Σπρέι σε μνημεία, αφίσες, αυτοκόλλητα έχουν κατακλύσει τη Θεσσαλονίκη

Απαξίωση του δημόσιου χώρου από μερίδα πολιτών διαπιστώνουν οι αρχές της πόλης

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στις αρχές της Θεσσαλονίκης τα συνθήματα με σπρέι οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων σε μνημεία, οι αφίσες πολιτικών…
κομμάτων και όχι μόνο που γεμίζουν τους στύλους και τις στάσεις των λεωφορείων, αλλά και οι αυτοκολλητάκηδες που «στολίζουν» τις πινακίδες σήμανσης της τροχαίας και τα φανάρια με κάθε είδους υλικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη Θεσσαλονίκη, τα περισσότερα μνημεία έχουν… περαστεί κατά καιρούς μ’ ένα χέρι μπογιάς. Ούτε ο Λευκός Πύργος δεν ξέφυγε από μια μερίδα ποδοσφαιρόφιλων που έχει επιδοθεί σε διαγωνισμό ασπρόμαυρων, κιτρινόμαυρων και κυανόλευκων συνθημάτων.

«Σχεδόν όλα τα μνημεία που έχει η Θεσσαλονίκη τα έχουν γράψει με σπρέι. Από τον Λευκό Πύργο μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το σιντριβάνι δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο. Ούτε η νέα παραλία, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα έχει γλιτώσει από τα συνθήματα και τις μουτζούρες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Θανάσης Παππάς.

Εκτός, όμως, από τους οπαδούς των ομάδων, που με τα σπρέι εκφράζουν τη λατρεία τους για το σύλλογο ή την αγανάκτηση για κάποιον από τους διοικούντες, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που θέλουν να διατυμπανίσουν τον έρωτα τους με ένα σύνθημα, επιλέγοντας συνήθως κεντρικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι το «Σοφία σ’ αγαπώ», που έγραψε ένας άγνωστος στην παραλιακή. Από την άλλη, υπάρχουν και τα συνθήματα κατά των μέτρων της κυβέρνησης, κατά του μνημονίου, αλλά και της γενικότερης πολιτικής κατάστασης.

Στις προτεραιότητες του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, είναι να προμηθευτεί, σε μεγάλη ποσότητα, αντιγκράφιτι υλικά. Πρόκειται για προϊόντα μόνιμης προστασίας ενάντια στα γκράφιτι και τα συνθήματα σε τοίχους, ειδικά για μη πορώδη υλικά, με τα οποία θα σβήνονται όλα τα συνθήματα.

«Από κάποιες μερίδες πολιτών υπάρχει απαξίωση του δημόσιου χώρου. Είναι θλιβερό αυτό το φαινόμενο. Είναι ένα πολιτιστικό έλλειμμα που θέλει χρόνο για να λυθεί. Στόχος δικός μας είναι να εφαρμόσουμε ορισμένες πολιτικές και να κλείσουμε τους διαδρόμους για την επανάληψη τέτοιων φαινομένων», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Μηνυτήριες αναφορές για διαφημιστικές αφίσες

Με την άφιξη κάθε νέου καλλιτεχνικού σχήματος στην πόλη, με την αφορμή μιας συναυλίας ή μιας παράστασης, η Θεσσαλονίκη γεμίζει αφίσες. Η διοίκηση του κεντρικού Δήμου έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε εκατοντάδες καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές σε βάρος διαφημιστικών εταιρειών που προωθούν τις εκδηλώσεις αυτές.

«Είναι μια έρευνα που προχωράει από τη δικαιοσύνη. Έχω δώσει όλα τα στοιχεία που μού έχουν ζητηθεί. Κάποια στιγμή θα βγουν οι αποφάσεις και πιστεύω ότι τα πρόστιμα θα είναι βαριά. Είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες που έχουν γίνει για εμπορικές διαφημίσεις και διαφημίσεις νυχτερινών κέντρων που ρυπαίνουν με αφίσες την πόλη. Πρέπει να έχουμε ποινή και αποτροπή», διευκρίνισε ο κ. Παππάς.

Οι στάσεις των λεωφορείων πλήττονται περισσότερο από τις αφίσες και στο πλαίσιο της προσπάθειας για να διατηρηθούν καθαρές, οι αντιδημαρχίες Οικονομικών και Καθαριότητας θα προχωρήσουν στη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού ώστε να βρεθεί ανάδοχος που θα αναλάβει να διαχειρίζεται τη διαφήμιση αλλά και την καθαριότητα των στάσεων.

Πρόκειται για 369 υπάρχουσες θέσεις στάσεων αναμονής των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών του ΟΑΣΘ. Η εταιρεία που θα αναλάβει, θα τοποθετήσει στέγαστρα, θα εκμεταλλεύεται τα διαφημιστικά πλαίσια, ενώ θα φροντίζει και για την καθαριότητα των στάσεων.

Αυτοκόλλητα που κρύβουν σήματα και φανάρια

Αυτοκόλλητα σε σήματα της τροχαίας, σε πινακίδες των δήμων αλλά και σε φωτεινούς σηματοδότες δημιουργούν προβλήματα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και ατυχήματα.

Κάποιες φορές, μάλιστα, τα αυτοκόλλητα είναι τόσο πολλά, που κρύβουν ακόμη και το STOP, την απαγόρευση στροφής αριστερά ή δεξιά, την προειδοποίηση για διάβαση πεζών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων προσπαθούν να καθαρίσουν τις επιφάνειες, καθώς η κατάσταση είναι δυσφημιστική, όταν στην πόλη βρίσκονται τουρίστες που δεν μπορούν να ενημερωθούν από τις ανάλογες πινακίδες για τα αξιοθέατα που επιθυμούν να επισκεφτούν αφού αρκετές είναι γεμάτες από αυτοκόλλητα.

«Προσπαθούμε με τα συνεργεία που έχουμε στη διάθεσή μας να καθαρίζουμε τα πάντα. Οι υπάλληλοι που έχουν την ευθύνη να καθαρίζουν τα καλαθάκια είναι υπεύθυνοι να βγάζουν τις αφίσες και τα αυτοκόλλητα. Όσα αυτοκόλλητα έχουν στοιχεία επάνω στέλνονται στη διεύθυνση δημοτικών προσόδων για να επιβληθούν πρόστιμα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Χρώματα και μπογιές σε κάδους ανακύκλωσης

«Στολές παραλλαγής» φορούν αρκετοί κάδοι ανακύκλωσης αλλά και πολλά καλαθάκια απορριμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού άγνωστοι χύνουν χρωματιστή μπογιά, με αποτέλεσμα να τα λερώνουν και να τα καταστρέφουν.

Στόχος των δραστών είναι συνήθως τα μικρά καλαθάκια που βρίσκονται στα πεζοδρόμια για τη συλλογή των σκουπιδιών, αλλά και οι κάδοι όπου συγκεντρώνεται το γυαλί, στα στόμια των οποίων ρίχνουν την μπογιά.

«Θα πρέπει να κουράσουμε αυτούς που κάνουν όλες αυτές τις φθορές και ρυπαίνουν την πόλη. Να φτάσουμε σε ένα σημείο οργάνωσης να αποκαθιστούμε τις βλάβες, να είναι καθαρό το περιβάλλον και να προβληματίζονται για την επόμενη ενέργειά τους αφού εμείς θα είμαστε εκεί για να τους το χαλάμε», κατέληξε ο κ. Παππάς.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *