Πρωτογενές Πλεόνασμα – Μία ιστορία που θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια

Όπως ακούμε στην τηλεόραση κάθε μέρα η κυβέρνηση “παλεύει”, με τα δικά μας χρήματα βέβαια, γι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα έξοδα μιας χώρας χωρίζονται γενικά σε κρατικές δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, δαπάνες για παιδεία, υγεία κτλ.) και σε δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους…

Πρωτογενές πλεόνασμα έχουμε όταν όταν τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα χωρίς όμως να υπολογίζεται η εξυπηρέτηση του χρέους. Με λίγα λόγια αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θεωρητικά είμαστε αυτάρκης. Αυτό δεν ισχύει στην δική μας περίπτωση. Το πολυδιαφημισμένο αυτό πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα διαφόρων τρικ της κυβέρνησης. 
Όλοι ξέρουμε ότι το κράτος έχει κηρύξει μία άτυπη στάση πληρωμών και για να το αντιληφθούμε αυτό αρκεί να επισκεφτούμε ένα ελληνικό νοσοκομείο, σχολείο κτλ. Όπως και να έχει το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Αξίζει όμως για τόσες θυσίες; Ο κ. Σταικούρας δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 2,6 δις ευρώ αλλά αφαιρώντας τη μεταφορά αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών του ευρώ είναι 1,1 δις ευρώ. 
Χωρίς επίσης να ξεχνάμε ότι το κράτος χρωστά στους ιδιώτες επιστροφές φόρων. Με λίγα λόγια το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος θα είναι αρκετά κάτω από 1 δις. Τόσες θυσίες για ένα εικονικό πλεόνασμα μικρού μεγέθους. Όμως εδώ και μια 10ετία συνεχόμενα είχαμε πρωτογενές έλλειμμα και οι προβλέψεις για φέτος ήταν πάλι… έλλειμμα. 
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πούμε και ευχαριστώ από πάνω που μεταμόρφωσε την Ελλάδα σε μία πλεονασματική χώρα; Όχι βέβαια. Πριν λίγο καιρό μας έλεγαν ότι αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί το χρέος, θα γίνει βιώσιμο και διάφορα άλλα. Παρ’ όλα αυτά με συνεχείς δηλώσεις της Μέρκελ του Σόιμπλε και του Στουρνάρα μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε αυτό το επιχείρημα. Οι θυσίες του κόσμου όμως γι αυτό το πλεόνασμα έχουν γίνει. 
Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ιστορία του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν μια δικαιολογία για να χωνέψουμε όλες αυτές τις περικοπές, τους φόρους, τις διαθεσιμότητες. Στο τέλος θα μας δώσουν κάτι για να μην φανεί το μέγεθος της κοροϊδίας και τέλος καλό όλα καλά. Του χρόνου πάμε για νέα… πρωτογενή πλεονάσματα.

telalhs.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *