Μια πόλη των Μάγια στο φως μετά από μια χιλιετία

Η αρχαία πόλη Chactun ήταν κάποτε μια μητρόπολη με 35,000 κατοίκους. Είχε γλυπτά, γήπεδα, ναούς και 15 πυραμίδες (μια μάλιστα είχε ύψος 75 πόδια.) Αλλά πριν από 1,000 χρόνια εγκαταλείφθηκε εντελώς και χάθηκε στο χρόνο, μέχρι φέτος…

Την ύπαρξή της δεν γνώριζε κανείς, εκτός από μερικούς ξυλοκόπους, οι οποίοι έκοβαν ξύλα στην περιοχή γύρω από την πόλη πριν από 20 χρόνια. Δεν αποκάλυψαν ποτέ σε κανένα τι είχαν δει, αλλά ένας Σλοβένος αρχαιολόγος Ivan Spajc ανακάλυψε την πόλη μετά από ανάλυση αεροφωτογραφιών της περιοχής.

Ο Spajc και η ομάδα του έφτασαν στην πόλη μετά από τρεις βδομάδες αποψίλωσης ενός μονοπατιού 16 χιλιομέτρων. Πέρασαν εκεί έξι εβδομάδες χαρτογραφώντας την περιοχή και καταγράφοντας τα μνημεία, ενώ όταν έφυγαν, σφράγισαν το μονοπάτι για να εμποδίσουν την πρόσβαση.

Αυτό δε θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση αν σκεφτεί κανείς ότι μια πυραμίδα 2,300 ετών στο Belize καταστράφηκε για να πουληθεί ως χαλίκια, προκαλώντας την κατακραυγή αλλά ένα πρόστιμο δυσανάλογο με αυτή: $5000.

Οι πυραμίδες στην κοινωνία των Μάγια είχαν χρήση θρησκευτική, μερικές χρησιμοποιούνταν ως τάφοι, άλλες ως χώροι λατρείας. Κάποιες ήταν θυσιαστήρια, άλλες είχαν αστρονομική σημασία, αλλά όλες ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να ξεπροβάλλουν πάνω από τη ζούγκλα. 

Ο Jim Worrall, γράφει για μια πυραμίδα στην πόλη Tikal, παρόμοια με αυτές που ανακαλύφθηκαν στην Chactun: «Στα γήπεδα που εκτείνονται στο ενδιάμεσο των πυραμίδων οι Μάγια έπαιζαν παιχνίδια, άλλα για αναψυχή, ενώ άλλα σαν κομμάτι μιας μακάβριας τελετουργίας. 
Ο ιερέας, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές θυσίαζε την ομάδα των χαμένων, η τουλάχιστον τον αρχηγό της, ενώ σύμφωνα με άλλους θυσίαζε τον νικητή, αφού θεωρούνταν τιμή να επιλεγεί κανείς για θυσία στους Θεούς. Ο ιερέας άνοιγε το στήθος του θύματος και του έβγαζε την καρδιά».

www.lifo.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *