικράτη, καθώς και η συνέχιση της περιστολής για τα επόμενα έτη.

Ε. Βανταράκη: Σήμερα είστε Αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσου και ταυτόχρονα μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, πως διαχωρίζετε την πολιτική σας θέση από την αυτοδιοικητική σας ιδιότητα;

Ν. Πέππας: Στη ΝΔ βρίσκομαι γιατί πιστεύω σε κάποιες αξίες και αρχές που αυτή πρεσβεύει από της ιδρύσεώς της. Ως μέλος της έχω ακόμη τη δυνατότητα να μεταφέρω όλους τους προβληματισμούς μου τόσο ως επαγγελματίας και ως Αντιδήμαρχος οικονομικών και να συμβάλλω κι εγώ με τις πιέσεις μου προς την κεντρική εξουσία, για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας μου στο Δήμο, ουδεμία σχέση έχουν κομματικές μου πεποιθήσεις αφού ως γνωστό συμμετείχα στο συνδυασμό υποψηφίου που δεν είχε την γαλάζια κομματική ταυτότητα.
Αντιμετωπίζουμε καθημερινά, τα θηριώδη προβλήματα του τόπου μας και εκεί δεν υπάρχει χώρος για κόμματα. Είμαι Αντιδήμαρχος όλων των συμπολιτών μου.

Ε. Βανταράκη: Έχετε μακρά εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, έχετε διατελέσει Αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής και σήμερα Αντιδήμαρχος Διονύσου, ποια είναι η εκτίμησή σας για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ν. Πέππας: Βλέπω με επιφύλαξη όποια παρέμβαση, δρομολογείται μερικούς μήνες πριν τις εκλογές, όχι γιατί κατ΄ ανάγκη είμαι αντίθετος αλλά γιατί θα προτιμούσα η κεντρική εξουσία να αντιλαμβάνεται πως η αξιοπιστία των θεσμών στηρίζεται και στην τήρηση, συγκεκριμένων κανόνων. Θεωρώ πως αυτή η κουβέντα θα έπρεπε να αφορά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ακόμη και ο κόσμος είναι πολύ υποψιασμένος, δεν πιστεύει πια ούτε σε τακτικισμούς ούτε σε παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής. Σήμερα η κουβέντα αφορά στο αν η δημιουργία ενιαίων ψηφοδελτίων μόνο με ονόματα και όχι με συνδυασμούς, θα ωφελήσει ή θα ζημιώσει τις τοπικές κοινωνίες και την άσκηση εξουσίας. Αυτό νομίζω έπρεπε να είναι αντικείμενο διευρυμένης χρονικά διαβούλευσης.

Ε. Βανταράκη: Ως επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης, πως εκτιμάτε στο σύνολό της την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;

Ν. Πέππας: Η συγκεκριμένη κυβέρνηση, πέτυχε να επαναφέρει ένα κλίμα οικονομικής και πολιτικής αξιοπιστίας της Ελλάδας προς το εξωτερικό που τόσο είχε πληγεί τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και το γεγονός του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι θετικό στοιχείο, αν και με τεράστιες περικοπές. Ωστόσο το στοίχημα της καταπολέμησης της ύφεσης και της ανεργίας μένει να κερδηθεί. Δυστυχώς, ακόμη γίνονται ενέργειες που δείχνουν πως κάποιοι τεχνοκράτες δεν έχουν σχέση με την πραγματική αγορά. Όπως αυτή με τις ρυθμίσεις των οφειλών που απέτυχε. Γιατί; Διότι η φοροδοτική μας ικανότητα έχει εξαντληθεί, ειδικά όσων εξ’ ημών, βάζουμε λεφτά από την τσέπη μας κάθε μέρα, για να κρατήσουμε επιχείρηση και εργαζόμενους στη θέση τους με μεγάλο προσωπικό κόστος.
Μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να ποινικοποιείται, όταν δεν μπορούμε να καταβάλλουμε υπερ-φόρους και υπερ-εισφορές.. Αυτό ταυτόχρονα ζημιώνει και τα έσοδα του κράτους αφού δεν στοχεύει να μαζέψει εκείνα τα σίγουρα αλλά τα πολλά (εκ των φόρων) και φυσικά αδύνατα.
Ανάπτυξη θα έρθει μόνο με κίνητρα για τη διατήρηση της υφιστάμενης επιχείρησης και με ελάφρυνση των βαρών για όσους παίρνουν ρίσκα εν μέσω κρίσης.
Σήμερα, κατά τις επιταγές της τρόικα συμβαίνει το αντίθετο.
Η λιτότητα μας οδηγεί στον αφανισμό. Ακόμη και η περιβόητη μείωση του ΦΠΑ εστίασης, δεν έφερε τα αναμενόμενα, διότι εγώ ως εστιάτορας σας δηλώνω πως είχα ρίξει τις τιμές μου λόγω κρίσης, πολύ πριν την κυβερνητική απόφαση. Το ίδιο και πολλοί άλλοι χιλιάδες συνάδελφοί μου.
Τεράστιο πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα από τις Τράπεζες. Τι απέγινε η ανακεφαλαιοποιησή τους. Γιατί δεν ωφελήθηκε η κοινωνία;
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως εμείς οι μικρομεσαίοι, οι οικογενειακές επιχειρήσεις, είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Με φόρους, διώξεις και έλλειψη ρευστότητας, μαθηματικά, θα σβήσουμε.

Ε. Βανταράκη: Ποια η γνώμη σας για όσα συμβαίνουν γύρω από τη Χρυσή Αυγή;

Ν. Πέππας: Καταδικάζω τη βία όποιο μανδύα κι αν έχει. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία. Από την άλλη όσο υπάρχει φτώχεια και υστέρηση στην αντιμετώπιση καυτών προβλημάτων, κάποιο άλλο μόρφωμα με λάβαρο την «εκδίκηση» μπορεί να κεφαλαιοποίησει την δικαιολογημένη απόγνωση και αγανάκτηση του κόσμου. Είναι στο χέρι της κεντρικής εξουσίας να λύσει τα προβλήματα που οδηγούν το λαό σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Να προλαμβάνει.. Σήμερα βλέπουμε την καταστολή αυτού του φαινομένου.

Ε. Βανταράκη: Στις επόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, θα είστε παρών; και αν ναι με ποιο συνδυασμό; Ακούγονται φήμες πως θα ηγηθείτε εσείς συνδυασμού.

Ν. Πέππας: Ναι θα είμαι παρών, είμαι περήφανος για το έργο που έχω διατελέσει μέχρι σήμερα τόσο ως Αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής, και ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσου. Θεωρώ πως εν μέσω κρίσης στο Διόνυσο κατάφερα να κρατήσω, πάντα με τη συνεργασία ικανών διοικητικών υπαλλήλων και τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου, μία οικονομική επάρκεια που εγγυάται τη βιωσιμότητα αλλά και συνθήκες ανάπτυξης για το Δήμο.
Δεν προέρχομαι από «τζάκι», ούτε από πολιτική οικογένεια. Δίνω καθημερινά προσωπικούς και επαγγελματικούς αγώνες. Δεν βιοπορίζομαι από την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Οι χιλιάδες των ψηφοφόρων που με στηρίζουν, γνωρίζουν πολύ καλά πως η πολιτική για εμένα δεν είναι καριέρα για εμένα, ούτε αυτοσκοπός. Αγαπώ την πατρίδα μου και τον τόπο μου και πιστεύω πως αυτό το καταλαβαίνουν όσοι με γνωρίζουν.
Η ακριβής μου τοποθέτηση, για τις επικείμενες εκλογές, θα γίνει όταν διασφαλίσω πως η παρουσία μου, τόσο η δική μου, όσο και των συνυποψηφίων μου σε ένα συνδυασμό, θα έχει όλες εκείνες τις εγγυήσεις της απρόσκοπτης προσφοράς μας, στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κινούμαι, μόνο με αυτό το γνώμονα.

www.news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *