Η Ελλάδα όμηρος των διεθνών κερδοσκόπων και των ξένων συμφερόντων

Γράφει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Δυστυχώς, εδώ και ενάμιση χρόνο, μέρα με τη μέρα η Ελλάδα καθίσταται όμηρος των διεθνών κερδοσκόπων και των ξένων συμφερόντων. Μετά από τις πιέσεις που ασκήθηκαν για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο που φέρνει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής. Αγοράσαμε χρόνο, πουλώντας την Ελλάδα. Ακόμα και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός αποδεικνύεται ότι έγινε για επικοινωνιακούς σκοπούς, αφού τίποτε δεν έχει αλλάξει στη μνημονιακή πολιτική, η οποία παραμένει σταθερή και….
ακλόνητη.

Τρανό παράδειγμα ο Καλλικράτης. Η σπουδή με την οποία προωθήθηκε ο Καλλικράτης, το γεγονός ότι αγνοήθηκαν σχεδόν ολοσχερώς οι προτάσεις της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, η κυβερνητική αδράνεια για τον Καλλικράτη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδίως ο απόλυτος οικονομικός στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης αποδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου – Ραγκούση ήταν η διάλυση των διοικητικών δομών που βρίσκονταν πιο κοντά στους πολίτες. Στόχος ήταν να μη λειτουργεί τίποτε, να μην ξέρει κανείς που να απευθυνθεί για να λύσει το πρόβλημά του.
Το πέτυχαν. Μετά από 21 μήνες κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Παπανδρέου – Ραγκούση δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση, δεν λειτουργεί τίποτε. Αυτή δεν είναι προσωπική μου άποψη, αλλά η άποψη όλων των αυτοδιοικητικών, όλων των Περιφερειαρχών, που ανήκουν ακόμη και στον κυβερνητικό χώρο. Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου όταν μιλούσε για «μικρούς πρωθυπουργούς» εννοούσε ξυπόλητους πρίγκιπες.

Απώτατος στόχος η διάλυση του κοινωνικού ιστού και η μείωση της δυνατότητας αντίστασης των τοπικών κοινωνιών στη μνημονιακή πολιτική.
Ελπίζω και πιστεύω ότι ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης με τη βοήθεια του Υφυπουργού Π. Κουκουλόπουλου, που είναι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, θα δώσει τις λύσεις που πρέπει ώστε να λυθούν, αν μη τι άλλο, προβλήματα θεσμικού χαρακτήρα πέραν του οικονομικού. Διαθέτει την εμπειρία, τη γνώση και την ικανότητα για το κάνει όπως φάνηκε από τις πρώτες επαφές και συζητήσεις για το θέμα.
Αλλά και στο θέμα των ταξί, όπου πάλι αρμόδιος για την… κοινωνική αναταραχή που προκλήθηκε είναι ο σημερινός Υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης. Μετά τον Καλλικράτη που τον άφησε μισοπεθαμένο, συνεχίζει τη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Όμως θα πρέπει να θυμάται ότι πέρασαν οι εποχές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Έπρεπε ήδη να υπάρχει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης – ταξιτζήδων ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ και να αγνοούνται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Το νομοσχέδιο για τα ταξί έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά στον τουρισμό και στην οικονομία, ζημία κοινωνική και εθνική. Είχα καλέσει και εγώ με δημόσια δήλωσή μου τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει διάλογος χωρίς τετελεσμένα. Μια αρχή έγινε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όμως θα αποδειχθεί στη συνέχεια αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να κάνει διάλογος κι αν ο διάλογος αυτός θα είναι προσχηματικός ή πραγματικός.

Σ’ αυτήν την δύσκολη ώρα για τον τόπο, θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι για να σωθεί η οικονομία, πρέπει πρώτα να σωθεί η κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς διάλογο, αποφάσεις που προκαλούν κοινωνική αναταραχή, όπως είναι και η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή ποινών φυλάκισης σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ.

Πρόκειται για άλλη μία χυδαιότητα από την πιο ανίκανη και πιο αναξιόπιστη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος, η οποία αντί να σταθεί δίπλα στον πολίτη, το κράτος του Μνημονίου τρομάζει το λαό με απειλές καταστολής.
Μόνο ένα αξιόπιστο κράτος δικαιούται να λαμβάνει τέτοια μέτρα, όχι ένα κράτος που χρωστά στους καλοπληρωτές, που είναι απρόθυμο και αδύναμο να εισπράξει από τους μεγαλοκαρχαρίες, που δεν επιστρέφει ΦΠΑ στους εμπόρους και τους επαγγελματίες, που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στην αυτοδιοίκηση, στους φορείς, στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ας μας απαντήσουν αυτοί που πήραν μια τέτοια απόφαση «γυάλας»: πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα ή τη δημόσια κατακραυγή; Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να θρυμματίζουν την κοινωνική συνοχή, η οποία όπως έχει πει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος είναι απαραίτητος όρος για την έξοδο από την κρίση.

http://briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *