Αθήνα: Κύκλωμα πλαστογράφων με διασυνδέσεις στο Ισλαμικό κράτος;

Σημαντικό πλήγμα με διεθνείς διαστάσεις κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ σε κύκλωμα το οποίο έκλεβε και πλαστογραφούσε με εξελιγμένα μηχανήματα, διαβατήρια και ταυτότητες, τα οποία στην συνέχεια τα πωλούσε έναντι αμοιβής σε αλλοδαπούς…

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ν/Α Αττικής αξιοποιώντας πληροφορίες ξεκίνησε την έρευνα προκειμένου να οδηγηθεί στην καρδιά της σπείρας.

Το απόγευνα τις 28ης Ιανουαρίου, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν δύο Ιρακινοί ηλικίας 39 και 44 ετών, ενώ αναζητούνται και άλλα μέλη της οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες είχαν συγκροτήσει από τις αρχές του καλοκαιριού του 2014 εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και ενεργούσαν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και χαρακτηριστικό τρόπο δράσης.

Συγκεκριμένα, προέβαιναν σε κλοπές ταξιδιωτικών και λοιπών δημοσίων εγγράφων, χρημάτων, κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων από σπίτια ή αυτοκίνητα που είχαν διαρρήξει, από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς και από πολίτες που προσέγγιζαν σε πολυσύχναστους χώρους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαμερίσματα, στην περιοχή της Ομόνοιας, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έμειναν άναυδοι από τον εξελιγμένο εξοπλισμό με τον οποίο οι δράστες άλλαζαν φωτογραφίες ακόμα και σε τελευταίου τύπου διαβατήρια τα οποία διαθέτουν πολλές δικλίδες ασφαλείας για αυτό ακριβώς τον λόγο.

Οι πλαστογράφοι άλλαζαν μόνο την φωτογραφία του διαβατηρίου αφήνοντας τα υπόλοιπα στοιχεία απείραχτα. Ο εντοπισμός του πλαστού εγγράφου δεν ήταν εφικτός εάν ο κάτοχός του κινούνταν σε κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνθήκη Σέγκεν), καθώς ακόμα και αν είχε δηλωθεί η κλοπή του, οι αρχές στα αεροδρόμια της ΕΕ ελέγχουν μόνο την γνησιότητα του διαβατηρίου και δεν “χτυπάνε” το όνομα στα τερματικά τους προκειμένου να ελέγξουν εάν αυτό είναι κλεμμένο.

Για την υπόθεση ενδιαφέρθηκαν και στελέχη της Αμερικάνικης πρεσβείας οι οποίοι έκπληκτοι διαπίστωσαν την ποιότητα της δουλειάς των πλαστογράφων χαρακτηρίζοντας την υπόθεση αρκετά σοβαρή.

Η επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ν/Α Αττικής αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ανάμεσα στα πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα σύμφωνα με πληροφορίες του vimaonline.gr βρέθηκαν δεκάδες Γαλλικά.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα ανάμεσα στους αλλοδαπούς που τροφοδοτούσε με ταξιδιωτικά έγγραφα βρίσκονταν και Γάλλοι μαχητές του Ισλαμικού κράτους, προκειμένου να μπορέσουν αυτοί να επιστρέψουν στην Γαλλία από τα πεδία των μαχών στην Συρία, ώστε να δημιουργήσουν πυρήνες, ίδιους με αυτών των αδερφών Κουασί που αιματοκύλησαν το Παρίσι.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν αρκετές πλέον ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει γίνει διακομιστικό κέντρο Τζιχαντιστών που θέλουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη.

Πρόσφατες ήταν οι και προσαγωγές διαφόρων ατόμων, ως ύποπτοι για σύσταση πυρήνα Τζιχαντιστών στην «καρδιά» της Αθήνας μετά τα επείγοντα σήματα της Europol για την υπόθεση του πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο. Μάλιστα οι βέλγικες αρχές ζήτησαν την έκδοση ενός Μαροκινού για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι έχει σχέση με τον πυρήνα στο Βέλγιο.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ξεκίνησε όταν οι Βελγικές Αρχές εντόπισαν κλήση από τον Μαροκινό καθοδηγητή των Τζιχαντιστών του Βερβιέ ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε τα Χριστούγεννα με τον αδερφό ενός εξ αυτών από την Αθήνα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαμερίσματα, στην περιοχή της Ομόνοιας, που χρησιμοποιούσαν σαν χώρους απόκρυψης των κλοπιμαίων και είχαν εγκαταστήσει οργανωμένο εργαστήριο πλαστογράφησης εγγράφων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

365 διαβατήρια διαφόρων χωρών.
78 δελτία ταυτοτήτων διαφόρων χωρών.
16 άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών.
6 κάρτες τραπεζών.
Πλήθος φωτογραφιών τύπου ταυτότητας.
Πλήθος ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.
Επαγγελματικός φωτογραφικός εξοπλισμός.
Πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας.
Εξοπλισμός για την πλαστογράφηση εγγράφων.
Κοσμήματα και ρολόγια.
-1.470- ευρώ.

vimaonline.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *