Πωλητήριο και στα δάση λόγω τρόικας

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Πωλητήριο και στα δάση ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τρόικας για ξεκαθάρισμα της δημόσιας περιουσίας και απαλλαγή της από κάθε ‘‘εμπόδιο’’ προκειμένου να….
ιδιωτικοποιηθεί.

Μετά το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει και νομοσχέδιο για τα δάση, σύμφωνα με το οποίο, θα επιτρέπεται η παραχώρηση δασικών εκτάσεων για κατασκευή η επέκταση σύνθετων τουριστικών μονάδων. Η ρύθμιση αφορά μόνο σε μεγάλες μονάδες που συμπεριλαμβάνουν χρήσης ιαματικού τουρισμού, γκολφ, χιονοδρομικών κέντρων κλπ.

Η υποχρέωση που θα τεθεί στους ιδιώτες επενδυτές είναι να αναδασώσουν όμορη ή άλλη περιοχή, ίσης έκτασης με αυτή που χρησιμοποίησαν για την τουριστική χρήση.

Με το νομοσχέδιο αυτό, ουσιαστικά ξεμπλοκάρουν κι όλα τα ακίνητα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη δασική νομοθεσία κι έχουν ήδη περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται συνολικά για 33 ακίνητα, συνολικής έκτασης 54.259 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και προστατευόμενες παραλίες όπως ο Ισσός της Κέρκυρας, η Ελαφόνησος και η Νέα Φώκαια της Χαλκιδικής.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, δίνεται πράσινο φως για κατασκευή γηπέδων και αθλητικών εγκαταστάσεων, εκπαιδευτηρίων, νοσοκομείων, ναών, μονών, νεκροταφείων, φυλακών, κέντρων υποδοχής μεταναστών κλπ. σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις.

Επιτρέπεται ακόμη η εγκατάσταση κεραιών, πομπών, αναμεταδοτών και πάρκου κεραιών σε δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και μεγάλων έργων υποδομής (δρόμοι, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια κλπ.) ενώ διευκολύνονται έργα εξορύξεων και λατομεία.

Με το νομοσχέδιο, προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα του δημοσίου να προχωρήσει και σε διαγωνισμούς για την παραχώρηση σε ιδιώτες των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που βρίσκονται σε δασικές περιοχές. Πρόκειται για βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες και για παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως πολυβολεία, αποθήκες κλπ.

http://www.rizopoulospost.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *