«Η ενδοσχολική βία οφείλει να καταπολεμηθεί, με συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες, πριν εξελιχθεί σε μάστιγα»

Χαιρετισμός της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή στην επιμορφωτική διημερίδα για τη Ενδοσχολική Βία και……

τον Σχολικό Εκφοβισμό της Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

Με αφορμή την πρόσκληση της στην επιμορφωτική διημερίδα για τη Ενδοσχολική Βία και τον Σχολικό Εκφοβισμό, της Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή απεύθυνε τον επισυναπτόμενο χαιρετισμό.
Μεταξύ άλλων η Βουλευτής τόνισε ότι: “Η Ενδοσχολική Βία είναι ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας, καθώς ακόμη και οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους της εκπαίδευσης, σήμερα, συμβάλουν σημαντικά σε αυτό.

Η βία στα σχολεία, με οποιαδήποτε μορφή και αν εκφράζεται, πρέπει να αντικρούεται πάντα με κατάλληλη αντιμετώπιση αλλά πάνω απ’ όλα η συστηματική πρόληψη και ενημέρωση σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα είναι κάτι που το έχει ανάγκη η ίδια η κοινωνία. Τα σχολεία πρέπει να είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών και η ασφάλεια που θα παρέχουν σε αυτά να είναι συνεχής”.
Η κυρία Ραχήλ Μακρή κατέληξε τον χαιρετισμό της υπογραμμίζοντας την αμέριστη στήριξη της, στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αλλά και σε παρόμοιες ενέργειες κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού.

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. Κοζάνης – Ανεξάρτητοι Έλληνες

Χαιρετισμός της Βουλευτού Ν. Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κας Ραχήλ Μακρή στην επιμορφωτική διημερίδα για τη Ενδοσχολική Βία και τον Σχολικό Εκφοβισμό.

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2014

Προς: Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση στην επιμορφωτική διημερίδα για τη Ενδοσχολική Βία και τον Σχολικό Εκφοβισμό, την οποία διοργανώνει η Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Ως γυναίκα και μητέρα αντιλαμβάνομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα την σπουδαιότητα της ανωτέρω πρωτοβουλίας σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Δυστυχώς, όμως, το κοινοβουλευτικό μου πρόγραμμα καθώς και σειρά ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστησαν εφικτή την σημερινή μου παρουσία.
Σειρά επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει ότι: Η ενδοσχολική βία, ο εκφοβισμός και η θυματοποίηση μαθητών ορίζουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους εντός και εκτός σχολειού. Η σωματική, η λεκτική , η ψυχολογική και η κοινωνική βία επιφέρουν πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα όπως κατάθλιψη και άλλες σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία όσο και στη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Δυστυχώς τα περισσότερα περιστατικά βίας και εκφοβισμοί σε σχολεία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν καθώς αυτά αποσιωπούνται υπό τον φόβο της έκθεσης κυρίως του θύματος αλλά και του θύτη ή ακόμα και του σχολείου.
Η συστηματική πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία και για αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη το σχολικό περιβάλλον να παρέχει ασφάλεια και προστασία στους μαθητές οι οποίοι μόνον έτσι θα πορευτούν στο δύσκολο μονοπάτι της εκπαίδευσης.
Ως βουλευτής του Νομού Κοζάνης επιβεβαιώνω την αμέριστη στήριξη μου στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και σε παρόμοιες ενέργειες κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε μελλοντική κοινή δράση.

Με εκτίμηση,

Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης
Ραχήλ Μακρή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *