Πρόκληση Τούρκων στο Καστελόριζο την ώρα της παρέλασης

Χοντρή πρόκληση -σε επίπεδο συμβολισμού – από την Τουρκία, ανήμερα της επετείου της Εθνικής Επανάστασης του 1821 και την ώρα που στην Αθήνα εξελισσόταν η στρατιωτική παρέλαση.
.Συγκεκριμένα η Άγκυρα έσπασε  το….
μορατόριουμ πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών που προβλέπουν για τις Εθνικές Επετείους τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)  που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- και τελούν εν γνώσει του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Οπλισμένα

Δυο οπλισμένα τουρκικά F-16 παρέβησαν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας στις 11.49 και μπήκαν στο FIR  Αθηνών χωρίς να υποβάλλουν σχέδια Πτήσεων, ενώ  στην συνέχεια παραβίασαν και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο . Κατά τις πληροφορίες μας η παραβίαση έγινε ανατολικά του Καστελόριζου  και διήρκεσε 3 λεπτά (11.49-1152). Τα τουρκικά F-16 έκαναν μια στροφή,μπήκαν και βγήκαν.

Μόνο αναγνώριση

Όπως  ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ  τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική .

Αξιο σημειώσεως είναι ότι το ΓΕΕΘΑ δεν αναφέρει ότι τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν, όπως άλλες φορές, κατά την πάγια πρακτική. ‘Οπως μας εξήγησε αρμόδια πηγή αυτό έγινε  γιατί η παραβίαση ήταν πολύ μακριά και πολύ σύντομη και τα ελληνικά αναχαιτιστικά επιφυλακης ήταν μακριά  και δεν προλάβαιναν να πάνε . Ετσι και η αναγνώριση ήταν ηλεκτρονική – από ρανταρ…

http://www.onalert.gr/s

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *