ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΒΑΦΤΙΣΕ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ” ΘΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ”

“Συναινετικά” Μνημόνια και εξανδραποδισμός, ή αγώνας για την Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση;

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

‘Οπως είχα τονίσει και προεκλογικά από αυτή τη στήλη, «δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κανένα ριζοσπαστικό βήμα από αυτά που απαιτούνται για να βελτιωθεί ουσιαστικά και σε μόνιμη βάση η άθλια οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του πληθυσμού, μέσα στον «κορσέ» της Ε.Ε. και των καταστατικών συνθηκών της (Μάαστριχτ κλπ.), που θεσμοποίησαν τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση στο ευρωπαϊκό επίπεδο”.


Γι’αυτό, σε άλλο άρθρο μετεκλογικά, κατέληγα στο συμπέρασμα ότι οι δύο βασικές επιλογές που έχει η νέα κυβέρνηση είναι: α) ο δρόμος της υποταγής στις απαιτήσεις της υπερεθνικής ελίτ (Υ/Ε) και της ΕΕ, με ορισμένες μικρο-παραχωρήσεις από τις ελίτ σε αντάλλαγμα, και β) ο δρόμος της αντίστασης, ο οποίος συνεπάγεται την άμεση μονομερή έξοδο από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Πράγμα που θα επέτρεπε την εισαγωγή αυστηρών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος, την εθνικοποίηση όλων των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, την κοινωνικοποίηση των κύριων βιομηχανιών που καλύπτουν βασικές ανάγκες, καθώς και εκείνων που αφορούν τον κοινωνικό πλούτο (πετρέλαιο, λιγνίτης, χρυσός κλπ.). Μόνο έτσι ο Λαός μας θα μπορούσε να ανακτήσει την οικονομική και εθνική κυριαρχία του που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης παραγωγικής δομής μας, χωρίς χρέη και επικυρίαρχους και χωρίς ανεργία και κάποιους να τρώνε με χρυσά κουτάλια ενώ η μεγάλη πλειοψηφία να βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης.

Τελικά, είναι φανερό ποιος δρόμος επιλέχθηκε, μόλις η Υπερεθνική Ελίτ (που στη χωρα μας εκπροσωπούσε η Τρόικα) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το «ιρλανδικό μοντέλο» (μια εκδοχή του οπoίου χρησιμοποίησε κατόπιν επιτυχώς και στη Κύπρο). Η Ιρλανδία το 2010, όπως αρχικά προσπάθησε και η Ελλάδα σήμερα, δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια μέσα από πρόγραμμα με τους γνωστούς όρους λιτότητας. Μέχρι που η Ιρλανδική κυβέρνηση έλαβε γραμμα από την ΕΚΤ (τον Τρισέ) ότι θα κοπεί η χρηματοδότηση Τραπεζών κλπ μέσω του ELA (του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας) αν δεν μπει η χώρα στο πρόγραμμα αυτό.

Στη δική μας τη περίπτωση, ο Σύριζα έλεγε προεκλογικά ο τι δεν πρόκειται να δεχτεί να υπαχθούμε ποτέ πια σε Μνημόνιο κλπ και ότι απλά ζητούσε επέκταση των διαθέσιμων κονδυλίων από τον ίδιο μηχανισμό ELA κατά 10 δις Ευρώ. Τότε η ΕΚΤ μας έδειξε τα δόντια της και ενέκρινε αύξηση μόνο κατά 3,8 δις. Ευρώ, για «αλλες 2 βδομάδες», ενώ είχε φροντίσει πριν να κάνει τις Ελληνικές Τράπεζες απόλυτα εξαρτημένες από τον ELA.

Στη πραγματικότητα, αυτό ήταν συγκεκαλυμμένο τελεσίγραφο προς την Ελληνική κυβέρνηση για να επιστρέψει στο πρόγραμμα του Μνημονίου, αφού η παράταση της προθεσμίας κατά 2 βδομάδες ήταν εικονική και ο Ντράγκι ήξερε πολύ καλά ότι με τη σημερινή ροή απόσυρσης καταθέσεων, μέχρι τα μέσα της επομένης εβδομάδας, οι Τράπεζες δεν θα είχαν ρευστότητα[1] και θα εδημιουργείτο ο γνωστός πανικός που έγινε και στη Κύπρο και οδήγησε και εκεί σε άτακτη υποχώρηση και εισαγωγή ελέγχων κεφαλαίου­­––που όταν επιβάλλονται μέσα στην Ευρωζώνη, είναι καταστροφικές και οδηγούν σε πανικό και τελικά σε ύφεση.

Έτσι, η κυβέρνηση κυριολεκτικά σύρθηκε να κάνει αίτηση για τη συνέχιση του Μνημονίου, παρόλο που, μέσα στη μαζική εκστρατεία εξαπάτησης στην οποία έχει επιδοθεί, τώρα προσπαθεί να παρουσιάσει τις “διαπραγματεύσεις” ως δική της νίκη για να επιβάλλει δήθεν τους όρους της και να “διαπραγματευθεί” –αντίθετα με τους προηγούμενους που απλά υπέγραφαν.

Η επιβεβαίωση της παραπάνω επιλογής ήλθε λοιπόν πριν ακόμη κλείσει μήνα η νέα κυβέρνηση, παρόλο που από χθες κιόλας καλλιεργείται από τα συστημικά ΜΜΕ που πρόσκεινται σε όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και ΧΑ (δηλαδή όλα!) η γραμμή που χάραξε ο αμετροεπής Υπουργός Οικονομικών που αυτοχαρακτηρίζεται “ελευθεριακος Μαρξιστής” (μολονότι εύκολα μπορεί να δειχθεί ότι ο άνθρωπος δεν έχει ουδεμία σχέση ούτε με την αριστερή ελευθεριακή σκέψη, ούτε με τη Μαρξιστική, αφού απλά είναι ένας φιλελεύθερος νεοΚεϋνσιανός, εκφράζοντας τη θεωρητική έκφανση του σοσιαλφιλελευθερισμού[2]) αμέσως μετά το Eurogroup, οπου ο ίδιος παραδόθηκε άνευ όρων ––για το Ευρώ ρε γαμότο!– όπως με άλλα λόγια μας είπε!

Δηλαδή, η θριαμβευτική γραμμή που ανακοίνωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου: “Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη”. Και αυτά, όταν την ίδια στιγμή, σε διπλανή αίθουσα, ο Σόιμπλε, που μόνο αμετροεπή δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς, δήλωνε “Οι Έλληνες σίγουρα θα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους”.[3] Τώρα ακολούθησε και ο Πρωθυπουργός, πανηγυρίζοντας για τη νίκη σε μια πολύ σημαντική μάχη, προφανώς πιστός στη γραμμή του προκάτοχου του που έμεινε στην Ιστορία για τις παρόμοιες αείμνηστες πρακτικές του τύπου: “φεύγουν οι βάσεις που μένουν”…

Στη πραγματικότητα, απλά θα αντικατασταθούν τα Μνημόνια που μας επέβαλαν και των οποίων την εφαρμογή επέβλεπε η Τρόικα, με ψευτο-συναινετικά μνημόνια, όπου υποτίθεται θα έχουμε συμφωνήσει και εμείς ποιες θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο μέλλον, όπως η περίφημη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υποβληθεί μεθαύριο.

Οποιοσδήποτε όμως μη αφελής για άσυλο ξέρει ότι η λίστα αυτή και παρόμοιες βέβαια λίστες στο μάλλον, είναι προσυμφωνημένες, όπως ήταν και το κείμενο του ανακοινωθέντος που εστάλη προχθές στο Eurogroup και παρόλα αυτά, χάρη στη… σθεναρά αντίσταση του Βαρουφακη, το τελικό κείμενο ήταν ακόμη χειρότερο και από το προσυμφωνηθέν.

Η διαδικασία δηλαδή για τους επόμενους 4 μήνες θα είναι η κυβέρνηση, πάντα με τη συμφωνία των εταίρων, να υποβάλει παρόμοιες λίστες που αφού αξιολογούνται από την Τρόικα, η οποία τώρα μετονομάζεται σε “θεσμοί”, θα μπαίνουν σε μια διαδικασία πηγαινέλα που θα σκοπεύει βέβαια στην επιβολή των όρων των δανειστών μας, μέχρι να υποκύψουμε σε όλα, (όπως ακριβώς συνέβη με τη μάχη στην οπαία “νικήσαμε”) και μονο όταν τον Απρίλη έχουν εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα είμαστε συν-συγγραφείς (κατά την απατηλή μυθολογία Βαρουφάκη) και θα τις έχουν αξιολογήσει θα αρχίσει με το σταγονόμετρο πάλι η εκταμίευση.

Και είναι απατηλή μυθολογία τα παραπάνω γιατί βέβαια δεν είναι θέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει για πρώτη φορά διαπραγματεύσεις και ότι είναι λιγότερο οσφυοκάμπτες από τους προηγούμενους. Στη πραγματικότητα, όλα εξαρτώνται από το συσχετισμό δύναμης. Μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, όταν εξαρτάσαι από την ΕΚΤ ακόμη και για να μπορεί ο κόσμος να αποσύρει τις καταθέσεις του, προφανώς δεν έχεις τη παραμικρή διαπραγματευτική δύναμη και θα χορέψεις ό,τι χορό παίζει η ορχήστρα που τη διευθύνουν άλλοι.

Τα υπόλοιπα είναι σκέτη εξαπάτηση. Ιδιαίτερα όταν είναι γνωστόν ότι το μόνο όπλο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ήταν η απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη και το Ευρώ—που όμως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ ο Σύριζα γιατί την επομένη θα είχαμε επανάληψη των Ιουλιανών. Ο κατάλληλος αριθμός βουλευτών ταυ ΣΥΡΙΖΑ θα διαφωνούσε με την “εθνική καταστροφή” που δήθεν σημαίνει η έξοδος από το Ευρώ και θα είχαμε άμεσα κυβέρνηση των αρχολίπαρων του Ποταμιού, στηριζομένη και από ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και τους “αποστάτες” του ΣΥΡΙΖΑ!

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το νέο «συμβόλαιο» (κάποιοι το είπαν και κοινωνικό) που θα γίνει τον Ιούλη. Ένα νέο Μνημόνιο θ αντικαταστήσει το παλιό αλλά τώρα θα είναι ψευτο-συναινετικο, μετατρέποντας μας σε συν-συγγραφείς της συνέχισης της καταστροφής του Ελληνικού λαού. Με αυτό τον τρόπο, η καταστροφή θα μπορεί να συνεχισθεί επ’ αόριστο, αφού τώρα θα είναι συναινετική (δεν θα χρειάζεται πια η «κατσίκα» που ανάφερα στο προηγούμενο άρθρο).

Δεν χρειάζεται βέβαια κανένας να σπαταλήσει πολύ χώρο και χρόνο για να δείξει άτι η κυβέρνηση ανέτρεψε ουσιαστικά μια-μια τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Ενδεικτικά:

–Όχι μόνο δεν καταργήθηκαν τα μνημόνια και οι μνημονιακοί νόμοι (ο Σύριζα υποσχόταν θα τα έσκιζε όλα αυτά μόλις έβγαινε), αλλά, όπως αναφέρει ρητά η χθεσινή συμφωνία, απαγορεύεται οποιαδήποτε παρόμοια «μονομερής ενέργεια» (και φυσικά οι δανειστές δεν θα συμφωνούσαν ποτέ στην κατάργηση των μέτρων που οι ίδιοι επέβαλλαν!).

Όμως, η ύφεση δεν προκαλείται βέβαια μόνο από τυχόν νέα υφεσιακά μέτρα που υποτίθεται «κατόρθωσε», χάρη στην έξυπνη διαπραγματευτική στρατηγική του, να αποφύγει ο Βαρουφάκης. Τόσο καιρό είχαμε βέβαια ύφεση από τα παλιά μέτρα. Και αυτά φυσικά θα εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν! Και δεν πρόκειται να αναιρεθούν ποτέ γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος μια χώρα σαν τη Ελλάδα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, όταν ούτε νόμισμα έχει για να το υποτιμήσει, ούτε ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική.

Επομένως τα πετσοκόμματα μισθών και συντάξεων παραμένουν, οι εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων που εξαναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν θα συνεχίσουν να είναι οικονομικά ανενεργοί, όπως και οι περισσότεροι από όσους απολύθηκαν. Εκτός βέβαια αν οι πολυεθνικές αποφασίσουν να μετακομίσουν μαζικά από εργασιακούς παραδείσους όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βουλγαρία στην Ελλάδα—και μετά ξυπνήσαμε!

-Οι ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή το ξεπούλημα κοινωνικού πλούτου που ήδη έγινε, καλώς έγινε, ενώ θα γίνουν και άλλες όπως προανήγγειλε ο «ελευθεριακός Μαρξιστής» Υπουργός, που μας είπε δεν έχει καμιά σχετική ιδεοληψία (και εμείς νομίζαμε ότι σαν αριστερή κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να έχει δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες για την κάλυψη βασικών αναγκών όπως το νερό, το ηλεκτρικό, τα τηλέφωνα κ.λπ.).

 Ήδη ξέρουμε ότι «ΔΝΤ και ΕΕ αξιώνουν να μην ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια».[4] Χωρίς ιδεοληψίες λοιπόν, δεν θα έχουν αντίρρηση οι «μαρξιστές» που μας κυβερνούν να αρχίσουν αύριο να πουλάνε και νοσοκομεία και Πανεπιστήμια, αν έτσι αποδειχθεί ότι θα είναι πιο ανταγωνιστικά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *