Διαδικασίες εξπρές για να ξαναχτιστεί η Κεφαλονιά

Με διαδικασίες εξπρές που θα παρακάμπτουν την γραφειοκρατία θα δοθεί χρηματοδοτική βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς, προκειμένου να συνέλθουν από…

το χτύπημα του Εγκέλαδου και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε απόψε, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ γενικός συντονιστής των κυβερνητικών ενεργειών για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών, αναλαμβάνει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «επώδυνη δοκιμασία» που περνούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους της, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα και βοήθεια, γιατί είναι και ηθική και όχι μόνο πολιτική η υποχρέωσή μας» τόνισε, μιλώντας προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων ο κ.Σαμαράς.

Θα πρέπει πάνω απ’ όλα, πρόσθεσε, να επανέλθει ο ρυθμός ζωής στην Κεφαλονιά στα σωστά επίπεδα και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε σωστά συντονισμένοι.

Οπως ήδη ανακοινώθηκε νωρίτερα και από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων («χαράτσι») το 2014.


Οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί βλάβες θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών με πόσο μέχρι 6.000 ευρώ, ενώ θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για τις επισκευές των κτιρίων και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με άτοκο δάνειο.


Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε επίσης πως σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, θα τοποθετηθούν 45 αίθουσες προκάτασκευασμένες για τη λειτουργία των σχολείων, θα γίνει αποκατάσταση του δρόμου Ληξούρι – Αργοστόλι, και πως νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μεταβαίνει στο νησί για την ταχεία επιδιόρθωση των βλαβών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα παρακαμφτούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργείται κάθετη δομή ανά υπουργείο με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα και συντονιστή όλων των Γενικών Γραμματέων, τον ΓΓ της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

«Η Κεφαλονιά άντεξε» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης όλους όσους βοηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σε ερώτηση αν υπάρχει έλλειψη συντονισμού απάντησε αρνητικά. «Κάθε άλλο» είπε συγκεκριμένα.

Οι λεπτομέρεις για την χορήγηση της βοήθειας θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Σφοδρή επίθεση σε σεισμολόγους οι οποίοι με δηλώσεις τους δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, εξαπέλυσε, από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ζητώντας τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τους χαρακτήρισε «μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες», καλώντας τους να σωπάσουν και επισημαίνοντας πως η Κεφαλονιά είναι υπόθεση όλων.

sigmalive.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *