Συσπειρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη κυβέρνηση που καταρρέει: Αρραβώνας ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ στα βασικά πολιτικά ζητήματα

Πιο ανοιχτός από ποτέ μοιάζει πλέον ο δίαυλος πολιτικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Αριστερά, μετά και την ομιλία Κουβέλη αλλά και το κάλεσμα του γραμματέα
της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Βίτσα για κοινή πορεία με στόχο μία ευρύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης «έστρωσε το έδαφος» προς το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας στην ομιλία του την πρόθεση του κόμματος να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τάχθηκε υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με «συλλογικότητες και πρόσωπα» που συνεργάζονται με τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό.

Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά ο κ. Κουβέλης υιοθέτησε εν μέρει – σε ένδειξη των προθέσεων της ΔΗΜΑΡ να συμπλεύσει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – την πολιτική ατζέντα που έχει προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα στέκονται στην Κουμουνδούρου στην ρήση του Φώτη Κουβέλη ότι «αυτό που απαιτείται είναι η συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής πλειοψηφίας για την πραγματοποίηση της πολιτικής αλλαγής στη χώρα. Μιας πλειοψηφίας στη οποία μπορούν και πρέπει να πάρουν μέρος ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, οι δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, η ριζοσπαστική αριστερά».

«Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιβεβαιώνει αυτό που επιδιώκουμε εδώ και δύο χρόνια» σημειώνει στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει, σημείωσε πως μόνο ο λαός δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και χαιρέτησε τη διάθεση της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

«Δεν χωρά ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ σε μια προοδευτική πλειοψηφία για μια αριστερή κυβέρνηση ούτε οι ηρακλείς του Μνημονίου. Χωράτε εσείς», ανέφερε.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Τσίπρας κατέθεσε, όπως είπε, συγκεκριμένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις για άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν την κοινωνία και θα επανεκκινήσουν την οικονομία.

«Αποδεικνύουμε ότι αυτό που είπαμε στην Έκθεση: «Εμείς δεν υποσχόμαστε. Δεσμευόμαστε» δεν ήταν λόγια του αέρα» τόνισε διευκρινίζοντας πως αναφέρεται στις δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση νόμου για την κοινωνικά δίκαιη και ρεαλιστική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, την προστασία των οφειλετών και της πρώτης κατοικίας τους. Και την πρόταση νόμου για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων.

«Ο λαός μας θα επιλέξει: η το πρόγραμμά μας της Θεσσαλονίκης ή τη λιτότητα και το μνημονιακό καθεστώς» είπε.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αυτοδυναμία μιας πολιτικής εξόδου από την κρίση με βάση την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

«Είναι θετική η δική σας απόφαση για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης εναλλακτικής στη λιτότητα και τα μνημόνια. Για να εργαστούμε μαζί για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για την αναδιανομή, την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη. Μιας συμφωνίας εθνικού χαρακτήρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Γιατί η κυβέρνηση της Αριστεράς και των δυνάμεων της κοινωνικής προόδου, θα είναι κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας» είπε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *