Ανακοινώθηκε σάρωμα στις ΕΔ: Νέα Δομή, μετακίνηση όλων των δυνάμεων σε Έβρο-νησιά, νέα “Λευκή Βίβλος”!

Νέα δομή στην ανάπτυξη και στον τρόπο επιχειρησιακής λειτουργίας των ΕΔ- η έκτη κατά σειρά τα τελευταία είκοσι χρόνια- εξήγγειλε πριν λίγο η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο και  τον
Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημέρωση  τους προς τον Τύπο.

Στην ενημέρωση ξεχωρίζει η απόρριψη ως απαράδεκτης της Λευκής Βίβλου που είχε εκπονήσει ο πρώην ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε  “μια Λευκή Βίβλος για ένα άλλο κράτος ίσως, για την Χαβάη, όχι για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει συγκεκριμένη και προσδιορισμένη εθνική απειλή προερχόμενη από την Τουρκία”.

Μάλιστα όπως δήλωσε σχετικά ο ΥΦΕΘΑ Ν.Τόσκας “δεν μπορεί να μη γίνεται ούτε μια αναφορά  για την Τουρκία μέσα στη Λευκή Βίβλο και να γίνονται αναφορές σε ασύμμετρες απειλές και άλλα τέτοια.

Η Τουρκία είναι η απειλή για την ελληνική κυριαρχία και ως τέτοια πρέπει να εμφανίζεται στη Λευκή Βίβλο”

Σημειώνεται ότι το κείμενο της Λευκής Βίβλου είχε δημοσιευτεί κατά αποκλειστικότητα από το defencenet.gr

Σε ότι αφορά τη νέα δομή των ΕΔ αυτή θα εντοπίζεται κυρίως στο Στρατό Ξηράς όπου θα υπάρξει μετακίνηση μονάδων από την Δ.Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα προς τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό στις μονάδες οι οποίες ασφυκτιούν από τη χαμηλή επάνδρωση.

Μόνο τότε και εφόσον βεβαιωθεί ότι παραμένει η έλλειψη προσωπικού θα εξετασθεί η αύξηση της θητείας που έχει ζητήσει το ΓΕΕΘΑ εδώ και τρία χρόνια.

Η νέα δομή έχει σχέση και με το επίδομα παραμεθορίου το οποίο μάλιστα υπογράφτηκε σήμερα και ξεκινήσει να καταβάλλεται από το τέλος του μήνα αλλά θα αφορά μόνο τους υπηρετούντες στην ελληνοτουρκική μεθόριο και όχι τα σύνορα με βόρειες βαλκανικές χώρες.

Σε ότι αφορά την πολεμική βιομηχανία δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν και θα επιδιωχθεί η απόκτηση εξαγωγικών δυνατοτήτων.

Σε ότι αφορά εκκρεμείς συμβάσεις προμήθειας υποβρυχίων και πυραυλακάτων ο ΥΦΕΘΑ Ν.Τόσκας τόνισε ότι ” θα ασκηθούν στο έπακρο τα δικαιώματα του Δημοσίου και θα ζητηθεί η άμεση παράδοση των σκαφών που έχουν αποπληρωθεί εδώ και χρόνια”.

Μάλιστα ο ΥΦΕΘΑ Ν.Τόσκας τόνισε ότι “προτεραιότητά μας είναι η παράδοση των πλοίων  στο ΠΝ όλα τα άλλα θα τα βρούμε στην συνέχεια, όπως ευθύνες και πιθανή κατασπατάληση πόρων του Δημοσίου”

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *