Στα μικρά νησιά της Ελλάδας αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών

Οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης των μικρών ελληνικών νησιών, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης κλιμακίου του ευρωπαϊκού…

Κοινοβουλίου στο Νότιο Αιγαίου έπειτα από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργου Σταυρακάκη.

Στην ανάγκη να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια και να βρεθεί η νησιωτική Ελλάδα στο επίκεντρο της πολιτικής και της οικονομίας της χώρας αναφέρθηκαν οι Ευρωβουλευτές , στο πλαίσιο της περιοδείας τους στο Νότιο Αιγαίο

Στην αποστολή συμμετείχαν η εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κύρια διαπραγματεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μελλοντικό Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα διέπει την Πολιτική Συνοχής κατά την περίοδο 2014-2020, Constanze Krehl, η εισηγήτρια της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Maria Irigoyen Perez, και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση που εξετάζει την ικανότητα των Κρατών Μελών να αρχίσουν εγκαίρως και με την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα τη νέα περίοδο προγραμματισμού της Πολιτικής Συνοχής, Derek Vaughan.

Κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες Ευρωβουλευτές να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά της Ελλάδας, καθώς επίσης και να επισκεφτούν τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, βλέποντας έτσι στην πράξη το πώς τα έργα αυτά μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την ανάπτυξη των νησιών και τη ζωή των πολιτών.

Παράλληλα, ξεναγήθηκε σε έργα που ολοκληρώθηκαν με την συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και κατέγραψε τα προβλήματα των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Την προγραμματική περίοδο 2007-13 από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου» συγχρηματοδοτήθηκαν έργα υποδομών που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

Η αποστολή μετέβη στη Χάλκη όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Χάλκης, Μιχαήλ Πάτρο, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη Χάλκη, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης, η κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου Νήσου Χάλκης, η κατασκευή αποβάθρας στη θέση Κάνια, η αντικατάσταση αποχέτευσης του λιμανιού Εμπορειού, η κατασκευή του Πολυδύναμου Ιατρείου Χάλκης και η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης.

Στη συνέχεια, οι Ευρωβουλευτές επισκέφτηκαν την Τήλο, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με την Δήμαρχο του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις με μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Οι συμμετέχοντες της αποστολής επισκέφτηκαν τα σημαντικότερα έργα χρηματοδοτούμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, όπως ο ΧΥΤΑ Τήλου, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Τήλου, οι δρόμοι στην περιοχή Λιβάδια, όπου έχουν βελτιωθεί με τη συνδρομή των Διαρθρωτικών Ταμείων, και το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων σκουπιδότοπων στις θέσεις Καβαλλάρια, Συκιας Βουνί και Πόρτες.

Η επίσκεψη της αποστολής των Ευρωβουλευτών ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση με θέμα “Πολιτικές της ΕΕ για τις νησιωτικές περιοχές” που διεξήχθη στη Τήλο.

Δείτε το Βίντεο

news.in.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *