Ελίζα Βόζεμπεργκ : Η κυβέρνηση που… φοβάται τη Βουλή!

Την περασμένη Παρασκευή με ανακούφιση πληροφορηθήκαμε ότι το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση του ελληνικού προγράμματος με 542 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 13 αποχές…

Ποτέ όμως δεν θα μάθουμε τα αποτελέσματα της αντίστοιχης ψηφοφορίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο…

Η νέα κυβέρνηση, μετά από συνεχείς παλινωδίες και έντονες εσωκομματικές αναταράξεις ενόψει πιθανής ψηφοφορίας, επινόησε μια «βολική» και πολιτικά ανώδυνη διέξοδο για να την αποφύγει. Αποφάσισε να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή όχι προς κύρωση, αλλά για απλή ενημέρωση των βουλευτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για να αποφύγει τις κακοτοπιές της ψηφοφορίας καταφεύγει στο άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με το οποίο γίνονται «οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον του Κοινοβουλίου για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση»!

Αλήθεια, πόσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν δεν ακούσαμε για διαδικασίες που προσβάλουν τον κοινοβουλευτισμό, αντιδημοκρατικές πρακτικές, κυβερνητικές αυθαιρεσίες, φίμωμα των βουλευτών και τόσες άλλες παρεμφερείς κορώνες;

Κι όμως! Οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χθες βροντοφώναζαν όλα αυτά, ήταν έτοιμοι να καταθέσουν την παράταση της δανειακής σύμβασης ως σχέδιο νόμου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Απλώς όταν διαπίστωσαν ότι «δεν τους βγαίνουν τα κουκιά», επέλεξαν να τη φέρουν μεν στη Βουλή, αλλά χωρίς ψηφοφορία, μετατρέποντας αυθαίρετα το νομοθετικό σώμα σε … Λέσχη διαλόγου!.

Τα πρώτα σύννεφα είχαν ήδη φανεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διεξήχθη «ενδεικτική», όπως την αποκάλεσαν, ψηφοφορία για τη συμφωνία στο Eurogroup. Εκεί καταγράφηκαν πολλές και σοβαρές διαφωνίες βουλευτών, μεταξύ των οποίων ακόμα και της ίδιας της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου!

Αν και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, υπήρξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο Στάθης Λεουτσάκος, που δήλωσαν ότι τουλάχιστον 30 βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος καταψήφισαν τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Συνεπώς μπορεί η ψηφοφορία για τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν απλώς … «ενδεικτική», το πλήθος των διαφωνούντων όμως δεν αποτελεί απλή ένδειξη, αλλά ισχυρό εσωτερικό αντιπολιτευτικό ρεύμα του κυβερνώντος κόμματος.

Εν συνεχεία, το επιστέγασμα ήρθε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία περισσότεροι από το 40% των μελών της, υποστήριξαν τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία απορρίπτει τη συμφωνία του Eurogroup.

Μέρα με τη μέρα λοιπόν γινόταν όλο και πιο φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιο εύκολα θα έπειθε για τις θέσεις του την κα Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, παρά τον κ. Λαφαζάνη και τις διάφορες συνιστώσες του κόμματός του!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά τη χθεσινή μέρα από τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν για το επίμαχο αυτό θέμα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης καλώντας την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία, σε αντίθεση με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο που δήλωσε ότι διαφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την… προσυμφωνία (!) και εύχεται αυτή να μην έρθει στη Βουλή για να μην είναι δεσμευτική!!! Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης ακολούθως, πρότεινε να γίνει στη Βουλή πολιτική συζήτηση χωρίς ψηφοφορία, ενώ ο νεοεκλεγείς Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «γενικόλογο κατάλογο ενδεικτικών μεταρρυθμίσεων», που δεν μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Με τα δεδομένα αυτά, αποκαλύπτεται τόσο το μέγεθος των διαρροών που θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη ψηφοφορία, όσο και οι τριγμοί που θα προκαλούσε τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα στο κυβερνητικό οικοδόμημα, ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές.

Μπροστά λοιπόν στον ορατό κίνδυνο ενός «πρόωρου κοινοβουλευτικού ατυχήματος», αποφάσισαν να παρακάμψουν το σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή, αδιαφορώντας εάν οδηγούνται σε ανεπίτρεπτη θεσμική διολίσθηση.

Ενώ όλες ανεξαιρέτως οι μέχρι σήμερα σχετικές συμφωνίες, τροποποιήσεις και παρατάσεις έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με τη διαδικασία της νομοθετικής κύρωσης, η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία εισάγει νέους κανόνες, δεχόμενη ότι για τη συμφωνία της τετράμηνης παράτασης αρκεί η υπογραφή του κ. Βαρουφάκη!

Όμως η κυβέρνηση στην αγωνιώδη προσπάθειά της να αποφύγει την «επικίνδυνη» γι’ αυτήν ψηφοφορία, προβαίνει σε πολιτική «κυβίστηση» μη φέρνοντας την τετράμηνη παράταση στη Βουλή. Διότι αποδέχεται με τη σιωπηρή της συναίνεση, τη δανειακή σύμβαση ως έχει, καθώς επίσης και το μνημόνιο που αυτή περιλαμβάνει, το οποίο υποτίθεται ότι κατήργησε!

Το θέμα που προκύπτει με αφορμή την κύρωση της επίμαχης συμφωνίας από τη Βουλή δεν είναι μόνο νομικό, αλλά, κυρίως, ηθικό και πολιτικό.

Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πρωτίστως για λόγους δημοκρατικής νομιμοποίησης και κοινοβουλευτικής διαφάνειας.

Είναι λυπηρό αυτοί που μέχρι χθες κατήγγειλαν αθέμιτες κοινοβουλευτικές πρακτικές και διακήρυσσαν την ανάγκη σεβασμού στους θεσμούς, σήμερα να παίζουν απροκάλυπτα με αυτούς καταφεύγοντας σε κοινοβουλευτικά τεχνάσματα και αυθαίρετες ερμηνείες.

Οι πολίτες που άκουσαν πριν λίγες ημέρες τον Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές του δηλώσεις να διακηρύσσει ότι «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα» και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στον εναρκτήριο της λόγο να δεσμεύεται «για αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού κύρους και εφαρμογή αρχών καλής νομοθέτησης», είναι φυσικό να αισθάνονται θλίψη και απογοήτευση.

Είναι λυπηρή διαπίστωση το γεγονός ότι η νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση φοβάται να φέρει στη Βουλή την παράταση του προγράμματος στήριξης και διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Διότι μόλις προ δύο εβδομάδων δεν πανηγύριζε απλώς για τη συμφωνία, αλλά τη διαφήμιζε ως μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία, που «κατήργησε τα μνημόνια και έσωσε τη χώρα»!!!

Όμως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είτε δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές του κόμματός της είτε δεν τολμά να παραδεχθεί δημόσια όσα υπέγραψε.

Αποτελεί δυστυχώς κοινό μυστικό ότι ο πραγματικός λόγος, για τον οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει την ψηφοφορία, είναι ότι θα καταψηφιζόταν από πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές που αδυνατεί να τους ελέγξει.

Η κυβέρνηση με τη συμπεριφορά της αποδεικνύει ότι ο σεβασμός στις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, στον κοινοβουλευτισμό και τη σωστή λειτουργία των θεσμών που εγγυήθηκε, είναι γράμμα κενό περιεχομένου .

Θα περιμέναμε η νέα κυβέρνηση να διορθώσει κακές πρακτικές του παρελθόντος και παθογένειες του συστήματος. Και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικοοικονομική περίοδο όπου η χώρα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από μια σοβαρή κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

ysterografa.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *