Αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της ΕΡΤ

Παρουσία εισαγγελέα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στην ΕΡΤ και εκκένωσαν το κτίριο του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή στις 04:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης…

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος οκτώ διμοιρίες ΜΑΤ. Η είσοδος στο κτίριο έχει απαγορευτεί. Επί τόπου συγκεντρώνονται εργαζόμενοι της ΕΡΤ και πολίτες που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Κλειστή είναι η άνοδος της Μεσογείων, με κλούβες των ΜΑΤ, ενώ επί της λεωφορου έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, σε επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ο Π.Καψής δήλωσε άγνοια για την επέμβαση.

Η επιχείρηση άρχισε περίπου στις 4:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης με αποκλεισμό του χώρου και εντολή του εισαγγελέα στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον χώρο. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα κατήγγειλε ότι στη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν χημικά και οι εργαζόμενοι απωθήθηκαν.

 Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε από την πλαϊνή είσοδο του ραδιομεγάρου, επί της οδού Δημητσάνας και έκτοτε οι δύο πύλες του ραδιομεγάρου είναι κλειστές, ενώ μπροστά τους έχουν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας.

 Αυτήν την ώρα, ο εισαγγελέας, με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, εξετάζει όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, προκειμένου να γίνει πλήρης εκκένωση του κτιρίου.

 Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π.Καλφαγιάννης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΑ Νίκος Τσιμπίδας. Λίγο πριν από τις 08:00, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

 Η αστυνομία έχει απαγορεύσει την είσοδο στο ραδιομέγαρο και των εκπροσώπων των ενώσεων Τύπου που βρίσκονται επί τόπου. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση – παραλαβή του τεχνικού και άλλου εξοπλισμού του ραδιομεγάρου.

 Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης κατήγγειλε την επέμβαση ως αντιδημοκρατική ενέργεια: Δέκα μέρες πριν από την 17η Νοεμβρίου η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μία παρόμοια εισβολή στο ναό της δημοκρατίας και της ενημέρωσης τόνισε και πρόσθεσε ότι εισβολές αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους δημοσιογραφικούς, δεν γίνονται παρά μόνο σε περίοδους εκτροπής, ή ανωμαλίας. Αυτή είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.

 Επί τόπου βρίσκεται και ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών ο γραμματέας Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Στρατουλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Νάντια Βαλαβάνη), που καταγγέλλει την επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ ως νέο δείγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τις ταυτότητές τους στις αστυνομικές δυνάμεις και ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο, ωστόσο ο εισαγγελέας δεν το επιτρέπει.

 Στο σημείο βρίσκεται και ομάδα βουλευτών του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και η Διαμάντω Μανωλάκου, που επίσης ζητούν να εισέλθουν στο ραδιομέγαρο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τα ξημερώματα και έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα υπάρξει κι εκεί επέμβαση της αστυνομίας. Επί τόπου βρίσκονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Αμανατίδης και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που μιλούν για «νέο “μαύρο” στην ΕΡΤ» και ζητούν να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ραδιομέγαρο στην Αγ.Παρασκευή.

 Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 συνεχίζεται, ενώ έχει διακοπεί το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

 Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενημερώνουν για τις εξελίξεις μέσω του blog τους ertopen.com, όπου υπάρχει εικόνα από κάμερα στην είσοδο του κτιρίου.

 Μήνυμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ:

 «Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο.

 »Καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας.

 »Πριν από λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο. Έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του κτηρίου, ειδάλλως θα συλλάβουν όσους παραμένουν εντός.

 »Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θ’ ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση και τη θέασή σας»!

Newsroom ΔΟΛ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *