ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Το πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ καταγράφει μια εξαίρετη συνέντευξη με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος έδωσε πολύ σαφείς και πολύ ορθές απαντήσεις σε όλα τα εύστοχα ερωτήματα που του έθεσε ο….
κ. Παπαχρήστου.

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

Καταρχήν εκφράζουμε την ανυπόκριτη χαρά μας, επειδή ο Μακαριότατος κάνει ορθόδοξη Ομολογία πίστεως και λέγει ξεκάθαρα ότι η Ορθοδοξία είναι η Μόνη αληθινή Εκκλησία.

Στη συνέχεια θέλουμε να συγχαρούμε υικά τον Μακαριότατο επειδή δεν μασά τα λόγια του και για το εθνικό θέμα της Κύπρου, αλλά και για την οικονομική κρίση και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Θα σταθούμε σε ορισμένα μόνον σημεία της συνέντευξης του Μακαριότατου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 1977 ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ

Καταρχήν ο Μακαριότατος λέγει αυτό που θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες της Κύπρου να πουν. Η κατάσταση του 2011 δεν είναι η ίδια με την κατάσταση που επικρατούσε το 1977 όταν ο Μακάριος δέχτηκε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε το Μακάριο τόσο ανόητο ώστε να επιμείνει σήμερα στις προτάσεις αυτές που έγιναν δεκαετίες πριν την είσοδο της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη.

Αλλωστε αν ζούσε σήμερα θα είχε διαπιστώσει ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν καμιά λειτουργική συμφωνία. Θέλουν να καταστήσουν την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας μέχρι να την καταπιούν ολόκληρη. Ισως λοιπόν να μην ήταν τόσο ανόητος ο Μακάριος, όσο προσπαθούν να μας τον παρουσιάσουν ορισμένοι οπαδοί του, ώστε να επιμείνει το 2011 στην εφαρμογή μιας συμφωνίας του 1977, η οποία θα οδηγήσει οπωσδήποτε στην Τουρκοποίηση όλης της Κύπρου.

ΤΑ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Αλλά – όπως έγραψα και στο παρελθόν – δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία τα ιστορικά υποθετικά ερωτήματα. Λ.χ. Τι θα γινόταν αν ο Μέγας Ναπολέοντας έκανε νωρίς την Ανοιξη και όχι τον Ιούνιο του 1812 την εκστρατεία στη Ρωσία και αν είχε εξασφαλίσει απρόσκοπτο ανεφοδιασμό του στρατού του. Δεν ξέρουμε και ούτε υπάρχει τρόπος να μάθουμε ποτέ, επειδή η εκστρατεία του Ναπολέοντα έγινε τον Ιούνιο και είχε την τύχη που γνωρίζουμε.

Γι’ αυτό δεν έχει σημασία τι θα έκανε σήμερα ο Μακάριος αν ζούσε. Εμείς πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει για να σωθεί ο τόπος μας.

Ούτε τι θα έκανε ο Μακάριος, ούτε τι θα έκανε ο Κληρίδης, ούτε τι θα έκανε ο Γρίβας, ούτε τι θα έκανε ο Βασιλείου ή ο Κυπριανού έχει σημασία αυτή τη στιγμή.

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
Ενα μόνον έχει σημασία. Η σωτηρία της πατρίδας μας.

Το ερώτημα είναι απλό.

Θέλουμε να μείνουμε εμείς και τα παιδιά μας Ελληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη γη των πατέρων μας ή θέλουμε να γίνουμε καταρχήν προτεκτοράτο της Αγκυρας και μετ’ ου πολύ επαρχία της Τουρκίας;

Οι προτάσεις για διζωνική, δικοινοτικη ομοσπονδία δεν έχουν νόημα αν θέλουμε να μείνουμε Ελληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι στη γη των πατέρων μας.

Νέα λύση με νέα δεδομένα βασισμένη στο Ευρωπαικό κεκτημένο πρέπει να δρομολογηθεί ΑΜΕΣΩΣ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα Πρόεδρο που μας λέγει ξεκάθαρα ότι συνεργάζεται καλύτερα με τους Τούρκους παρά με τους Ελληνες.

Με ένα Πρόεδρο οι οπαδοί του οποίου καίουν Ελληνικές σημαίες και ζητωκραυγάζουν στα γήπεδα υπέρ της Τουρκίας.

Με ένα Πρόεδρο, ο οποίος μας λέγει ότι θέλει να επιβάλει κυπριακή συνείδηση στους Ελληνόπαιδες μαθητές της μεγαλονήσου.

Με ένα Πρόεδρο, ο οποίος με την ανευθυνότητα και την ανικανότητα που τον χαρακτηρίζουν, χρέωσε την Κύπρο – εν μιά νυκτί – με οικονομική ζημιά 3 δισεκατομμυρίων ευρώ – και δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει το 100% της ευθύνης που του αναλογεί και να παραιτηθεί.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ

Επομένως χρειάζεται επειγόντως να συνενωθούν οι Ελληνοκεντρικές δυνάμεις της Κύπρου – ΟΧΙ για να κάνουν αντικομμουνισμό – αλλά για να αλλάξουν άρδην την ολέθρια πορεία του Χριστόφια και στο εθνικό θέμα και στην οικονομία και στον προσανατολισμό της Παιδείας.

ΑΚΟΥΕΤΩ ΤΑΥΤΑ Η ΑΚΕΛΙΚΗ ΦΡΑΞΙΑ

Ακουέτω ταύτα και η “Ακελική φράξια” της Συνόδου, η οποία υποσκάπτει την πατριωτική και συνετή γραμμή του Αρχιεπισκόπου και φιγουράρει στο προεδρικό με τα κόκκινα αντερί δίπλα στον εθνομειοδότη Χριστόφια με τους “μελανοχίτωνες” (καλύτερα “ερυθροχίτωνες”) της ΕΔΟΝ, την ώρα που συγκροτούνται παγκύπρια συλλαλητήρια εναντίον του εθνομειοδότη Χριστόφια και της ανεύθυνης κυβέρνησης που προίσταται και ζητούν την παραίτησή του.

Η σωτηρία της πατρίδας μας προέχει. Οχι η διαδοχή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, ο οποίος – ειρήσθω εν παρόδω – δεν είναι καν κενός. Ας μην τον πεθάνουμε κιόλας τον άνθρωπο.

Μακρυά από τον Χριστόφια, τον οποίο προσφυώς ο λαός αποκαλεί “Καταστρόφια”, Αγιε Κύκκου και οι υπόλοιποι της Ακελικής φράξιας και όσοι άλλοι είναι έτοιμοι να δώσουν γην και ύδωρ στους Νεοκύπριους, για να εξασφαλίσουν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Η σωτηρία της πατρίδας μας είναι ο υπέρτατος νόμος. Αλίμονον αν οι Ιεράρχες μας ολιγωρήσουν να πράξουν το καθήκον τους για να εξυπηρετήσουν προσωπικές φιλοδοξίες ή άλλες σκοπιμότητες.

ΑΣ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και μια τελευταία παρατήρηση. Κανείς ας μην υποτιμήσει αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του ότι ο ορατός διά γυμνού οφθαλμού οικονομικός όλεθρος της Κύπρου θα αποβεί ακόμη χειρότερος από ότι η εθνομειοδοτική πορεία που ακολουθεί ο κ. Χριστόφιας στο Κυπριακό.

Ολοι λέγαμε πάντα ότι παρόλα τα δεινά που τράβηξε η Κύπρος κατόρθωνε, μέχρι πριν λίγα χρόνια, με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις να τα καταφέρνει καλά στην οικονομία. Επί προεδρίας του κ. Χριστόφια όμως η οικονομία πάει όχι απλά από το κακό στο χειρότερο, αλλά προς ολοκληρωτική καταστροφή. Ακόμη και πριν τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Ας γίνει λοιπόν χωρίς χρονοτριβή αυτό που υποδεικνύει με παρρησία ο Αρχιεπίσκοπος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *