«Μήλον της έριδος» ο Αλέξης Τσίπρας

Κορυφώνονται οι διεργασίες σε όλο το φάσμα του πολιτικής αντιπαράθεσης δέκα μέρες σχεδόν πριν την διεξαγωγή των εκλογών…
Ο διεθνής Τύπος αλλά και πολλά εγχώρια μέσα αφουγκράζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής της εκλογικής διαδικασίας είτε αυτοδύναμος είτε επικεφαλής σε μια συγκυβέρνηση. Υπο αυτό το πρίσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας γίνεται κεντρικό πρόσωπο στα media ως εν δυνάμει νικητής των εκλογών.

Αρκετά είναι τα άρθρα το τελευταίο διάστημα επίσης που δείχνουν “στροφή” κάποιων ξένων μέσων και αναδεικνύουν μια πιο φιλική εικόνα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, διατηρούνται και εκείνα τα δημοσιεύματα που προκαλούν φόβο, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον σε περίπτωση νίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, οι υπόλοιποι πολιτικοί αντίπαλοι διαμορφώνουν την επικοινωνιακή τους πολιτική με τρόπο τέτοιο που αφήνουν το περιθώριο συνεργασίας θέτοντας φυσικά και κάποιες κόκκινες γραμμές.

Η Handelsbaltt φιλοξενεί άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο καλεί ο ίδιος τους αναγνώστες να διαβάσουν χωρίς προκαταλήψεις. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «από το 2010 το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος του. Δυστυχώς αποφασίστηκε από ευρωπαϊκής πλευράς να προσποιηθεί κανείς ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να ξεπεραστεί με το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία υπό τον όρο δημοσιονομικών μέτρων, που με μαθηματική ακρίβεια θα συρρίκνωναν το εθνικό εισόδημα, από το οποίο θα έπρεπε να αποπληρωθούν τόσο τα νέα όσο και τα παλαιότερα δάνεια. Ένα πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας».

Όπως τονίζει η Deutsche Welle ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί την άποψη ορισμένων παρατηρητών που κάνουν λόγο για σταθεροποίηση της Ελλάδας και σημειώνει: «Δεν χρειαζόταν παρά κοινός νους για να δει κανείς ότι η εφαρμογή μίας στρατηγικής ‘extend and pretend’ («επέκτεινε και προσποιήσου») θα έριχνε απλά λάδι στη φωτιά αντί να λειτουργεί σταθεροποιητικά».

Από την άλλη πλευρά, τις ιδανικές προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου παρουσιάζει σε έκθεσή της η «Bank of America Merrill Lynch», υποστηρίζοντας πως ενώ υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του προγράμματος προσαρμογής, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο κείμενο η BofA/Merill διερωτάται αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο νέος Λούλα. Στην εποχή του μπορεί αρχικά να προκάλεσε τρόμο στις αγορές, αλλά τελικά ο πρώην αριστερός συνδικαλιστής προώθησε πολλές μεταρρυθμίσεις, φιλικές προς το επιχειρηματικό περιβάλλον, με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων και τελικά αποπλήρωσε το ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα.

Σε επίπεδο συμμαχιών, διάφορες είναι οι προβλέψεις με πολλά ξένα μέσα να προκρίνουν τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι. Ο πρόεδρος του κόμματος το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης, και το επιτελείο φαίνεται ότι παίζουν το ρόλο του μπαλαντέρ και είναι πρόθυμοι για συνεργασίες. Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα είναι ανοιχτά, αλλά αδιαπραγμάτευτος όρο αποτελεί η παραμονή στο ευρώ και η ευρωπαϊκή προοπτικής της χώρας με άνα ευρώ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου διαβλέπει δυνατότητες συνεργασίας. Σε τελευταία συνέντευξη του στην Corriere della Sera, ο κ Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, απαντά ότι «αν δεν αλλάξουν οι παραγωγικές δομές, οι επιπτώσεις του θα είναι εφήμερες» και θεωρεί ότι χρειάζονται «ιδιωτικές επενδύσεις και σύγχρονοι κανόνες, σημεία στα οποία ο Τσίπρας δεν αναφέρεται καθόλου».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξηγεί, πάντως, ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια θεαματική στροφή και δεχθεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, αρχίζοντας από τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, μπορεί και να συζητήσει ενδεχόμενη συνεργασία».

Από τη πλευρά του το ΠΑΣΟΚ έχει επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως αποτελεί η επιλογή που μπορεί να παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής. Υπό αυτό το πλαίσιο, και με τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό, θα μπορούσε να προσβλέπει σε μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία

Οι πολιτικές διεργασίες βρίσκονται εν εξελίξει και κάθε επικοινωνιακό λάθος είναι ικανό να στοιχίσει σε όλους τους πολιτικούς αντιπάλους, λίγες μόνο μέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *