Τελευταία Νέα

Ρήγμα ή παγίδα Μέρκελ – Σόιμπλε

Και ενώ η διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών για μια νέα συμφωνία βρίσκεται στο κρισιμότερό της στάδιο οι πιέσεις κλιμακώνονται σε όλα τα επίπεδα…
Η δημιουργία κλίματος στο παρά πέντε της Ρίγα ναι μεν βρίσκει προετοιμασμένη την κυβέρνηση, αφού περίμενε τον πόλεμο των εντυπώσεων, ωστόσο δυναμιτίζει εκ νέου την ατμόσφαιρα και φέρνει συντεταγμένες τις αντίρροπες δυνάμεις, σαν σε μια προσπάθεια να εξωθηθεί και να εκτροχιαστεί κάθε προσπάθεια σύγκλισης. Την ίδια ώρα η Αθήνα δεν παύει να διαμηνύει ότι η συμφωνία είναι ορατή με την πρόοδο που εχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις να αξιολογείται ως σημαντική από την κυβέρνηση.

Κι ενώ οι αρχιτέκτονες της έντασης δημιουργούν σκοπέλους το Brussels Group συνεδριάζει εκ νέου και ο Αλέξης Τσίπρας, προσβλέπει στις αυριανές επαφές με τους ηγέτες της ΕΕ ώστε να ξεπεραστούν με πολιτικό τρόπο τα όποια εμπόδια.

Σε ένα ανίερο πόλεμο, νωρίτερα, μέσα από το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου, που δεν κατονομάζει, έγινε αναφορά στην τελική συμφωνία πως «μπορεί να περιλαμβάνει μόλις το ένα-τρίτο των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες».

Οπως έγραφε το sofokleousin η διατύπωση αυτή κρύβεται στις τελευταίες γραμμές του δημοσιεύματος, τις οποίες αγνόησαν σύσσωμα τα ελληνικά media, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι την έχουν διαβάσει οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Στόχος της αναφοράς αυτής είναι να σταλεί μήνυμα τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στο εσωκομματικό του ακροατήριο ότι υπάρχουν –πλέον- περιθώρια πολιτικών ελιγμών και πως στόχος της Καγκελαρίας δεν είναι η αποδυνάμωση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Με τον τρόπο αυτό απαντά η Άγγκελα Μέρκελ στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist που έκανε λόγο για κύκλους στη Γερμανία -εκτός της Καγκελαρίας- που μπορεί να δυναμιτίσουν τη συμφωνία ναρκοθετώντας τις διαπραγματεύσεις.

Αν ερμηνευθεί υπ αυτό το πρίσμα και τα υπόλοιπο δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρεται στο ενδεχόμενο η Άγγελα Μέρκελ να προβεί σε διάγγελμα στήριξης προς τον την Ελλάδα, ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας αρνηθεί να συμφωνήσει σε όλα που του ζητώνται, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Γερμανίδα καγκελάριο στέλνει ένα ηχηρό δημόσιο μήνυμα προς τον Έλληνα ομόλογό της, καλώντας τον σε συμφωνία κυρίων.

Προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, είναι να έχει πειστεί η ίδια ότι η Αθήνα έχει κάνει αρκετά ώστε να προκύψει μία συμφωνία που να μπορεί να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Αν όλα αυτά τα στοιχεία αξιολογηθούν με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και τις διαρροές των τελευταίων ημερών στα διεθνή media, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Άγγελα Μέρκελ προσπαθεί να «καλμάρει» τους φόβους του Αλέξη Τσίπρα για ενδεχόμενη «νάρκη» την τελευταία στιγμή. Παράλληλα δείχνει πρόθεση να αναλάβει και η ίδια –προσωπικά- πολιτικό κόστος για να κλείσει μια συμφωνία.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι… διαρροές τότε η Άγγελα Μέρκελ ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει το πολιτικό κόστος για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τις υπαναχωρήσεις στα εργασιακά, ενώ παράληλλα χαλαρώνει τους όρους της συμφωνίας δίνοντάς του μια πολιτική Πύρρειο νίκη την οποία θα χρησιμοποιήσει για να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και να διατηρήσει την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η πυριτιδαποθήκη όμως έχει και Σόιμπλε

Προκαλώντας νέο σάλο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βάλφανγκ Σόιμπλε έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά που ανάβουν οι σκληροπυρηνικοί της ΕΕ, διαμηνύοντας ότι πλέον δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει όπως το 2012 ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από χρεοκοπία. Σύμφωνα με την Wall Street Journal ο Σόιμπλε σημείωσε χαρακτηριστικά: «θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πριν προχωρήσουμε σε διαβεβαιώσεις στην τρέχουσα κατάσταση».

Οπως και οίκους αξιολόγησης

Στο ζοφερό κλίμα που καλλιεργείται εντάσσεται και το σημερινό report τoυ οίκου Μoody’s που προειδοποιεί για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών επικαλούμενη την πολιτική κατάσταση μετά τις εκλογές! Ο οίκος υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμώντας ότι oι συνθήκες ρευσότητας θα επιδεινωθούν ότι οι πιέσεις για χρηματοδότηση δεν θα περιορισθούν τους επόμενους 12-18 μήνες την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει και για την Ελλάδα.

Και στο εσωτερικό κουβέντες

Aναλύσεις, κουβέντες και προετοιμασία επί πραγματικού εδάφους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και στο εσωτερικό.

Στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει κατά τη διαπραγμάτευση να πετύχει μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλό ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος, να μην υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε νόμος για ομαδικές απολύσεις, να υπάρχει νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, να προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους, αναπτυξιακό πακέτο και ανακατανομή των φορολογικών βαρών, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *