Παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Τι καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία για τις διαδηλώσεις του Ιουνίου

Ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία στη διάρκεια της βίαιης…
καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουνίου κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Η καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί οδήγησε σε ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο ‘Αντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα που αφορούν την Τουρκία, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης στην Κωνσταντινούπολη έκθεσης της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης έχει συστηματικά καταπατηθεί και οι παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή και την ελευθερία, όπως επίσης οι περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης έχουν πληθύνει», πρόσθεσε ο Γκάρντνερ.

Η Τουρκία γνώρισε τον Ιούνιο ένα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο από τότε που ανήλθε στην εξουσία το ισλαμο-συντηρητικό κόμμα, το 2002.

Το κίνημα αμφισβήτησης γεννήθηκε από τον αγώνα οικολόγων ακτιβιστών για το περιβάλλον, συγκεκριμένα για τη διατήρηση των δέντρων του πάρκου Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, τα οποία απειλούνταν από ένα κυβερνητικό σχέδιο ανάπλασής του.

Η βίαιη διάλυση των οικολόγων ακτιβιστών από την αστυνομία οδήγησε σε γενικευμένη διαμαρτυρία σε ολόκληρη την Τουρκία και εξελίχθηκε σε ένα κίνημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυταρχικότητα.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας (ΤΤΒ), έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ανάμεσα στους οποίους ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής στις συγκρούσεις του Σεπτεμβρίου και 8.000 τραυματίστηκαν.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη συχνή προσφυγή στη βία από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποιεί σφαίρες από καουτσούκ εναντίον διαδηλωτών, πλήττοντάς τους στο κεφάλι και στο πάνω μέρος του σώματός τους και κάνει χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, περαστικών και σε κλειστούς χώρους. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης σεξουαλική κακοποίηση διαδηλωτριών από την αστυνομία. Η οργάνωση απευθύνει τέλος έκκληση για διεθνές εμπάργκο στις εξαγωγές δακρυγόνων προς την Τουρκία.

newsbeast

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *