Μύδροι κατά Α.Μέρκελ από τον αντικαγκελάριο Ζ.Γκάμπριελ: “Να γίνει η Ευρώπη δίκαια – Τέρμα στη λιτότητα”

Μύδρους κατά της πολιτικής της Α.Μέρκελ και των Βρυξελλών εκτόξευσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζ.Γκάμπριελ δηλώνοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει για να γίνει πιο
κοινωνική και πιο δίκαια, και υποστήριξε την αύξηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν δουλειές, καθώς και τη δίκαια διανομή μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική.

Αρνήθηκε, δηλαδή, την πολιτική λιτότητας της Α.Μέρκελ που έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό, αλλά και εκατομμύρια Ευρωπαίων στην εξαθλίωση.

Ακόμα και στο κόμμα στην Α.Μέρκελ το CDU, ζητούν από την Α.Μέρκελ να αποδεσμευθεί η τελευταία δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν θα πραγματοποιηθεί μια νέα συμφωνία και αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

O πρόεδρος του CDU/CSU στην επιτροπή οικονομικών της Μπούντεσταγκ Χανς Μίχελμπαχ, μιλώντας επίσης στην Bild, έκανε λόγο για μια ψηφοφορία στη γερμανική βουλή προκειμένου να αποδεσμευθεί η τελευταία δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Οι αλλαγές στη συμφωνία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας είναι προφανείς. Γι’ αυτό θα έπρεπε η Μπούντεσταγκ να αποφασίσει για την αποδέσμευσή της», είπε χαρακτηριστικά.

Φαίνεται να αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που επιθυμούν να προσφέρουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του CDU/CSU στην επιτροπή προϋπολογισμών της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Μπράκμαν δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Δεν θα επιτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσουμε, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».

Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει για να γίνει πιό κοινωνική και πιο δίκαια, και υποστήριξε την αύξηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν δουλειές, καθώς και τη δίκαια διανομή μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική.

“Τα προβλήματα που απλώνονται μπροστά μας είναι τόσο μεγάλα, ώστε κάθε χώρα αδυνατεί να τα λύσει μόνη της, ακόμα και η ισχυρή Γερμανία. Γι’ αυτό το λόγο, ήρθε η ώρα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη”, υποστηρίζει ο γερμανός αντικαγκελάριος.

“Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος για διαφορετικές ταχύτητες στη συνεργασία”, έγραψε ο Γκάμπριελ σε άρθρο του που εμφανίζεται στην γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Bild.

“Μερικοί – ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία – χρειάζεται να δείξουν το δρόμο, για παράδειγμα στην ενεργειακή πολιτική ή στη συνεργασία στην οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική. Οι άλλοι μπορούν ν’ ακολουθήσουν όταν είναι έτοιμοι”, γράφει. “Δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι όλα. Αλλά χρειαζόμαστε βαθύτερη συνεργασία κάτω από τη στέγη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ δημοσιεύονται την ίδια μέρα που θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στο Βερολίνο στην προσπάθεια του πρώτου να βρει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Είναι σαφές ότι επιχειρείται πίεση για να οδεύσουμε προς συμφωνία, καθώς η Α.Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει την οργή και στο εσωτερικό της κυβερνήσεώς της, με τον κυβερνητικό της εταίρο, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός της, εάν εξαιτίας της, και προπαντώς με ευθύνη του Β.Σόιμπλε, η Ελλάς κηρύξει στάση πληρωμών τους δανειστές εντός ευρώ και στέλνοντας την ευρωζώνη στην…Κόλαση.

Άλλωστε το ξεκαθαρίζει και η χθεσινή έκθεση της ΕΚΤ η οποία βάζει τέλος στις ψευδαισθήσεις των “σκληρών” της ευρωζώνης, προεξάρχοντως του “περίεργου” υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε περί “αναίμακτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν δεν συμφωνήσει η Αθήνα σε νέο Μνημόνιο”.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ, “Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα σοκ στις αγορές κρατικών ομολόγων που δεν εμφανίζουν υψηλή ρευστότητα, αφού το Χρηματοοικονομικό σύστημα στην Ευρωζώνη δεν είναι ενιαίο και η κατανομή των κεφαλαίων γίνεται ανά χώρα”.

Όπως σημειώνει αν και η τάση σήμερα είναι η αύξηση της ρευστότητας στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης – πέραν της Ελλάδος – αυτή μπορεί να αντιστραφεί αν υπάρξει το σοκ της Ελλάδας με στάση πληρωμών ακόμα και παραμονή της εντός της ευρωζώνης!

“Σε κάποιες από τις ευρωπαϊκές οικονομίες χωρίς επαρκή ρευστότητα το “ελληνικό σοκ” γρήγορα θα μεγενθυνθεί” σημειώνει η έκθεση, επηρεάζοντας τις συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες και προκαλώντας τεχνητή κρίση ρευστότητας σε όλη την ευρωζώνη, με δεδομένο μάλιστα ότι τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει κάτω απ’ τα ιστορικά χαμηλά ενώ φαίνεται πως οι τράπεζες χάνουν την εμπιστοσύνη τους πάνω στην ικανότητα τους να παίξουν το ρόλο του market – maker”.

Στην Γερμανία το ξέρουν, το έχουν καταλάβει, και γνωρίζουν ότι πρέπει να σταματήσουν οι “λεονταρισμοί” του Β.Σόιμπλε καθώς είθισται να βγαίνει χαμένος αυτός που έχει δανείσει πολλά χρήματα και δεν θα τα πάρει πίσω ποτέ, και όχι αυτός που δεν πληρώνει.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *