ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 υπήρξε καταστροφικό για τη ΝΔ. Η διαφορά των 8,53 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι για το κόμμα της κεντροδεξιάς παράταξης, μια διαφορά που προβληματίζει τα ηγετικά της στελέχη και
προδιαγράφει εξελίξεις. Αυτή η συντριβή φέρνει τσουνάμι γκρίνιας και αμφισβήτησης για την παραμονή του Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος. Οι ζυμώσεις που γίνονται με καθημερινές συναντήσεις επιτελικών στελεχών δεν έχουν τελειωμό. Και πολλές φορές γίνονται δημόσια για να περνάνε τα μηνύματα στο Σαμαρά αλλά και στη βάση του κόμματος. Όπως, επί παραδείγματι η συνάντηση στο Κολωνάκι, μεταξύ δυο πρώην υπουργών. Των Νίκου Δένδια και Γιάννη Παπαθανασίου. Ως γνωστόν, ο κ. Δένδιας πλασάρεται από τα ΜΜΕ ως δελφίνος για την προεδρεία της ΝΔ και η συνάντηση αυτή ήταν στο πλαίσιο επαφών του με βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Από την άλλη μεριά, καταγράφονται επώνυμες αμφισβητήσεις για την προεκλογική τακτική της ΝΔ, αλλά και καταλογισμό μεγάλης ευθύνης της ήττας, στην ομάδα Σαμαρά. Τέτοιες φωνές, είναι της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Όπως επίσης, του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη – της πλευράς Καραμανλή  – που προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και έθεσε ευθέως θέμα διαδοχής.

Αλλά αυτή η αμφισβήτηση Σαμαρά φουντώνει και στην οργάνωση του κόμματος. Δεν είναι μόνο, σωρεία επιστολών από ΝΟΔΕ του κόμματος, όπου κατατίθενται έντονοι προβληματισμοί για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου 2015, επιρρίπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην καμαρίλα φίλων και συγγενών που επηρέαζαν τον Αντώνη Σαμαρά στις πολιτικές του αποφάσεις. Είναι και η επιστολή του Προέδρου της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Νικόλαου Κουτσούκη, που είδε το φως της δημοσιότητας. Μια επιστολή καταπέλτης κατά του Σαμαρά, όπου ο “γαλάζιος” συνδικαλιστής εξαπολύει μύδρους εναντίον του και τον κατηγορεί ως υπεύθυνο που η Παράταξη έχασε την επαφή και έκοψε τους δεσμούς της με την παραδοσιακή κοινωνική της βάση: «Την ώρα που ο ελληνικός λαός υποβάλλονταν σε δυσβάσταχτες θυσίες πολλαπλασιάστηκαν οι αλαζονικές συμπεριφορές. Τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα έμειναν ανυπεράσπιστα, οι νοικοκυραίοι εξαθλιώθηκαν, η μεσαία τάξη εγκαταλείφθηκε και “ο μεσαίος χώρος” την εγκατέλειψε». Τον καλεί δε, να συγκαλέσει Συνέδριο του κόμματος για να διατυπωθεί η άλλη φωνή από αυτή της πολιτικής που άσκησε: «η ηγεσία της Παράταξης και η στενή ηγετική ομάδα. Αυτό το κλειστό κονκλάβιο, θεσμικών και εξωθεσμικών συμβούλων, “γυρολόγων-αλεξιπτωτιστών” που με όρους “αυλικών” λάμβαναν ετσιθελικά όλες τις αποφάσεις…».  

Ωστόσο, μπροστά σε αυτή τη γενικότερη κατακραυγή αμφισβήτησης Σαμαρά, ο ίδιος σφυρίζει αδιάφορα, βαφτίζει την ήττα νίκη και νομίζει πως έτσι θα προσπεράσει την καταιγίδα, η οποία ήδη έχει έλθει. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μεταθέτοντας τη συζήτηση στα όργανα της ΝΔ για την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όμως, ο υπογράφων από τον Οκτώβριο του 2014, με το άρθρο “η πτώση Σαμαρά είναι προδιαγεγραμμένη”, επισήμανε πως οι εκλογές όποτε και αν γίνονταν, η ΝΔ θα ήταν δεύτερο κόμμα. Και αυτή η γενικότερη αποδοχή θα γεννούσε σενάρια διαδοχής, από τη στιγμή που είχε αυξηθεί η λαϊκή οργή με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και από τη στιγμή που υπήρχε κομματική αναταραχή λόγω της κυβερνητικής μετάθεσης της συζήτησης του Νοεμβρίου στα Όργανα της ΕΕ, για το χρέος.
Στο ίδιο άρθρο κατέθετε, ο υπογράφων, την άποψη πως σε περίπτωση αμφισβήτησης Σαμαρά, δυο νέα πρόσωπα θα έπαιζαν πάρα πολύ έντονα στη διαδοχή του:

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Οι τελευταίες του πρωτοβουλίες υπαγορεύουν αρχηγικές τάσεις. Αυτή τη δύναμη την αντλεί από το μεγάλο ποσοστό που έλαβε στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές. Επιπρόσθετα, στην αγάπη που εισπράττει στην καθημερινότητά του από τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Θεωρείται πως είναι ο μόνος που μπορεί να επαναπατρίσει αρκετούς ψηφοφόρους που ψήφισαν “Χρυσή Αυγή”, και οι οποίοι δεν την ψήφισαν συνειδητά, αλλά την ψήφισαν προκειμένου να τρομοκρατήσουν το πολιτικό Σύστημα. Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημά του, το ότι δεν ψήφισε Μνημόνια και βεβαίως η καταγωγή του! Ως γνωστόν, είναι γιος του Γιώργου Τζιτζικώστα, πρώην βουλευτή της ΝΔ επί σειρά ετών και πολλές φορές υπουργός σε κυβερνήσεις της. Ενός ευπατρίδη της πολιτικής ζωής του τόπου μας!!!  

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Νέα, όμορφη, γυναίκα. Κρυφό όπλο, η μεγάλη οικογενειακή παράδοση στην πολιτική. Λέγεται, πως στηρίζεται – εκτός του οικογενειακού περίγυρού της – από την οικογένεια Βαρδινογιάννη! Επίσης, υπό προϋποθέσεις – και αυτό είναι είδηση – θα στηριχθεί και από το Μητσοτακικό forum!! Κοντός ψαλμός αλληλούια!!!

Αυτή η εκτίμηση, για τα παραπάνω πρόσωπα ενισχυόταν και από το γεγονός πως ήταν κοντά στην ηλικία του Αλέξη Τσίπρα, που όπως όλα έδειχναν πως θα ήταν ο επόμενος Πρωθυπουργός. Σήμερα, τα δυο αυτά πρόσωπα παίζουν ως δελφίνοι σε όλα τα ΜΜΕ.

Οσονούπω, για να ενισχυθεί αυτή η εκτίμηση, θα αναφερθούν κάποια πρόσφατα γεγονότα. Ο κ. Τζιτζικώστας, σε αυτό το πλαίσιο διαδοχής της ηγεσίας της ΝΔ, συναντήθηκε προ ημερών με τον Ευάγγελο Αντώναρο στο ξενοδοχείο Χίλτον. Και όλοι γνωρίζουν τις άριστες σχέσεις Καραμανλή-Αντώναρου. Ο οποίος πριν μια εβδομάδα σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, αμφισβήτησε σφόδρα την προεκλογική επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ και έθεσε θέμα διαδοχής. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί η αυτοκρατορική υποδοχή που επεφύλαξε στον Κώστα Καραμανλή, ο Τζιτζικώστας και ο Περιφερειακός μηχανισμός του, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός μετέβη στη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, η Όλγα Κεφαλογιάννη λίγες μέρες πριν δήλωνε: “Το μέλλον της Ελλάδος θέλει νέους όρους και νέες ιδέες”.

Σήμερα, ας επιτραπεί να επιχειρηθεί άλλη μια πρόβλεψη. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια σε μια τέτοια οδυνηρή για τον ίδιο εξέλιξη. Μόλις διαπιστώσει πως χάνει οριστικά “το τραίνο”, θα θέση σε εφαρμογή το plan B. Δηλαδή, από τη στιγμή που δεν θα είναι ο ίδιος αρχηγός της ΝΔ, θα προσπαθήσει να δώσει “το δακτυλίδι” σε δικό του πρόσωπο που θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα με τους Τζιτζικώστα-Κεφαλογιάννη. Και το πρόσωπο αυτό είναι ο Βασίλης Κικίλιας. Ο Αντώνης τον ανάθρεψε πολιτικά, τον καθιέρωσε και τον έκανε υπουργό, στο Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη. Υπουργείο πρωτοκλασάτο, και για το οποίο έχουν πάντα λόγο οι ΗΠΑ. Άλλωστε, γι΄ αυτό ο δολοπλόκος και μηχανορράφος Αντώνης δεν ενέπλεξε ως υποψήφιους Βουλευτές, ανθρώπους που θα μπορούσαν να ελέγξουν τις εσωκομματικές διαδικασίες. Όπως, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος!!!  
       

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *