Δύο κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στη Φθιώτιδα

Δύο θετικά κρούσματα της νόσου της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας σε δυο νεκρά βοοειδή σε μονάδα εκτροφής, μεταξύ Θεολόγου και Μαλεσίνας στη Λοκρίδα Φθιώτιδας, επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή από το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς, στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή αγροτικής οικονομίας και …..
κτηνιατρικής Στερεάς, τα ζώα βρίσκονταν στη συγκεκριμένη μονάδα, τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα υπόλοιπα ζώα της μονάδας τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα, μέχρι να διαπιστωθούν τα αίτια εκδήλωσης της νόσου στα δυο νεκρά ζώα. Ο κ. Τσελάς μιλώντας στο Star, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η νόσος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ακόμη και αν καταναλώσει γάλα ή κρέας βοοειδών. Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας, κατόπιν εντολών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις της Ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται:

• Άμεση και καθολική απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ζώων και των προϊόντων τους από την προσβεβλημένη εκτροφή.
• Ενημέρωση του κτηνοτρόφου και των εμπλεκόμενων φορέων για υποχρεωτική τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.
• Ενίσχυση και εντατικοποίηση σε όλα τα σφαγεία της χώρας των επισήμων ελέγχων στα σφάγια ενήλικων βοοειδών που υποχρεωτικώς εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία της νόσου πριν δοθούν στην κατανάλωση.
• Γνωστοποίηση των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

http://www.lamiastar.gr/i

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *