Πόκερ για την αναζήτηση εταίρου

Βολιδοσκοπήσεις για αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου ξεκίνησε το πρωί η Ά. Μέρκελ. Οι Σοσιαλδημοκράτες…

εμφανίζονται συγκρατημένοι. Το χρηματοδοτικό πακέτο στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με το SPD, όταν ξεκινήσουν.

Δύσκολος εκλογικός θρίαμβος για την ΄Αγκελα Μέρκελ. Χωρίς τον παραδοσιακό της εταίρο, τους Φιλελεύθερους και με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να προσπαθούν να συνέλθουν από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα
Οι Σοσιαλδημοκράτες απασχολημένοι με την ανανέωση του κόμματός τους
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με το δεύτερο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην 150χρονη ιστορία του έχει πέσει σε «κατάθλιψη», τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για να στελεχώσει σημαντικά κομματικά και κοινοβουλευτικά πόστα, θα πρέπει να ενεργοποιήσει εφεδρείες και να απαντήσει στο πιο βασικό ερώτημα, εάν πρόεδρος του κόμματος θα παραμείνει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Από πλευράς προγράμματος το SPD είναι πιο κοντά με το Χριστιανοδημοκρατικό και υπάρχουν σημεία συναίνεσης σε τομείς, όπως ο κοινωνικός, ο εργασιακός, ο συνταξιοδοτικός, ή ο δημοσιονομικός. Με το κόμμα των Πρασίνων δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ακόμη κι αν η εποχή του «πολέμου χαρακωμάτων» έχει περάσει. Στη μεσημεριανή συνέντευξη τύπου ο αποτυχών υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ είπε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στις συνομιλίες, όταν γίνουν για συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού είναι το θέμα της Ελλάδας στη βάσει των δηλώσεων Σόιμπλε για ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης. Να υπενθυμίσουμε ότι η εξαγγελία για τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο αποτελεί στα μάτια του Στάινμπρουκ απόδειξη αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ. Στη μοναδική τηλεμαχία της προεκλογικής περιόδου είχε πει ότι «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε συνεχώς προγράμματα λιτότητας σε χώρες με κρίση όπως η Ελλάδα, εκείνο που λείπει είναι ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της χώρας με ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη και πρωτοβουλίες εναντίον της ανεργίας των νέων».
Νωπά τραύματα
Δύσκολη η αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου
Ήδη νωρίς το πρωί η γερμανίδα καγκελάριος ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι το μικρό συνέδριο του SPD που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Στη συνέντευξη τύπου ο Γκάμπριελ φρέναρε προσδοκίες για γρήγορες διαδικασίες με την φράση ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός προς την κατεύθυνση ενός μεγάλου συνασπισμού και ότι το κόμμα του δεν θα «καθίσει στην ουρά» μετά την καταστροφή που προκάλεσε η Μέρκελ στους Φιλελεύθερους. Τα «τραύματα» των Σοσιαλδημοκρατών από την συγκατοίκησή τους με τους Χριστιανοδημοκράτες (2005 – 2009) είναι ακόμη νωπά. Τότε οι ψηφοφόροι “τιμώρησαν” τους Σοσιαλδημοκράτες για την προσφορά στην κυβέρνηση (πχ. σύνταξη στα 67), ενώ έγραψαν στο ενεργητικό της Μέρκελ τις κυβερνητικές επιτυχίες με το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης παρά το ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ συνέβαλε τα μέγιστα. Ένα άλλο σημείο που προκαλεί τρόμο στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι το ενδεχόμενο σκληρών συμβιβασμών κάτι που θα προκαλούσε απώλεια του κομματικού τους προφίλ.

Πηγή: telalhs.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *