Καμία εμπλοκή με τον “Κύκλο της Πάτμου”

Ποια είναι η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών για την πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης της ΜΚΟ “Κύκλος της Πάτμου” και για την οποία έχουν ασκηθεί 14 κακουργηματικές διώξεις

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που κοινοποίησε τη Δευτέρα, διαχωρίζει την θέση του από τα πεπραγμένα παρελθόντων …
ετών τόσο στην ΜΚΟ όσο και στις κρατικές υπηρεσίες που την χρηματοδότησαν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης της ΜΚΟ “Κύκλος της Πάτμου”, για την οποία έχουν ήδη ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις σε 14 μέλη της και σε συγγενικά τους πρόσωπα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τα εξής:

“Το θέμα αυτό ερευνάται από τη δικαιοσύνη και αφορά σε δραστηριότητες της ΜΚΟ του παρελθόντος (το 2012 δεν χρηματοδοτήθηκε καμία ΜΚΟ και επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα που εκκρεμούν από μηδενική βάση). Η αρμόδια Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ συνεργάζεται πλήρως με τη δικαιοσύνη και παρέχει κάθε διαθέσιμη πληροφορία στο πλαίσιο των ερευνών, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση”.

Όπως αναφέρει το “Έθνος”, από τις 60.000 σελίδες που μελετήθηκαν, την ποινική δικογραφία των 7.000 σελίδων και το διαβιβαστικό προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τα συμπεράσματα και το σκεπτικό των διώξεων, 250 σελίδων, προκύπτει… πάρτι ατασθαλιών στα βιβλία της -κατ’ ευφημισμόν- μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Όπως, η σύναψη ναυλοσυμφώνων για συνέδριο που είχε ματαιωθεί, η ανάθεση χωρίς διαγωνισμό έργων σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα των μελών της οργάνωσης αλλά και η μεταφορά χρημάτων από την οργάνωση σε λογαριασμούς “ημετέρων” για την αποπληρωμή δανείων!

Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας αφορά το χρονικό διάστημα 2000 – 2010 και από τη μελέτη του υλικού υπολογίστηκε ότι στη ΜΚΟ εισέρρευσε συνολικά το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων του σωματείου ήταν καταγεγραμμένο το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ δεν εντοπίστηκαν εγγραφές για το υπόλοιπο ποσό.

Η χρηματοδότηση

Για συμπόσιο στον Νείλο η ΜΚΟ έλαβε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο. Επειδή το συμπόσιο αναβλήθηκε, με το πρόσχημα αναταραχών στην περιοχή, έπρεπε να δοθεί ως αποπληρωμή ρήτρας για την ακύρωση του ναύλου χρηματικό ποσό. Κι ενώ η αποπληρωμή της ρήτρας πραγματοποιήθηκε από δωρεά ελληνικής τράπεζας, τα μέλη της ΜΚΟ υπέβαλαν τα συγκεκριμένα παραστατικά ως δικαιολογητικά και στο ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, όπως προέκυψε από το προανακριτικό υλικό, το ναυλοσύμφωνο μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρείας και της ΜΚΟ καθώς και σχετικό τιμολόγιο είχαν συνταχθεί μετά την απόφαση για την αναβολή του συμποσίου.

Ίδιο σκηνικό λίγο-πολύ και στα υπόλοιπα συμπόσια της ΜΚΟ στην Κασπία, το οποίο αναβλήθηκε χωρίς να επιστραφεί το αδιάθετο ποσό στο υπουργείο, και στον Αμαζόνιο, που καταχωρίσθηκαν μεγαλύτερα ποσά από τα πραγματικά.

Τελειωμό δεν έχουν οι παρατυπίες στα βιβλία, αλλά ενδεικτικό είναι πως σε έλεγχο που έγινε στον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, είχαν πραγματοποιηθεί μεταφορές ποσών σε προσωπικούς λογαριασμούς μελών και συγγενών της ΜΚΟ. Τα ποσά αυτά, όπως διαπιστώθηκε, προορίζονταν για εξόφληση προσωπικών δανείων και ανακατασκευή ακινήτων καθώς επίσης για τη λειτουργία offshore real estate εταιρείας.

Τέλος, η εμπλοκή του ονόματος της Μαρίας Μπέκετ στην υπόθεση εγείρει ερωτηματικά. Η σημαντική Ελληνίδα, γνωστή για την αντιδικτατορική της δράση, έφυγε από τη ζωή προ λίγων ημερών, χτυπημένη από την επάρατο νόσο, μόνη και πάμπτωχη σε ένα ημιυπόγειο στη Σκουφά.

Αξιομνημόνευτη είναι η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων και διαβατηρίων, που είχε η ίδια προμηθευτεί με ριψοκίνδυνες μεθόδους, σε θύματα βασανιστηρίων στην Ελλάδα για τη διαφυγή τους στο εξωτερικό. Είχε εργαστεί σκληρά για την επίλυση του Κυπριακού και στην περίθαλψη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *