Οργή εναντίον των ισλαμιστών

Από επεισόδια και την πρώτη γενική απεργία στην Τυνησία των τελευταίων 34 χρόνων συνοδεύτηκε η κηδεία του Τσόκρι Μπελαΐντ, ακτιβιστή και στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης που δολοφονήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η θρησκευτική τελετή μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά της ισλαμικής κυβέρνησης από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο της Τύνιδας για να αποχαιρετήσουν το θύμα της πρώτης πολιτικής δολοφονίας στη χώρα δύο χρόνια μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών. Η νεκρική πομπή όμως…

εισήλθε στο κοιμητήριο εν μέσω σκηνών χάους. Ομάδες νεαρών εκτόξευαν πέτρες εναντίον αστυνομικών που προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν να καταστρέψουν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα. Ο τηλεοπτικός φακός έδειχνε, ζωντανά, τους νεαρούς να σπρώχνουν αυτοκίνητα στον δρόμο και να τους βάζουν φωτιά. Πολλοί ήταν οπλισμένοι με κλομπ και ματσέτες. Αυτόπτες μάρτυρες τους περιέγραφαν ως χούλιγκαν που ήθελαν απλώς να εκμεταλλευτούν την ένταση.
Η χθεσινή δεν ήταν μόνο ημέρα πένθους αλλά και γενικής παράλυσης για την Τυνησία. Σχολεία, τράπεζες και καταστήματα έμειναν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Μπελαΐντ, ενός από τους πλέον επίμονους επικριτές του Ενάντα (Αναγέννηση), του ισλαμικού κόμματος που ηγείται της τρικομματικής κυβέρνησης. Στη γενική απεργία συμμετείχε το προσωπικό εδάφους πλήθους αεροδρομίων της χώρας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές εσωτερικές και εξωτερικές πτήσεις.
Οι δράστες της δολοφονίας παραμένουν ασύλληπτοι. Η οικογένεια του θύματος πάντως κατηγορεί ευθέως το Ενάντα για ευθεία εμπλοκή στη δολοφονία. Εκείνο αρνείται οποιαδήποτε σχέση. Δεκάδες στελέχη του κόμματος ωστόσο έγιναν στόχος επιθέσεων το βράδυ της  Πέμπτης, ενώ η ένταση ανέβαινε ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, τους ισλαμιστές και τους κοσμικούς. Χθες τεράστιο πλήθος ακολούθησε το ανοικτό στρατιωτικό όχημα που μετέφερε το φέρετρο με τη σορό του Μπελαΐντ στο νεκροταφείο. «Δολοφόνε!» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν συνεχώς με παραλήπτη τον ηγέτη του Ενάντα, Ρασίντ Γκανούσι. Ο ίδιος ωστόσο απέρριψε την απόφαση του Πρωθυπουργού, επίσης μέλους του Ενάντα, Χαμάντι Τζεμπάλι για συγκρότηση μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση με πρόωρες εκλογές.
Ο Τσόκρι Μπελαΐντ είχε καταγγείλει ακόμη μία φορά το Ενάντα λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του. «Υπάρχουν ομάδες στο εσωτερικό αυτού του κόμματος που προτρέπουν σε βία», δήλωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο Νέσμα το βράδυ της Τρίτης, ενώ υποδείκνυε τον Γκανούσι ως προστάτη των φανατικών σαλαφιστών. Μία αποστροφή των δηλώσεών του αποδείχθηκε προφητική: «Οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στο Ενάντα μπορεί να πέσει θύμα βίας». Το επόμενο πρωί θα έπεφτε νεκρός από τρεις σφαίρες στο κεφάλι και τον λαιμό του. Ηταν το τέλος της διαδρομής ενός ανθρώπου που γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια στην Τύνιδα και εντάχθηκε στους κύκλους της Αριστεράς κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική. Από εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατήθηκαν βάναυσα από το καθεστώς του Μπεν Αλι, του δικτάτορα που ανέτρεψε η Επανάσταση των Γιασεμιών.
Την περίοδο εκείνη ο θιασώτης του κοσμικού κράτους Μπελαΐντ δεν δίσταζε να υπερασπιστεί στα δικαστήρια ισλαμιστές που διώκονταν για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. «Η παράδοξη όψη της γενναιοδωρίας του είναι ότι πριν από μόνο λίγα χρόνια υπερασπιζόταν τους εξτρεμιστές που σήμερα τον δολοφόνησαν», τόνισε σχολιαστής στη γαλλόφωνη εφημερίδα «Λε Κοτιντιέν». Θύμα διώξεων και ο ίδιος από το καθεστώς του Μπεν Αλι, στην Επανάσταση των Γιασεμιών είχε ενεργό ρόλο. Με τους ισλαμιστές να αναλαμβάνουν την εξουσία, αρχίζει ένας νέος γύρος διώξεων κατά των αντιφρονούντων. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Μπελαΐντ αναλαμβάνει την ηγεσία Κόμματος των Πατριωτών Δημοκρατών. Οι απειλές θανάτου δεν σταμάτησαν από τότε.

Πηγή: tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *