“Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν”

Αναμένουμε ότι η Ελλάδα “ίσως επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες”, τόνισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον, η οποία σημείωσε ότι “το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν”.
Επισήμανε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές…
της, που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ (σσ. το road show του κ. Παπακωνσταντίνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) “πήγαν καλά”, και σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012, αν και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιτρέπει να μείνει εκτός αγορών για μεγαλύτερο διάστημα.

Η κ. Άτκινσον ανέφερε επίσης ότι η αποστολή της Τρόικας το καλοκαίρι και η ενδιάμεση αποτίμηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για τον προϋπολογισμό, επιβεβαίωσαν ότι όλα κινούνται στον δρόμο που είχε χαραχθεί.

Δεν σχεδιάζεται, από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

“Δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα”, τόνισε ο Α. Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

“Η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα και πως στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, πριν από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το 2013”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

Αισιοδοξία για την ύφεση

Αισιόδοξος ότι η ύφεση εφέτος στην ελληνική οικονομία θα είναι μικρότερη του 4%, που προβλέπεται στο μνημόνιο, δήλωσε από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο υπουργός απέδωσε την αισιοδοξία του σε αρκετούς δείκτες, σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει μια πιο ενθαρρυντική εικόνα για τις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές, έτσι ώστε η ύφεση να είναι σύντομη και να μπορέσει να οδηγήσει σε πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο υπουργός επισήμανε ότι «ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρχει, επενδύσεις χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνονται, χρηματοδότηση με κλειστές αγορές είναι επίσης αδύνατη. Και οι αγορές θα ανοίξουν, όταν επανέρθει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και θα επανέρθει αυτή η εμπιστοσύνη με το πρόγραμμα που κάνουμε και επειδή βάζουμε τάξη στο σπίτι μας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, τέλος, ότι η προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα φαίνεται ανάγλυφα και στις αναλύσεις των διαφόρων οικονομολόγων και επενδυτικών οίκων, ενώ, είναι επίσης σαφές, ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι συμφώνησαν στο μνημόνιο, βλέπουν την πρόοδο που γίνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Βερολίνο, προκειμένου να μιλήσει στο συνέδριο του Economist «Το μέλλον της ζώνης του ευρώ». Στο περιθώριο του συνεδρίου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Φρανκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΔΥΟ Η ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ???ΔΕ ΓΙΝΕΤΕ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΕΦΤΑ ΙΔΩΤΩΝ ,ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΩΝ , ΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟ ΔΝΤ.ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *