Χρυσό μετάλλιο στον «πολυνίκη» Δήμο Ιωαννιτών

Εγκρίθηκε εν τέλει από την Αποκεντρωμένη  Διοίκηση, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού  καθεστώτος η μελέτη περιβαλλοντικών  όρων (ΑΕΠΟ), 48 ώρες πριν από την τελετή έναρξης των πανευρωπαϊκών αγώνων θαλασσίου σκι για την κατασκευή «καναλιού» υγρού αγωνιστικού σκάμματος. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι αναρτημένη στο «Διαύγεια» χωρίς να…..
είναι το ίδιο το έργο και ο φορέας του έργου, ο Δήμος Ιωαννιτών (το πασαλίκι Ιωαννίνων εξαιρείται όπως και η μητροπολιτική εκκλησιαστική μας περιουσία).

Ολοκληρώθηκε επίσης και η δημόσια  διαβούλευση στους Λογγάδες, στην καθιερωμένη ετήσια γιορτή τους κυνηγετικού συλλόγου με ομοτραπέζους τον πρόεδρο των κυνηγών, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο των ναυταθλητικών έργων.

Μένει να παραχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών το Δημόσιας Χρήσης «οικόπεδο»  του όχι κατ’ ανάγκη Δημόσιας Περιουσίας, όπου επί 8 και πλέον μήνες έκανε «διαχείριση» καλαμιώνα στον «βάλτο» της Αμφιθέας, των 0,30-0,40 μ. βάθος σκάβοντας στα 2,00 μέτρα, στους αθλητικούς Ομίλους… Από τις οδηγίες χρήσης του water master παρουσία Φιλανδού τεχνικού και την εκπαίδευση των χειριστών φτάσαμε, στην «επισκευή» της λίμνης (= δόκιμος όρος του κου Φίλιου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο) και στην έλλειψη κάποιων «αξεσουάρ»! Συμμεριζόμαστε ωστόσο την αγωνία των διοργανωτών για τους φετινούς αγώνες, να έχουμε έναν εναλλακτικό στίβο, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν… Όμως το πρόβλημα ήταν άλλο, ο «μεγάλος ασθενής»  η λίμνη, η έκθεση των αθλητών και στα κυανοβακτήρια που αποτελούν «πληγή» για την δημόσια υγεία και τις δραστηριότητες αναψυχής, όπως αποφαίνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Για δύο βαλτόπαπιες και μια χούφτα «οικολογούντες» θα πτοηθούμε; Τη στιγμή που έχουμε στο πλευρό μας, τον επιστημονικό μας συνεργάτη, τον φορέα «επιχείρησης» Λίμνης Ιωαννίνων και την σιωπή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων σε μια νομιμοφανή διαδικασία, θα αναστείλουμε την αναμόρφωση της αστικής μας λίμνης;

Δύο Drag Line (εκσκαπτικά βαρέως τύπου για την κατασκευή λιμένων) δεν είναι αρκετά. Ακολουθούν το Πέρασμα, οι Λογγάδες, ο Κατσικάς…

Εν μέρει είχε δίκιο ο κ. Δήμαρχος όταν πριν από μήνες (τον Φεβρουάριο) κραύγαζε ότι «…κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους…», πράγματι εκτός από ένα πρόστιμο που του επεβλήθη, «ρουθούνι δεν άνοιξε» από τον πανεπιστημιακό και εισαγγελικό κλάδο στα Γιάννενα όλον αυτό τον καιρό, για το εν λόγω ζήτημα! Η Ελλάδα του fast track…

Καλή επιτυχία και καλό τσιμπούσι  με άγριες βαλτόπαπιες και καθαρό νερό πηγών Σεντενίκου.

Το αναδυόμενο κανάλι της Αμφιθέας θα τροφοδοτείται πάντα με υγιεινό  νερό και θα πληροί όλες τις αναγκαίες  προδιαγραφές ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως και αυτές και των αυριανών αγώνων.

Το σύστημα έχει μεριμνήσει και  για τα περαιτέρω, και η στάθμη να πέσει στο κανάλι από τις  υπεραντλήσεις και την αυξημένη ζήτηση, επίκειται ο εμπλουτισμός από τον Αώο, εκεί στην Αμφιθέα θα εκβάλει…

Ο μεγάλος ασθενής, το υπόλοιπο υγρό σώμα της λίμνης (εκτός αναχώματος) αργοπεθαίνει, κανείς όμως δε νοιάζεται πια, οι θεσμικοί μας θεματοφύλακες θα κόβουν αύριο τις «κορδέλες» εγκαινίων των αγώνων και θα βγάζουν λόγους για την αξία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, στις πτυσσόμενες εξέδρες του μόνιμου πια «αναχώματος» στην δημόσια υγεία.

4-9-2013

Μίλτος Μπούκας

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *