Οι βλαχοδήμαρχοι και ο… βλαχοτσίπρας

Σάλος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκλήθηκε από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ όπου μίλησε για « φθαρμένους βλαχοδήμαρχους». Προφανώς τέτοιοι είναι όσοι δεν ψηφίζουν την Αριστερά που ο ίδιος ευαγγελίζεται, όμως, είναι εκλεγμένοι κι επομένως οφείλει να τους σέβεται. Αλλά που να βρει ευκαιρία. Σήμερα όλη μέρα είχε συνάντηση με τον…
βλαχοσυνδικαλιστή Θ. Μπαλασόπουλο για να τους συμπαρασταθεί όπως είπε στις διώξεις γιατί έκανε απεργία το 2011.

Βεβαίως, ο κ. Μπαλασόπουλος, άξιο στέλεχος του πασοκικού παλαιοσυνδικαλισμού είναι πιο σημαντικός από τους εκλεγμένους δημάρχους.

Δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι καλοί, υπάρχουν και βλαχοδήμαρχοι με την… κακή έννοια. Ποιος είναι όμως ο κ. Τσίπρας να κάνει αναφορές που υποτιμούν όλους τους αιρετούς;

Η αναφορά του αρχικά προκάλεσε την αντίδραση της ΚΕΔΕ. Ο Κ. Ασκούνης, πρόεδρος της Ενωσης, στη δήλωσή του αναφέρει ότι «η αναφορά του κ. Τσίπρα σε βλαχοδήμαρχους που έχουν εκλεγεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να σαρωθούν και άλλα πολλά, δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που όλοι οι δήμοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, που προσπαθούν σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να αναπληρώσουν την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ξαναδιαιρεί τους δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στον διχασμό των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Λυπάμαι που αναγκάζομαι με τη δήλωσή μου αυτή να υποστηρίξω τα αυτονόητα, αλλά φαίνεται ότι η καθυστέρηση, ο νεοσυντηρητισμός και ο παλαιοκομματισμός φωλιάζουν και σε κομματικούς φορείς που επικαλούνται την πρόοδο και την Αριστερά.

Άραγε, δεν κατανοεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί βλαχοδήμαρχους, αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς; Εκτός και αν εννοεί ότι η ελίτ των Ελλήνων ψηφοφόρων, οι εκλεκτοί, είναι μόνον οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του, επιλέγει την πλήρη υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού.

Πράγματι, αυτή είναι μία πολύτιμη παρέμβαση του κ. Τσίπρα στον αγώνα για τη χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και το κομματικό κατεστημένο».

Εξαλλος ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει:

«Να ανακαλέσει τις ύβρεις και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν». Ο κ. Μιχελάκης, ερωτώμενος σήμερα για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην ΚΕ του κόμματός του, το Σάββατο, ανέφερε: «Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας, όμως, ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, προσβάλλει, όχι μόνον την πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και τις πλειοψηφίες των πολιτών που τους επέλεξαν».

Επίσης, τόνισε ότι «οι χαρακτηρισμοί του, βγαλμένοι μέσα από διχαστικές αντιλήψεις, συνιστούν ύβρι στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αδυνατώντας να πετύχει συσπείρωση, προσπαθεί να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις. Προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει, βρίζοντας» είπε.

Τέλος, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να ανακαλέσει τις ύβρεις και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν».

http://www.antinews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *