Με κοινωνική ατζέντα στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς

Σε δύο μεγάλα κεφάλαιο πρόκειται να χωριστεί η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και στην προαναγγελία μίας αμιγώς κοινωνικής πολιτικής, αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο κ. Σαμαράς αναμένεται να…..
 χαρακτηρίσει «εθνικό στόχο» την επίτευξη πλεονάσματος στο τέλος του έτους και θα υπογραμμίσει ότι αυτή ακριβώς είναι και η αφετηρία για την τελική ευθεία που θα οδηγήσει με τη σειρά της στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

Θα επιχειρήσει να προβάλει ένα όραμα ελπίδας για τους πολίτες, δεσμευόμενος ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι από τις αρχές του νέου έτους θα φανούν τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας.

Θα τονίσει ότι το μέρισμα της επιτυχίας της χώρας θα φτάσει στην κοινωνία και θα δεσμευτεί ξανά ότι το 70% του δημοσιονομικού πλεονάσματος θα κατευθυνθεί προς την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας της «σκληρής» προσαρμογής των τριών τελευταίων ετών.

Θα μιλήσει συγκεκριμένα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και των ένστολων, αλλά θα αποφύγει να επεκταθεί καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί για υιοθέτηση πολιτικής παροχών.

Εγκρατής φαίνεται πως θα είναι και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Θα τονίσει πως στόχος είναι η μείωση του ειδικού φόρου αλλά θα δηλώσει πως δεν είναι κάτι που μπορεί αν γίνει σήμερα. Αντίθετα, είναι πιθανό να προαναγγείλει αλλαγές στην κατανομή του ειδικού επιδόματος αλλά και στο χρόνο καταβολής του.

Αυτό το «πακέτο» έστω και δραματικά περιορισμένο, εκτιμούν στο Μαξίμου πως θα τονώσει την ψυχολογία των πολιτών και- κυρίως- πως θα πείσει το μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης ότι οι θυσίες των τελευταίων ετών αρχίζουν έστω σιγά σιγά να αποδίδουν καρπούς.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό του, ο κ. Σαμαράς θα προβάλει ως ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης του τη σταθεροποίηση της χώρας και την αποτροπή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *