ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ: Η ΔΙΠΛΗ ΚΟΛΩΤΟΥΜΠΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η κυβίσθηση από την κυβέρνηση έγινε και είναι διπλή αλλά…

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

H υπάρχουσα Δανειακή  Σύμβαση ενσωματώθηκε στο υπάρχον Μνημόνιο με αναφορά της σε αυτό και αποτελεί δικαιοπρακτικό θεμέλιό της.

Αυτό οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση μέσω της τελευταίας πρότασής της πρός το eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης αποδέχεται έμμεσα την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου και θέτει εκτός νοήματος ένα λογιστικό έλεγχο ή μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Με τη τελευταία πρόταση της η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως ό,τι υπάρχει, συμπεριλαμβανομένου και του Αγγλικού Δικαίου ως εφαρμοζόμενου Δικαίου στο Ενωσιακό, όταν χρειασθεί. Πρόκειται για διπλή κυβίσθηση.

Αν η κυβέρνηση, διαχώριζε το Μνημόνιο σε αυτή τη φάση από τη Δανειακή Σύμβαση, θα ήταν σαν να διαχώριζε το πολιτικό σκέλος της απόφασης από την οικονομική στήριξή του. Αυτό θα διευκόλυνε τους δανειστές αφού δεν θα υπήρχε πολιτικός έλεγχος.

Εκτός από αυτό, θα έθετε εκτός εφαρμογής το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που υπέγραψε ο Παπαδήμος και το οποίο σχετίζεται με την ύπαρξη Πολιτικής δηλαδή με Μνημόνιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τη Γερμανία αλλά και την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί όρους του υπάρχοντος Μνημονίου, κάτι που πρότεινε και ο Δρ. B. Σόιμπλε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *